Έντυπη Έκδοση

Νησιωτική πατριδογνωσία

Χρόνια τώρα ταξιδεύει, με μποφόρια και αέρηδες, τη γνώση την αρχιπελαγική, και όχι μόνο, με το καράβι των εκδόσεών του.

«Ο έρωτας τ' αρχιπέλαγος κι η πρώρα των αφρών του» Ο. Ελύτης «Ο έρωτας τ' αρχιπέλαγος κι η πρώρα των αφρών του» Ο. Ελύτης Λιμάνι του, εκεί στη Σόλωνος 69, πλοία του τα βιβλία που μας εκπλήσσουν κάθε φορά σε καιρούς της ήσσονος προσπάθειας και της μείζονος έπαρσης. Κατευόδιο στις ευχές μας για τον κάθε νέο χρόνο που έρχεται το «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους» του Στρατή Φιλιππότη, που αψηφά μελτέμια και αντάρες και ξανοίγεται, προσφέροντάς μας πλόες μοναδικούς.

«Χρόνος ΙΒ'». Θαλασσοπορεύει μεσοπέλαγα με μια πλειάδα συνεργατών, συγγραφέων, ποιητάδων, λογοτεχνών, λαογράφων, ζωγράφων, ιστορικών, που νοσταλγούν τον άνεμο και τους κυματισμούς και μας λικνίζουν στην αρχιπελαγική αγκάλη, ανοίγοντας πανιά στην ονειροφαντασία μας. Τα κείμενα συνοδεύονται από φωτογραφίες και παραπομπές σε βιβλιογραφία, παραπέμπουν σε ιστορικές πηγές και αποσπάσματα από τον ημερήσιο ή περιοδικό Τύπο που αναφέρονται στη νησιωτική γνωστή και ξεχασμένη Ελλάδα.

Χωρίς να υπολείπεται κάποιο από τα κείμενα έναντι των άλλων, η «Σοφία των παιδιών» για τη χαμογελαστή και τρυφερή ζωγράφο - εικονογράφο Σοφία Φόρτωμα -ξεχωριστό το λεύκωμά της «Κοχύλια του Αιγαίου» εκδόσεις Ερίννη - καταφέρνει να ζεσταίνει την καθημερινότητά μας και να μας αποκαλύπτει τη χαρά της ζωής μέσα από τα σχέδια και την εικαστική οπτική της. Η Μάρω Βαμβουνάκη γράφει για την Κάρπαθο πριν από την καταιγίδα, ο Νίκος Αλιπράντης μάς υπενθυμίζει την Πάρο από τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του Δημήτρη Χατζόπουλου, ο Mark Mazower ιστορεί την εμπειρία της Κατοχής στη Σύρο, ο Τάσης Παπαϊωάννου μάς ταξιδεύει στα υποβλητικά τοπία των βράχων.

Με τέτοιες ενιαύσιες εκδοτικές αποκοτιές και εξομολογητικές αποκαλύψεις πατριδογνωσίας, αναπολήσεις και συγκινήσεις, ετοιμαζόμαστε για το 2010...«Με όρτσα ψυχή, με άρμη στα χείλια...». *

Το χωριό Στροντζά

«Το βιβλίο μου τ' αφιερώνω στη μνήμη ενός ανθρώπου που αψηφώντας τις συνέπειες που θα είχε η πράξη του στη ζωή του και την οικογένειά του, έσωσε την άνοιξη του 1943 δεκατρείς χωριανούς μας από την εκτέλεση. Ηταν ο Βασίλειος Δημ. Χλειμπάτσος».

«Το χωριό μου η Στροντζά», άλλως Προσήλιον Σπάρτης, είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κωνσταντίνου Τριτάκη, τηλ. 6977613507, μια ιστορικολαογραφική εργασία γύρω από την ετυμολογία του ονόματος, τα επαγγέλματα του χωριού, την οικοτεχνία, την κτηνοτροφία, την παραγωγή, την οικονομία και τα έθιμα, τα επώνυμα και τα παρατσούκλια του τόπου. Μέσα σε 100 σελίδες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό ο επιχειρηματίας κινηματογράφου και συγγραφέας μάς οδηγεί με συγκινητική αφήγηση και περιγραφή στον πολιτισμό και την κοινωνία του λακωνικού αυτού τόπου.

