Έντυπη Έκδοση

Οταν το θαύμα ζυγώνει

«Μπαίνεις σε μια εκκλησιά τα Χριστούγεννα και πιθανόν ο παπάς δεν καταλαβαίνει τίποτα από αυτό που τελεί ή τα αλλοιώνει σε προσκοπική παιδαριώδη ηθικολογία».

«Σκυμμένη, μοναχική μες στο προσκύνημα της αναζήτησής σου» Κ. Δημουλά «Σκυμμένη, μοναχική μες στο προσκύνημα της αναζήτησής σου» Κ. Δημουλά Τα Χριστούγεννα, κατά τον Χρήστο Γιανναρά, δεν είναι μια χαμένη γιορτή ούτε επίφαση χαράς σε ψυχές αδιάβροχες από το θαύμα της Γέννησης.

Εφέτος, αντί για κλασικά παπαδιαμαντικά, η φανέρωση των ουσιωδών της ζωής έρχεται από το κείμενο του εκπαιδευτικού Παναγιώτη Γούτα, μέσα στο βιβλίο «Από το τραπέζι του Γέροντος Παϊσίου», εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, ανθολόγηση Αναστάσιου Πολυχρονιάδη.

«Πέρασαν χρόνια από εκείνο το μεσημέρι στο όρος. "Πάρτε φάρμακα, παλληκαρόπουλα" μας είπε κρατώντας ένα πιάτο λουκούμια. Την ηρεμία του προσώπου του και το ανυπόκριτο βλέμμα του τα κράτησα στη ζωή μου σα φυλαχτό... Σήμερα ο Φρομ και ο Φρόιντ, παρότι τους έφαγα με το κουτάλι, δεν μου δίνουν, πλέον, λύσεις. Κλείνω τα μάτια και φέρνω στο νου το παλιό προσκύνημά μου στο Περιβόλι της Παναγίας. Το δύσβατο μονοπάτι, την πυκνή βλάστηση. Την αγωνία και τη λαχτάρα εκείνων που ήθελαν να συναντήσουν τον Γέροντα. Τα βάσανα του κόσμου. Και το πορτάκι ανοίγει. Η μαυροφορεμένη σιλουέτα γλιστρά αθόρυβα με τα λουκούμια στο χέρι. Λόγια ιαματικά, φάρμακα και βάλσαμο ψυχής, για τους λαβωμένους των στασιδιών. Η παράξενη λάμψη στα μάτια του Γέροντα. Η ελπίδα στα μάτια των προσκυνητών. Κάτι είχε γίνει εκείνη τη στιγμή στην καλύβα του Γέροντα που δεν είχα, τότε, αντιληφθεί. Κάποια Θεία Κοινωνία συντελέστηκε. Κάτι δύσκολο και απροσδιόριστο στο να εξηγηθεί. Κάτι που έχει να κάνει με τις ψυχές και τα βλέμματα.

Γαληνεύω και μόνο στην ανάμνηση εκείνου του μεσημεριού. Το μυαλό ξεθολώνει, η ψυχή απαλύνεται. Δεκαέξι χρόνια μετά, η αναπόληση, και μόνο, μιας στιγμής μού προκαλεί ανεξήγητη ευφορία. Δεκαέξι χρόνια μετά, το θαύμα επιτέλους ζυγώνει».

Καλά Χριστούγεννα.

Η γιορτή της Ειρήνης

Μια ιστορία αγάπης, αλληλεγγύης και σεβασμού στις προσπάθειες του ανθρώπου για αξιοπρέπεια, με τον «Κοκκινολαίμη» του Σκοτσέζου εικονογράφου Archibald Thorburn να φτερουγίζει... στις καρδιές μας το θαύμα της Γέννησης και της δικής μας Αναγέννησης. «Η καλεσμένη των Χριστουγέννων» της τρυφερά νοσταλγικής Ελένης Σαραντίτη, εκδόσεις Πατάκη.

Η δεκαοκτάχρονη Ειρήνη ανακαλεί στη μνήμη της τα πιο ξεχωριστά, μέχρι τότε, Χριστούγεννα της ζωής της και με έναν ζωηρό, γεμάτο αίσθημα μονόλογο, παρόμοιο με εξομολόγηση, μας τα κάνει γνωστά. Ηταν μικρούλα και στην πόλη τους όλοι ετοιμάζονταν για τη μεγάλη γιορτή. Τα σπίτια γεμάτα ευωδιές, τα μαγαζιά γεμάτα, οι φούρνοι μοσχομύριζαν και τα παιδιά, από πόρτα σε πόρτα, έλεγαν τα κάλαντα. Ευχές κι αγκαλιάσματα, επιστροφή των ξενιτεμένων. Παραμονή Χριστουγέννων, ημέρα χαρμόσυνη για όλους, αλλά όχι για τη Μαγδαληνή, μια γυναίκα απομονωμένη, με την ψυχή φορτωμένη πίκρα από αβάσταχτο πένθος...

