Έντυπη Έκδοση

«Να γίνει η Αριστερά το ΕΑΜ της εποχής μας»

Συξνέντευξη με τον ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΤΣΙΟ

Τα «Ελεγεία και άλλα ποιήματα» βγήκαν από το μεγαλείο της πράξης αγωνιστών. Το νόημα της αυτοθυσίας τον απασχολεί ακατάπαυστα. Του δικού μας αγώνα: τότε και τώρα. «Για μια Ελλάδα έξω από τούτη του απαίσιου καπιταλισμού· από την όποια ξένη εξάρτηση και εποπτεία, που δεν έλειψε: τότε και σήμερα.

Δρακόλιμνη Γράμου, (Γκιστόβα),  στα 2.350 μ. Πενήντα μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία misc: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Δρακόλιμνη Γράμου, (Γκιστόβα), στα 2.350 μ. Πενήντα μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία misc: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ  Με την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνουμε νοικοκύρηδες στη χώρα μας. Να απαλλαγούμε από καταστροφικές εξουσίες, ξεκινώντας από το ξήλωμα της διπλής συγκυβέρνησης. Στίχους εγώ δε γράφω, μόν' τη ζωή μου αντιγράφω, καθώς θυμούμαι, ξαναζώ περιστατικά και σκόρπιες ιστορίες, και τις φυτεύω σε λευκό χαρτί, ν' ασπρίσει ο μαύρος κόσμος». Για το νέο του βιβλίο, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα ώρα 7.30 μ.μ στο Θέατρο Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους 69 (παρουσιάζουν οι: Λαοκράτης Βάσσης, Ανδρέας Λάζαρης, Κώστας Γιαλίνης), μας μιλά ο Γιάννης Μότσιος από το χωριό Δεσπότης Γρεβενών, φιλόλογος και ποιητής, αγωνιστής της αριστερής διανόησης.

- Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού στον Γράμο;

«Οσο η χώρα μας θα βρίσκεται υπό ξένη κατοχή και εξάρτηση (τότε και τώρα) άμεση ή έμμεση, στρατιωτική, πολιτική ή οικονομική, με όλες μου τις δυνάμεις (έχω πολλές ακόμα) θα υπερασπίζω με κάθε μέσο την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία, την ατομική και τη συλλογική αξιοπρέπεια. Οι αγώνες δίνουν πεποίθηση και προοπτική στο κοινωνικό όραμα».

- Ποιητής του Γράμου;

«Με τίμησε ο φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης, ο νουνός του όρου "ποιητής του Γράμου". Οι τέσσερεις δημοσιευμένες ποιητικές συλλογές, τα πολλά ανέκδοτα ποιήματά μου μαρτυρούν ότι με ενδιαφέρει η ζωή στο σύνολό της. Γι' αυτό δίπλα στα κοινωνικά-αγωνιστικά θα βρείτε ιστορικά, ερωτικά, φυσιολατρικά, στοχαστικά, ανακρεόντεια και άλλα ποιήματα. Το ημιστίχιο "μόν' τη ζωή μου αντιγράφω" δείχνει το εύρος των ενδιαφερόντων μου στην ποίηση. Εξάλλου, πάνω από 100 πυκνά τυπωμένες σελίδες είναι μεταφράσεις από άλλες γλώσσες, κυρίως σλαβικές».

- Με μάτια αμετάθετα «προς του μέλλοντος τους αγίους τόπους»;

«Είμαι αισιόδοξος ως προς την ιστορική προοπτική των κοινωνικών αγώνων που στηρίζονται σε ιδανικά ανθρώπινα και πανανθρώπινα. Τα τρία παιδιά του Χάρου-Σπανούρα έδωσαν το μέτρο των προσπαθειών: να αγωνίζεσαι ώς την τελευταία στιγμή. Κι όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεις και να αγωνίζεσαι, να θυσιάζεσαι "για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά". Το αίμα που χύνεται για τη λευτεριά δεν πάει ποτέ χαμένο (Μπαλζάκ). Αυτό ισχύει εξίσου για τον πόλεμο και την ειρήνη».

