Έντυπη Έκδοση

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΙΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρόσκληση για βουτιά στο χρήμα

Μην ονειρεύεστε επιστροφή στις παλιές δραχμές. Οι μήτρες τους βρίσκονται πια στο Μουσείο της Τραπέζης της Ελλάδος (Αμερικής 3).

Το πρώτο μηχάνημα της τράπεζας μέσα στο οποίο έλιωναν χρυσό και έφτιαχναν ράβδους Το πρώτο μηχάνημα της τράπεζας μέσα στο οποίο έλιωναν χρυσό και έφτιαχναν ράβδους Οικοδεσπότης χθες στην επίσημη έναρξη λειτουργίας του μουσείου (μέχρι τώρα δεχόταν με ραντεβού μαθητές Λυκείου) ήταν ο διοικητής της τράπεζας, Γιώργος Προβόπουλος. Και όπως ήταν φυσικό, θέλαμε να μάθουμε «πότε θα χρεοκοπήσει η χώρα μας». «Μήπως θέλετε να σας πω και το λεπτό;», μας είπε χαμογελώντας. «Είναι αδύνατον από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ».

Εχουμε όμως ζήσει ανάλογες στιγμές κρίσης και στο παρελθόν. Στο μουσείο, που αφηγείται την ιστορία της νομισματικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και τη σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ελλάδος, μπορεί κανείς να δει δημοσιεύματα του Τύπου και ένα χαρακτηριστικό σκίτσο που παρουσίαζε τον Δεληγιάννη ως επαίτη από τις μεγάλες δυνάμεις δανείου με 10%, ενώ πάνω από το κεφάλι του κρεμόταν απειλητικά η Χρεοκοπία.

Το μουσείο είναι έξυπνα δομημένο με σύγχρονα πολυμέσα, που παρέχουν πλήθος από πληροφορίες αλλά και τη δυνατότητα να υπολογίσει κανείς τη δόση του δανείου του μετά από 10-15 χρόνια.

Ψηφιακές αναπαραστάσεις υπάρχουν παντού, δίνοντας μια ανάλαφρη νότα για μικρούς και μεγάλους. Ιδίως στο φινάλε της έκθεσης, που προβάλλεται στον τοίχο το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας (χωρίς τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του) και στο δάπεδο πέφτουν χιλιάδες ευρώ υπό τους ήχους του «Money» των Pink Floyd.

Η επίσκεψη ξεκινάει με έναν τοίχο κατασκευασμένο από εκατομμύρια κομματάκια φθαρμένων χαρτονομισμάτων. Κι έπειτα βλέπεις ένα αρχαίο νόμισμα, έναν στατήρα Χίου από ήλεκτρο του 500 π.Χ. και από κάτω πρώιμα μέσα συναλλαγής από άλλες χώρες (κόκαλα, κομπολόγια, όστρακα κ.λπ.). Σ' αυτή την ενότητα υπάρχει και ένα τεράστιο αρχαίο κινεζικό νόμισμα, που δεύτερο έχει μόνο το Βρετανικό Μουσείο.

Η ιστορία του χαρτονομίσματος αρχίζει με το πρώτο κινεζικό χαρτονόμισμα του 1287. Ακολουθούν ένα σωρό ξένα χαρτονομίσματα με παράξενες διακοσμήσεις - από τον Τσε Γκεβάρα μέχρι γορίλες και θηρία. Η ενότητα κλείνει με μερικά χρυσά δολάρια μεγέθους μικρού κουμπιού, δυσεύρετα και στην Αμερική.

Σε μια αίθουσα αφιερωμένη στην Ακρόπολη και το χρήμα, προβάλλονται σχέδια από τη ζωφόρο του Παρθενώνα και άλλα μνημεία της, τα οποία ενέπνευσαν διαχρονικά τους καλλιτέχνες για τη διακόσμηση των ελληνικών χαρτονομισμάτων.

Στο υπόγειο βλέπεις το πρώτο μηχάνημα της τράπεζας μέσα στο οποίο έλιωναν χρυσό και έφτιαχναν χρυσές ράβδους, το οποίο λειτουργούσε ώς το 1949, όπως επίσης τα πρώτα χαρτονομίσματα, έκδοσης της Τραπέζης της Ελλάδος (1933), που τυπώνονταν σε Γαλλία, Αγγλία και Αμερική, τουλάχιστον μέχρι το 1947 που άρχισε να λειτουργεί το Νομισματοκοπείο.

Μπορείς να χαζέψεις τις μακέτες και τα πρωτότυπα σχέδια όλων των χαρτονομισμάτων που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, αλλά και εκείνων που προτάθηκαν αλλά δεν κυκλοφόρησαν. Εκτίθεται ακόμη και η χαρτογραφική πρέσα με την οποία οι χαράκτες έλεγχαν το τελικό χρώμα της μελάνης πριν πουν το «τυπωθήτω».

Λίγο πριν αποχωρήσει ο επισκέπτης μπορεί να κάνει ένα «λουτρό» στα ευρώ. Χιλιάδες νομίσματα των 2 ευρώ πέφτουν στα πόδια του, σε διαφάνεια φυσικά. Ξεναγό σε αυτή την περιήγηση είχαμε τον προϊστάμενο του τμήματος μουσείου, ιστορικών αρχείων και συλλογών της τράπεζας, Αγγελο Ξένο. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζα της Ελλάδος
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Νέες ταινίες
Από τον κόσμο των καρτούν στον κόσμο των δελφινιών
Διεθνής σάλος
Οι μουλάδες εξοντώνουν τον Παναχί
Εκθεση video games
Μπλιμπλίκια χωρίς όρια στο Γκάζι
Ιστορία των νομισμάτων
Πρόσκληση για βουτιά στο χρήμα
Μουσική
Christmas around the rock
Περίπατος με αρχαιότητες
Πράσινο αντί τσιμέντου στην Ακαδημία Πλάτωνος
Τηλεόραση
Κέρδη και ζημίες
Μεταβίβαση για Flash, ραδιόφωνο για ΛΑΟΣ
Διαγραφή Παναγόπουλου
Ενταση και στάσεις εργασίας στο Alter