Έντυπη Έκδοση

Σνόουντεν: Δεν είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας

«Ενήργησα μόνος» ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν απορρίπτοντας ως «παράλογους» τους αμερικανικούς υπαινιγμούς περί μυστικής συνεργασίας με τη Μόσχα.

Ολη αυτή η ιστορία για το «Ρώσο κατάσκοπο» είναι «γελοία» δήλωσε ο Σνόουντεν σε συνέντευξη που έδωσε από τη Ρωσία στο αμερικανικό περιοδικό «New Yorker» μέσω κρυπτογραφημένης επικοινωνίας: «Δεν θα πείσει... γιατί είναι σαφώς ψευδής και γιατί οι Αμερικανοί πολίτες είναι εξυπνότεροι απ' όσο νομίζουν οι πολιτικοί». Ο άνθρωπος που έφερε στο φως τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της NSA δηλώνει ευθαρσώς και κατηγορηματικώς ότι έδρασε μόνος «χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν, και σίγουρα όχι από κάποια κυβέρνηση».

Είπε ακόμη ότι εάν ήταν Ρώσος κατάσκοπος δεν θα επέλεγε να κάνει τις αποκαλύψεις του από το Χονγκ Κονγκ και ότι δεν σκόπευε να μείνει στη Ρωσία αλλά μόνο να περάσει από εκεί με προορισμό την Αβάνα όπου τελικώς ποτέ δεν έφτασε. Θύμισε ότι προτού η Ρωσία τού χορηγήσει προσωρινό άσυλο, είχε μείνει πάνω από ένα μήνα αποκλεισμένος στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας. «Οι κατάσκοποι έχουν καλύτερη μεταχείριση», σχολίασε ειρωνικά. Με τον τρόπο αυτό απάντησε στους προέδρους των επιτροπών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφαλείας της αμερικανικής Βουλής που εξέφρασαν δημοσίως την εκτίμηση ότι πίσω από την υπόθεση Σνόουντεν βρίσκεται ρωσικός δάκτυλος.

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανακοίνωνε ότι ο Εντουαρντ Σνόουντεν βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του πρυτάνη του ιδρύματος. Η πρόταση της υποψηφιότητάς του έγινε από μια ομάδα φοιτητών κι εκείνος την αποδέχτηκε μέσω του δικηγόρου του. Με τη μάλλον συμβολική αυτή χειρονομία οι φοιτητές θέλησαν, όπως είπαν, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε έναν θαρραλέο άνθρωπο που έκανε σημαντικές αποκαλύψεις και σε κάθε άλλον που ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου, οι πρυτανικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Φεβρουαρίου και η επιλογή του προσώπου «εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τους φοιτητές». Θεωρείται πάντως απίθανο ν' αναλάβει ο Σνόουντεν πρυτανικά καθήκοντα από τη Ρωσία όπου, μετά την εξασφάλιση ασύλου, δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση.

(Πηγές: AFP-www.guardian.co.uk)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποκλοπών
Ρωσία
Κατασκοπία/πράκτορες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
- Στην προεδρία! - Στη φυλακή!
Δαμασκός: Στημένα τα στοιχεία για τις εκτελέσεις
Ουκρανία
Κίνδυνος εμφυλίου
Απειλούν με μέτρα ΗΠΑ και Ε. Ενωση
Κίνα
Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ
«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν
Ρωσία
Σνόουντεν: Δεν είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας
Ματιές στον κόσμο
Με βούλα Ε.Ε. η Τουρκία θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Γύρισαν πίσω 4 εκατομμύρια οι βουλευτές του Γκρίλο
Στο δρόμο και στο πόδι το υπουργικό συμβούλιο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια
«Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λόγω Σνόουντεν»
Αυτόματος μεταφραστής σκυλίσιων συναισθημάτων