- Ζήσατε ως πρόσφυγας;

«Είκοσι επτά χρόνια στη Σοβιετία. Από το 1949 ώς το 1976. Πήγα τελειόφοιτος 6ης Οκταταξίου, επέστρεψα επιστήμονας -νεοελληνιστής φιλόλογος- αφήνοντας πίσω μου δέκα βιβλία στα ρωσικά: τις πρώτες δύο μονογραφίες στην ιστορία Ρωσίας και ΕΣΣΔ για την ελληνική λογοτεχνία· τις πρώτες (και τελευταίες ώς σήμερα) εκδόσεις βιβλίων με ποιήματα Σολωμού και Παλαμά· τις πρώτες μεταφράσεις δύο μυθιστορημάτων του Καζαντζάκη κ.ά.· μια συλλογή με ποιήματά μου, μεταφρασμένα στα ρωσικά. Ημουν ο πρώτος νεοελληνιστής σε Ρωσία και ΕΣΣΔ με πλήρη απασχόληση, εργαζόμενος ώς τον επαναπατρισμό μου στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Λογοτεχνίας Γκόρκι της Α.Ε. της ΕΣΣΔ, το μεγαλύτερο κέντρο φιλολογικών ερευνών της ΕΣΣΔ».

- «Ελάτε να καθαρίσουμε τα επιστρώματα της σκόνης / από μορφές και καταστάσεις». Θα πάρει ακόμα πολύ καιρό για να απο-συμβολοποιηθεί ο «Γράμος» απ' αυτά που τον αγριεύουν;

«Ο Γράμος είναι πανέμορφος. Και ήρεμος. Οι αγώνες ομορφαίνουν και εμπλουτίζουν με νέο νόημα τον τόπο. Σαράντα χρόνια τώρα τον επισκέπτομαι τρεις και τέσσερεις φορές το χρόνο. Κοιμούμαι πολλές νύχτες. Με παρέα και μόνος μου. Νιώθω όμορφα και σιγουριά».

- Το μέγα ζητούμενο;

«Η πολυπόθητη ενότητα της Αριστεράς σε ΕΑΜ της εποχής μας για να μεγαλουργήσουμε και πάλι, να σώσουμε την Ελλάδα, κάνοντας στο ακέραιο το καθήκον μας».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συνεντεύξεις
«Να γίνει η Αριστερά το ΕΑΜ της εποχής μας»
Βουλή
Κόντρα - φαρμάκι ΣΥΡΙΖΑ με Αδωνι...
Εμπόριο φαρμάκων
Σουπερμάρκετ βιταμίνες!
Εκπαίδευση
Ανοιχτά ή κλειστά πανεπιστήμια; Ιδού το ερώτημα
Θυμήθηκε το διάλογο προ της δωδεκάτης εβδομάδος
«Πρόχειρη και αυθαίρετη η διαθεσιμότητα»
ΕΟΠΥΥ
...και κόντρα ΕΟΠΥΥ με Αδωνι και τριήμερη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αστυνομικός φρουρός λήστεψε μετανάστες!
Με φόνο 28χρονου... πλήρωσαν τα δεδουλευμένα
Παρουσίαση βιβλίου
Τα πρόβατα κυνήγησαν τη «Συμμορία του Λύκου»
Θεσσαλονίκη
Στο σκαμνί 14 για διατάραξη «χρυσής» ειρήνης
Στις φλόγες φορτηγό της «Ελληνικός Χρυσός»
Νησιωτική Ελλάδα
Ο εθνικοσοσιαλιστής που με μήνυσε...
Ακροδεξιά προπαγάνδα μέσα στο σχολείο
Αντιφασιστική Δράση
Δίκες εναντίον αντιφασιστών
ΚΕΔΕ
Οι δήμαρχοι γλίτωσαν το ξύλο
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Βόμβα στην Καλαμάτα σε ενεχυροδανειστήριο του Τάσου Μητρόπουλου
Εκδηλώσεις
Η προσφορά της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη
Ανθρώπινα
«Από τον Αυλό στο Οργανο»
Δασικές εκτάσεις
Κινδυνεύει δημόσιος Πόρος εκατομμυρίων