Έντυπη Έκδοση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΖΕΙ 2.120 ΩΡΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ

Δουλευταράδες οι «τεμπέληδες Ελληνες»

Οι «τεμπέληδες» Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Σκανδιναβούς, και μάλιστα έρχονται πρώτοι σε ώρες εργασίας σε ολόκληρη την Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλά και γενικά οι εργαζόμενοι των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου αφήνουν πίσω τους από πλευράς ωρών εργασίας τους εταίρους του Βορρά. Οπως προκύπτει από την έκθεση, οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν 2.120 ώρες το χρόνο και καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στην Ε.Ε., ενώ οι Γερμανοί έρχονται προτελευταίοι με μόνο 1.432 ώρες και οι Ολλανδοί τελευταίοι με 1.389 ώρες... Μετά τους Ελληνες, έρχονται οι Τσέχοι (1.992 ώρες), οι Ούγγροι (1.988) και οι Πολωνοί (1.969).

Σε γενικές γραμμές, ο Νότος εργάζεται περισσότερες ώρες από το Βορρά. Απόδειξη, η διαφορά που υπάρχει μεταξύ Ελλήνων (2.120 ώρες το χρόνο), Ιταλών (1.802), Πορτογάλων (1.745) και Ισπανών (1.627) σε σχέση με τους Φινλανδούς (1.728), Αυστριακούς (1.631), Σουηδούς (1.625), Λουξεμβούργιους (1.555), Γερμανούς (1.432) και Ολλανδούς (1.389 ώρες).

Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται ότι το 26,3% των Γερμανών εργαζομένων δουλεύουν υπό καθεστώς μερικής εργασίας, ενώ οι Ολλανδοί που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αντιπροσωπεύουν το 48,2 % του ενεργού πληθυσμού. Το ελληνικό ποσοστό δεν υπερβαίνει το 6%... Ετσι εξηγούνται και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία, την Ολλανδία και γενικά στις χώρες του Βορρά. Ανθούν τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων...

Η έκθεση δημοσιεύθηκε με αφορμή τη δρομολόγηση της δεύτερης φάσης διαβουλεύσεων μεταξύ της Επιτροπής και των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων για την τροποποίηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, μετά την απόρριψη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Απρίλιο 2009, της πρότασης που είχε υποβάλει η Κομισιόν το 2004.

Στην πρόταση του 2004, η Επιτροπή, προβάλλοντας την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας (απλούστευση διαδικασιών στις προσλήψεις αλλά και στις απολύσεις), αντί να καταργήσει όπως θα έπρεπε την επιλογή εξαίρεσης (opt out) των Βρετανών, προέβλεπε αποκλίσεις από τον κανόνα της 48ωρης εργασίας στα κράτη-μέλη, αφήνοντας έτσι παράθυρα για αύξηση του ορίου μέχρι και 65 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Η πρόταση απορρίφθηκε έπειτα από μια 5ετία σκληρών διαπραγματεύσεων από το Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης με το Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο είχε καταλήξει σε μια κατ' αρχήν συμφωνία επί της πρότασης της Επιτροπής.

Με τη νέα διαβούλευση καλούνται οι κοινωνικοί εταίροι να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά την επανεξέταση των κανόνων της Ε.Ε. για το χρόνο εργασίας. Η Επιτροπή θα υποβάλει νέα πρόταση το φθινόπωρο του 2011. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Εκθεση Κομισιόν
Δουλευταράδες οι «τεμπέληδες Ελληνες»
Ανεργία
4 δισ. κατά της ανεργίας από το πρόγραμμα «Ελλάδα»
Στην ουρά για τη σύνταξη
Πήγαιναν για έκδοση σύνταξης στο 3μηνο -το έκαναν χρόνο
Ασφαλιστικές εισφορές
Αλλα οι μεν, άλλα οι δε για τη μείωση εισφορών
Φορολογία
Και η Εφορία κόβει κομμάτι από το Δώρο
ΔΕΗ
Στο τραπέζι της ΡΑΕ το πρώτο ηλεκτροσόκ από τα τιμολόγια ΔΕΗ
«Σπάρτακος»: Μην ξεπουληθεί η ΔΕΗ κοψοχρονιά
Αγροτική πολιτική
568,3 εκατ. το αντιστάθμισμα στους καπνοπαραγωγούς
Το κόστος παραγωγής ροκανίζει το εισόδημα των αγροτών
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
30% ξεφούσκωσε το έλλειμμα Ισοζυγίου
Πετρέλαιο
Ξαφνικά γίναμε πετρελαιάδες
Με προβλήματα η διακίνηση του θέρμανσης την Πρωτοχρονιά
Ιδιωτική ασφάλιση
Θρίλερ για τη σωτηρία των 12 ασφαλιστικών
Πορτογαλία
Moody's: Τώρα θα σας υποβαθμίσουμε λόγω λιτότητας!
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος
Συμβιβασμός Toyota - ΗΠΑ με πρόστιμο 32,4 εκατ. δολ.
Το υπουργείο ψωνίζει φθηνότερα