Έντυπη Έκδοση

ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ OFFSHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ

Πρόσωπα από το στενό οικογενειακό περιβάλλον της κινεζικής ελίτ, όπως ο κουνιάδος του προέδρου της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, και τα παιδιά των πρώην πρωθυπουργών, Γουέν Τζιαμπάο και Λι Πενγκ, φαίνεται να διατηρούσαν επιχειρήσεις σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Στη συγκεκριμένη αποκάλυψη προέβησαν χθες έξι διεθνή τηλεοπτικά μέσα («El Pais», «The Guardian», BBC, «Le Monde», «Suddeutsche Zeitung», «Asahi Shimbun») που είχαν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που περιήλθε στην κατοχή της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας. Από τα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», προκύπτει συγκεκριμένα ότι 13 συγγενικά πρόσωπα της κινεζικής ελίτ, αλλά και 15 μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις παρουσίαζαν «αυξημένη δραστηριότητα» σε συγκεκριμένους φορολογικούς παραδείσους έως το 2010.

Στην Καραϊβική

Τα στοιχεία για τη δράση αυτών των εταιρειών προήλθαν από περισσότερα από 2 εκατ. αρχεία από δύο συμβουλευτικές εταιρείες, τις Portcullis TrustNet και Commonwealth, που δραστηριοποιούνται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην Καραϊβική. Η επιλογή του συγκεκριμένου αρχιπελάγους της Καραϊβικής δεν μοιάζει να είναι τυχαία: τα βρετανικά νησιά ήταν ο δεύτερος άμεσος επενδυτής στην Κίνα το 2010 μετά το Χονγκ Κονγκ.

Με πληθυσμό μόλις 27.000 κατοίκους, στα επιχειρηματικά τους... μητρώα φέρουν εγγεγραμμένες πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις, το 40% των οποίων από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προκύπτει επίσης ότι τα 13 συγγενικά πρόσωπα σημαντικών μελών της κινεζικής ελίτ συνδέονται με τουλάχιστον 25 επιχειρήσεις της... Καραϊβικής, ενώ η πετρελαϊκή «Ιερά Τριάς» (οι τρεις βασικές κινεζικές πετρελαϊκές εταιρείες) είχαν εγκαταστήσει δεκάδες επιχειρήσεις στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τα νησιά Κουκ και άλλους... εξωτικούς προορισμούς ανάμεσα στο 1995 και το 1998, αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συμμετείχαν σε παράνομες δραστηριότητες.

Μπλοκάρισμα

Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις, η ισπανική εφημερίδα κατήγγειλε χθες ότι η κινεζική κυβέρνηση μπλόκαρε τη σελίδα της στην Κίνα, και το ίδιο έκανε, όπως επικαλείται η ίδια εφημερίδα, και με τις ιστοσελίδες της «Le Monde», του «Guardian»και της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Προηγούμενες έρευνες, των «New York Times» και του «Bloomberg», για συγκέντρωση κεφαλαίων από την κινεζική ελίτ, είχαν κατά καιρούς οδηγήσει επίσης στη... φραγή των ιστοσελίδων των συγκεκριμένων δικτύων στην Κίνα.

Με ταχύτητες... Διαδικτύου ήρθε και η απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήριζε «ελάχιστα πειστικές» τις αποκαλύψεις, ενώ πηγές πολύ κοντινές στην κυβέρνηση υποστήριξαν ότι το άνοιγμα των επιχειρήσεων σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού δεν συνδέεται με διαφθορά, αλλά αποτελεί γνωστή επιχειρησιακή πρακτική, προκειμένου οι κινεζικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις ξένες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και το κινεζικό κράτος τις εξαιρεί από φορολογικές επιβαρύνσεις.

(Πηγή: El Pais, The New York Times)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Offshore
Κίνα
Σχετικά θέματα: Κίνα
«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
- Στην προεδρία! - Στη φυλακή!
Δαμασκός: Στημένα τα στοιχεία για τις εκτελέσεις
Ουκρανία
Κίνδυνος εμφυλίου
Απειλούν με μέτρα ΗΠΑ και Ε. Ενωση
Κίνα
Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ
«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν
Ρωσία
Σνόουντεν: Δεν είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας
Ματιές στον κόσμο
Με βούλα Ε.Ε. η Τουρκία θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Γύρισαν πίσω 4 εκατομμύρια οι βουλευτές του Γκρίλο
Στο δρόμο και στο πόδι το υπουργικό συμβούλιο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια
«Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λόγω Σνόουντεν»
Αυτόματος μεταφραστής σκυλίσιων συναισθημάτων