«Σωσίβιο» στη Λίμνη

**Κίνηση ανθρωπιάς από τον Δήμο Δελβινακίου, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους γονείς του παιδιού που χάθηκε στην πυρκαγιά (9/12) στο χωριό Λίμνη, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι τους.

Μεταξύ των άλλων, ανοίχθηκε λογαριασμός για την οικογένεια στην ΑΤΕ Δελβινακίου. Για όσους θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν, ο λογαριασμός είναι: 300 01 006302 35.

* Ομαδικές αιμοδοσίες διοργανώνει αυτές τις μέρες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τηλ.: 210-5247061. Αυτές οι προσφορές αγάπης πραγματοποιούνται σε νοσοκομεία της Αττικής και της περιφέρειας.

Παιχνίδια αξέχαστα

Για όσους τα παιδικά πάρτι αποτελούν οικογενειακό πονοκέφαλο, το βιβλίο της Βίβιαν Δημητράτου «Ελα στο πάρτι μου», εκδόσεις Πατάκη, αποτελεί όχι μόνο ευχάριστη λύση αλλά και πολύτιμο βοήθημα.

Οχι μόνο για γονείς αλλά και για εκπαιδευτικούς. Αφορά αξέχαστα παιχνίδια και δραστηριότητες για παιδιά από 3-12 χρόνων, προτείνει ιδέες για διακόσμηση χώρων, φαγητά, τούρτες, προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για δραστηριότητες που θα διώξουν την ταλαιπωρία και τους εκνευρισμούς. Στις 120 σελίδες του βιβλίου με εικονογράφηση Χριστίνας Κολλιάκου ταξινομούνται ένα σωρό πρωτότυπα παιχνίδια (ήσυχα ή ζωηρά) και δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και χειροτεχνίες. Οπως τονίζει η συγγραφέας-εκπαιδευτικός, «στόχος μας είναι τα παιδιά να φεύγουν ενθουσιασμένα και χαρούμενα από τη γιορτή».

Αντιθέσεις

Σωτήρης Σόρογκας για τον δάσκαλο...

«Μας είχε καταστήσει μετόχους μιας άγραφης υποθήκης»

«Καθημερινή»

Δημήτρης Μυταράς ...Μόραλη

«Ο μεγάλος καλλιτέχνης διδάσκει καθώς περνά τον δρόμο και όλοι σιωπούν».

 

«Ε»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Φοιτητής με τις πιτζάμες
«Εκ προθέσεως μού φόρτωσαν τις μολότοφ»
Ευρωπαϊκό δίκτυο Migreurop
Τρίτη... υποβάθμιση για τους πρόσφυγες
Αστυνομικά νέα
Συνήγορο του Πολίτη για την Αστυνομία προτείνει η Διεθνής Αμνηστία
Αφαντοι οι ληστές που τραυμάτισαν δύο αστυνομικούς
Πακέτο αλλαγών στην ΕΛ.ΑΣ.
Ανέλαβαν τις επιθέσεις σε 8 γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Απολογία Πετράκη
«Εγώ, την απαγωγή Παναγόπουλου»
Δημόσιο
Συμβασιούχοι με το... σταγονόμετρο
Διαχείριση απορριμμάτων
«Πληρώνω όσο πετάω»
Περιβάλλον
27 πρόεδροι εθνικών δρυμών
Δέκα νεκρές αρκούδες σ' ένα χρόνο
Τέμπη
«Αν είχε γίνει γεωλογική μελέτη, θα είχε φανεί ο κίνδυνος»
«Συγγνώμη» με βολές στους πρώην
Παρεμβάσεις για τις παρακαμπτήριες
Στο Διαδίκτυο η «ταυτότητα»
Προς νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα
Θεσσαλονίκη
Πυρ σε Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη και Ανθιμο
Υγεία
«Ντυνάν» κατά «Marfin»
Γρίπη: Επαναδιαπραγμάτευση για 8 εκατ. δόσεις εμβολίου
Επιστολή
Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και η αναβολή ποιητικής βραδιάς