Έντυπη Έκδοση

Κραυγαλέες περιπτώσεις

Πώς στήθηκε η κομπίνα των αποσπάσεων

Σε υπουργικά γραφεία, τα γραφεία των αντιδημάρχων του Νικήτα Κακλαμάνη, το ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» και το δημαρχιακό μέγαρο επί της οδού Αθηνάς προσφέρουν, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες τους εργαζόμενοι της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων αντί να βρίσκονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων για την οποία προσελήφθησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτουμε, περισσότεροι από έναν στους τρεις εργαζομένους της Διεύθυνσης Καθαριότητας είναι αποσπασμένοι επισήμως ή ατύπως με πράξεις που έχουν γίνει από εποχής κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, συνεχίστηκαν επί Γ. Παπανδρέου και ισχύουν έως σήμερα.

Η «μηχανή» λειτουργούσε ως εξής: στη Διεύθυνση Καθαριότητας γίνονταν συνεχώς προσλήψεις συμβασιούχων εκτός ΑΣΕΠ. Προσλαμβάνονταν, δηλαδή, υπάλληλοι βάσει γνωριμιών και εξαρτήσεων, επικαλούμενοι με τον καιρό και την εμπειρία που αποκτούσαν. Μάλιστα η υπηρεσία ήταν υποχρεωμένη να γράφει σε κάθε απόφαση ότι εκείνοι προσλαμβάνονται όχι για «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» αλλά για κάποιο συγκεκριμένο έργο π.χ. καθαρισμό φρεατίων εν όψει βροχών, καθαρισμό δημόσιων χώρων έπειτα από επεισόδια, καθαρισμό χώρων όπου εγκαταβιούν παράνομοι μετανάστες κ.λπ. Στη συνέχεια όσοι είχαν «μπάρμπα στην Κορώνη» έφευγαν από τις «έκτακτες ανάγκες» και πήγαιναν σε άλλες πιο «εύκολες» υπηρεσίες του δήμου. Από την παραπάνω «ευελιξία» ευνοήθηκαν, βάσει των στοιχείων, 107 άτομα. Υπάρχουν όμως και άλλοι 117 που δεν είναι συμβασιούχοι, αλλά μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου. Από αυτή την κατηγορία προκύπτουν και οι πιο κραυγαλέες αποσπάσεις όπως:

* Στα υπουργεία Εσωτερικών (3 υπάλληλοι), Εξωτερικών (επί Ντόρας Μπακογιάννη), Οικονομικών, Τύπου, Παιδείας και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

* Στα γραφεία των πρώην υπουργών Β. Μεϊμαράκη και Σοφίας Καλαντζάκου.

* Στο ΑΣΕΠ και την 359 Μονάδα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών του ΓΕΑ!

* Δέκα υπάλληλοι, δηλαδή εργάτες, καθαριστές και οδηγοί (οι τελευταίοι θεωρούνται βαρύτερη απώλεια, καθώς ένας οδηγός απών αφήνει πιο πολλά σκουπίδια αμάζευτα στο δρόμο), έχουν διατεθεί στα γραφεία των έως τώρα αντιδημάρχων ή προέδρων δημοτικών φορέων Ν. Βαφειάδη, Ελ. Σκιαδά, Ε. Κολλάτου, Χρ. Τεντόμα, Α. Παπαδάκη, Β. Κορομάντζου, Χρ. Ακριτίδη, Αθ. Καφέζα, Γ. Κατσαρού.

* Είκοσι πέντε (25) καθαρίστριες και εργάτες έχουν διατεθεί για την καθαριότητα ή ακόμη και τη φύλαξη του δημαρχιακού μεγάρου επί της οδού Αθηνάς (πλατεία Κοτζιά). Σε πρόσφατο άρθρο μας (Αποκομιδή: έχουν βαρέσει διάλυση εδώ κι ένα μήνα-14/12/2010) περιγράφαμε μάλιστα την αγωνία συγκεκριμένης καθαρίστριας η οποία είδε, μετά την ήττα Κακλαμάνη, δέκα εργάτες της καθαριότητας να εμφανίζονται ξαφνικά στην υπηρεσία έπειτα από μακρύ διάστημα «εξαφάνισης».

* Δεκαπέντε (15) υπάλληλοι καθαρισμού ακόμη έχουν διατεθεί για τις ανάγκες της Δημοτικής Αστυνομίας, άλλοι τέσσερις για το ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84» και δεκάδες ακόμη σε άλλες υπηρεσίες.

«Απάντηση» Κακλαμάνη

Με τα σκουπίδια να παραμένουν στους δρόμους, ο αποχωρών δήμαρχος επιχείρησε χθες να απαντήσει και να πει ότι δεν φταίει εκείνος για την έλλειψη προσωπικού αλλά ο νεοεκλεγείς Γ. Καμίνης. Συγκεκριμένα δημοσιοποίησε επιστολή που έστειλε στις 8 Δεκεμβρίου, με την οποία εξηγούσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε προκήρυξη για νέο εποχικό προσωπικό διότι εκκρεμούν οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις μέσω των οποίων 750 συμβασιούχοι παραμένουν στην εργασία τους, αν και έληξαν οι συμβάσεις τους. Μάλιστα ο γραμματέας του δήμου, που υπέγραφε την επιστολή, ζητούσε «γραπτές οδηγίες» από τον Γ. Καμίνη! Στην απάντησή του ο Γ. Καμίνης υπενθύμισε απλώς ότι χρέη δημάρχου ασκεί έως τις 31/12 ο Ν. Κακλαμάνης.

Στο μεταξύ ο ΕΣΔΚΝΑ ανέβαλε, μετά τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για αύριο το διοικητικό του συμβούλιο στο οποίο θα αποφασίσει για την προγραμματική συμφωνία σχετικά με τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Σε νέο σχέδιο σύμβασης απάλειψε τον όρο οι ιδιώτες να αναλάβουν και τη «λειτουργία» των εγκαταστάσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Σχετικά θέματα: Διαχείριση απορριμμάτων
Από οδοκαθαριστές σε γραφεία υπουργών!
Είπαν τα κάλαντα στα ΜΑΤ
Ελεύθεροι και οι δύο νεαροί
Για το ίδιο θέμα
Από οδοκαθαριστές σε γραφεία υπουργών!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
Από οδοκαθαριστές σε γραφεία υπουργών!
Πώς στήθηκε η κομπίνα των αποσπάσεων
Είπαν τα κάλαντα στα ΜΑΤ
Ελεύθεροι και οι δύο νεαροί
Αδειάζουν οι τσέπες
Ο μήνας που χάνεις τον λογαριασμό
Βροχές και νοτιάδες
Μουσκεμένα Χριστούγεννα
Βόνιτσα
Με περίστροφο και βενζίνη μπούκαρε στην Εφορία
Εκπαίδευση
Εσβησαν από τον πίνακα και το δημόσιο φροντιστήριο
Καιρός για μόρφωση των Τσιγγάνων
Θεσσαλονίκη
Τα «45άρια» του Ψωμιάδη
Ιρανοί και Αφγανοί πρόσφυγες
«Ξύλο αντί για άσυλο»
Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών
Παιδιά με ειδικά μαρτύρια στο ΚΕΠΕΠ
Ναρκωτικά
Ναρκω-κύκλωμα μέσα κι έξω από τα κάγκελα
Η κοκαΐνη παίρνει κεφάλι
Υγεία
Ζητούν έκπτωση 20% για να δώσουν 1,15 δισ.
Άλλες ειδήσεις
3 ελεύθεροι από το «συνδικάτο»