Περιοδικό «Φωνή»

*Με ευχές για «καλά Χριστούγεννα και ευτυχές το 2011» και πλούσια ύλη κυκλοφορεί το 37ο τεύχος της «Φωνής», του περιοδικού που εκδίδει το Δημοτικό Σχολείο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, τηλ. 210-4610915.

Μια σειρά από ευχές των μικρών μαθητών: «Ολα τα παιδιά να έχουν μια ζεστή αγκαλιά για να φωλιάσουν. Πιστεύω ωστόσο ότι δεν τους αρκεί μόνο αυτό, χρειάζονται και φροντίδα» γράφει ο Εμμανουήλ Νικολέτος. «Να μη χάνει κανένα παιδί στον κόσμο αγαπημένα του πρόσωπα» τονίζει ο Στέλιος Πισσαράκης. «Τα ορφανά παιδιά να βρουν μια οικογένεια που να τ' αγαπήσει και να ζεστάσει τις καρδιές τους» επιθυμεί η Σταυρούλα Σαρηγεωργίου. Να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς στέγη και αγάπη. Είθε...

Σελίδες χρόνου

Μπορεί ο χρόνος να γίνει σύμμαχος; Να μεταμορφωθούν οι μήνες σε οικεία πρόσωπα που διεκδικούν το ρόλο τους στη ζωή μας;

Το βιβλίο αυτό αναζητάει το χρόνο σου. Ενα ημερολόγιο ενδέχεται να περιέχει δώδεκα φίλους, δώδεκα λόγια, δώδεκα καημούς, που γεννήθηκαν σε μια στιγμή και θέλησαν ν' αγγίξουν την αιωνιότητά μας. «Τα μυστικά του καιρού» του Ηλία Λιαμή, εκδόσεις Διδαχή, τηλ 210-9310605. Τι κρύβεται πίσω από τις σελίδες ενός κρυμμένου ημερολογίου; «Το ξέρεις καλά: σε μία στιγμή έχουν χαθεί πολλά και έχουν κερδηθεί ακόμη περισσότερα» σημειώνει ο συγγραφέας. «Είναι εκείνες οι στιγμές που διαστέλλονται, ώσπου να γίνουν μία αιωνιότητα. Η αιωνιότητα είναι μία κι είναι κοινή για όλους. Οσοι κατάφεραν να βαφτίσουν σ' αυτήν τις στιγμές τους γίνονται πόρτα και διέξοδος που τους χωράει όλους».

Αντιθέσεις

Αναστάσιος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας

«Στη συνείδηση  του κάθε ανθρώπου ενυπάρχει ένα φωτόνιο από το  φως του Χριστού».

«Ε»

Χρήστος Γιανναράς ομότιμος καθηγητής

«Οι χριστιανοί σήμερα είναι μια ελάχιστη κρυμμένη αριστοκρατία».

«Καθημερινή»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Διαχείριση απορριμμάτων
Από οδοκαθαριστές σε γραφεία υπουργών!
Πώς στήθηκε η κομπίνα των αποσπάσεων
Είπαν τα κάλαντα στα ΜΑΤ
Ελεύθεροι και οι δύο νεαροί
Αδειάζουν οι τσέπες
Ο μήνας που χάνεις τον λογαριασμό
Βροχές και νοτιάδες
Μουσκεμένα Χριστούγεννα
Βόνιτσα
Με περίστροφο και βενζίνη μπούκαρε στην Εφορία
Εκπαίδευση
Εσβησαν από τον πίνακα και το δημόσιο φροντιστήριο
Καιρός για μόρφωση των Τσιγγάνων
Θεσσαλονίκη
Τα «45άρια» του Ψωμιάδη
Ιρανοί και Αφγανοί πρόσφυγες
«Ξύλο αντί για άσυλο»
Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών
Παιδιά με ειδικά μαρτύρια στο ΚΕΠΕΠ
Ναρκωτικά
Ναρκω-κύκλωμα μέσα κι έξω από τα κάγκελα
Η κοκαΐνη παίρνει κεφάλι
Υγεία
Ζητούν έκπτωση 20% για να δώσουν 1,15 δισ.
Άλλες ειδήσεις
3 ελεύθεροι από το «συνδικάτο»