Έντυπη Έκδοση

Η προσφορά της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη

Ειδικό σήμα-καρφίτσα στη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη που φέρει στο επάνω μέρος τα γράμματα Φ και Λ, τα αρχικά των δύο μαραθωνοδρόμων, του αρχαίου Φειδιππίδη και του σύγχρονου Λαμπράκη, έχοντας στη ρίζα τους αντίστοιχα τα έτη 490 π.Χ. και 1963, ενώ στο κάτω μέρος αναγράφεται η χιλιομετρική απόσταση του μαραθώνιου δρόμου, παρουσιάστηκε χθες στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

Το ειδικό σήμα που παρουσιάστηκε χθες στην εκδήλωση για τη ΔΝΛ Το ειδικό σήμα που παρουσιάστηκε χθες στην εκδήλωση για τη ΔΝΛ Το σήμα σχεδιάστηκε από τον Ζακυνθινό ζωγράφο Διονύση Παπαδάτο, παλαιό Λαμπράκη, κατασκευάστηκε στο εργαστήρι του Σ. Παπαζιάν με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τη στυγερή δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη. «Ιστορικές προσεγγίσεις για τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ)» ήταν το θέμα της χθεσινής εσπερίδας που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και όπως τόνισαν οι ομιλητές πρέπει να διευρυνθεί ο διάλογος με τη συμμετοχή ιστορικών στελεχών της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) και νέων ιστορικών που θα σταθούν ιδιαίτερα στις τομές και το χαρακτήρα της Οργάνωσης.

Στις μορφές οργάνωσης και δράσης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στην ελληνική περιφέρεια 1963-1966 αναφέρθηκε ο Θανάσης Καλαφάτης, οικονομολόγος-ιστορικός: «Πρέπει να ξεχωρίσουμε τρεις οργανωτικές μορφές, τη Δημοκρατική Κίνηση Νέων "Γρηγόρης Λαμπράκης", Ιούνιος 1963-Σεπτέμβριος 1964, εν τω μεταξύ τον Ιούνιο του 1964 έχει επέλθει συμφωνία για το συντονισμό των δύο οργανώσεων (ΔΚΝΓΛ και ΝΕΔΑ), τη Νεολαία Λαμπράκη που προέκυψε από τη συγχώνευση, Σεπτέμβριος 1964-Μάρτιος 1965 και τη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη, Μάρτιος 1965-Απρίλιος 1967 και το μικρό διάστημα από τον Απρίλιο του 1967 μέχρι την ίδρυση του Ρήγα. Η Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη την περίοδο αυτήν υπήρχε με την πολιτική έκφρασή της και όχι την οργανωτική και εδώ ανακύπτει ένα θέμα: η αναγνώριση του αντιστασιακού έργου της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη στην πρώτη περίοδο της χούντας, 1967-1969».

Ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες επεσήμαναν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ευνοϊκές συνθήκες για την ιστορική προσέγγιση των νεολαιίστικων οργανώσεων και των κινημάτων της νεολαίας στη χώρα μας και η εμφάνιση και η πορεία της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ) είναι από τα προσφιλή θέματα μελέτης των νέων ερευνητών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδηλώσεις
ΕΣΗΕΑ
Μαραθώνιος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Να γίνει η Αριστερά το ΕΑΜ της εποχής μας»
Βουλή
Κόντρα - φαρμάκι ΣΥΡΙΖΑ με Αδωνι...
Εμπόριο φαρμάκων
Σουπερμάρκετ βιταμίνες!
Εκπαίδευση
Ανοιχτά ή κλειστά πανεπιστήμια; Ιδού το ερώτημα
Θυμήθηκε το διάλογο προ της δωδεκάτης εβδομάδος
«Πρόχειρη και αυθαίρετη η διαθεσιμότητα»
ΕΟΠΥΥ
...και κόντρα ΕΟΠΥΥ με Αδωνι και τριήμερη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός φρουρός λήστεψε μετανάστες!
Με φόνο 28χρονου... πλήρωσαν τα δεδουλευμένα
Παρουσίαση βιβλίου
Τα πρόβατα κυνήγησαν τη «Συμμορία του Λύκου»
Θεσσαλονίκη
Στο σκαμνί 14 για διατάραξη «χρυσής» ειρήνης
Στις φλόγες φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός»
Νησιωτική Ελλάδα
Ο εθνικοσοσιαλιστής που με μήνυσε...
Ακροδεξιά προπαγάνδα μέσα στο σχολείο
Αντιφασιστική Δράση
Δίκες εναντίον αντιφασιστών
ΚΕΔΕ
Οι δήμαρχοι γλίτωσαν το ξύλο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βόμβα στην Καλαμάτα σε ενεχυροδανειστήριο του Τάσου Μητρόπουλου
Εκδηλώσεις
Η προσφορά της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη
Ανθρώπινα
«Από τον Αυλό στο Οργανο»
Δασικές εκτάσεις
Κινδυνεύει δημόσιος Πόρος εκατομμυρίων