Έντυπη Έκδοση

Αρμαγεδδών

Ταινίες όπως το 2012 είναι ό,τι πρέπει για να κοιμάται κανείς ήσυχος, με τη βεβαιότητα πως η Συντέλεια παραμένει αποκλειστικά κινηματογραφική.

Αλλά και δίχως τη συμβολή του Χόλιγουντ, ο άνθρωπος της εποχής μας αποδεικνύεται, ήδη, για τα καλά συμφιλιωμένος με τη μακάρια πεποίθηση ότι η υπεράσπιση του πολιτισμού στον πλανήτη αποτελεί, στη χειρότερη περίπτωση, βολικό θέμα συζήτησης στις καφετέριες ή στα σαλόνια, όπου η επανάπαυση συνδυάζεται με τη γεύση του μπέρμπον.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, όσο κι αν στάθηκε ο άνθρωπος ουδέτερος απέναντι σε ολέθριες συγκυρίες, στη διάρκεια των αιώνων της Ιστορίας του, η τωρινή μοιρολατρική ενατένιση μιας επερχόμενης, μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής καταστροφής βιβλικών διαστάσεων μοιάζει εκπληκτική. Εντούτοις, η παράλυση των ανακλαστικών παύει να είναι ανεξήγητη αν λάβει κανείς υπ' όψιν του πόσο καλά εκπαιδευμένο είναι το σύγχρονο υποκείμενο στο να τηρεί αποστάσεις απ' την αλήθεια της ζωής του, της οποίας το περιεχόμενο απωθείται στο βάθος της καθημερινής τηλεοπτικής παραίσθησης και εξαφανίζεται.

ΣΑΝ να λέμε, ο χρόνιος εθισμός των λαών της Δύσης στη ναρκωτική τηλεθέαση έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη της εντύπωσης ότι όλα συμβαίνουν κάπου αλλού, σ' έναν δυνητικό τόπο και χρόνο, δίχως να πλήττεται τάχα η προ πολλού εξασθενημένη αμεσότητα της ζωντανής και υπολογίσιμης εμπειρίας. Ομολογουμένως, όσο πιο παθητικά ατενίζει κανείς, στην οθόνη του, την ωμή, φονική και ταπεινωτική βία που ασκείται πάνω στη Φύση μέσω της βιομηχανικής εκμετάλλευσης, της πυρηνικής τεχνολογίας, της τουριστικής «αξιοποίησης» και εν γένει κάθε είδους «ανάπτυξης», τόσο πιο πρόθυμα γίνεται θετικός αγωγός των υλικών αποζημιώσεων που παρηγορούν τις ενοχές του. Φαντάζεται ότι θα μπορούσε να αναστρέψει την Ημέρα της Κρίσεως με τη χρήση τηλεκοντρόλ.

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ μιλώντας, και αφού ο άνθρωπος κατέπνιξε όλες τις αντιστάσεις του ψυχισμού του, όλους τους εσωτερικούς δαίμονες και αγγέλους του, περιμένει πλέον το χτύπημα απ' έξω, π.χ. από έναν μετεωρίτη ή απ' τις ηλιακές κηλίδες. Το κακό έχει τεθεί σε συμπαντική τροχιά και από εκεί θα επιστρέψει δήθεν για να διαλύσει ό,τι απέμεινε δίνοντας τη χαριστική βολή. Ουσιαστικά, προετοιμάσαμε, για τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας, έναν κόσμο ακατοίκητο, ή σχεδόν - παγκόσμιο σπίτι πολλαπλών ηλεκτρονικών ανέσεων με την Αφρική σε θέση σκουπιδοτενεκέ. Σε επίγνωση αυτής της κατάντιας, ονειρευόμαστε κατά βάθος την εκδίκηση των θεών και προχωράμε στην αυτοκτονία με την ελπίδα ενός ολοκαυτώματος που αναβάλλεται από χρόνο σε χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Είσοδος υπηρεσίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Γ. Παπανδρέου:
«Δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια»
ΣΥΝ
Συνέδριο ζητούν στις συνδιασκέψεις
Νέα Δημοκρατία
Χαμηλό βαρομετρικό
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με «καμπάνες» μας απειλεί η Κομισιόν για 52 οδηγίες
ΠΑΣΟΚ
Βενιζέλος κατά Λοβέρδου για πρόωρες των στρατιωτικών
Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Τη Βουλγαρία δείχνει ο Λαβρόφ για τον αγωγό
Κύπρος
Συνελήφθη και η τηλεπαρουσιάστρια για τη δολοφονία Χατζηκωστή
Άλλες ειδήσεις
Δρούτσας: Ισχύει η «κόκκινη γραμμή» στα εθνικά
Υπουργείο: Είχαμε ενημερώσει για την επιτροπή κατά των βασανιστηρίων