Έντυπη Έκδοση

«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν

Επισήμως, δικάζεται για «διοργάνωση παράνομης συγκέντρωσης με στόχο τη διατάραξη της δημόσιας τάξης». Το πραγματικό του έγκλημα, λένε οι υποστηρικτές του και οι ξένοι ανταποκριτές στο Πεκίνο, είναι η εκστρατεία του κατά της διαφθοράς και οι πιέσεις που ασκούσε δημοσίως στο κομμουνιστικό κόμμα ν' αποκαλύψει τον παράνομο πλούτο κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αυστηρά μέτρα έξω από το δικαστήριο όπου δικάζεται ο Κινέζος ακτιβιστής Σου Ζιγιόνγκ και άλλοι επτά σύντροφοί του Αυστηρά μέτρα έξω από το δικαστήριο όπου δικάζεται ο Κινέζος ακτιβιστής Σου Ζιγιόνγκ και άλλοι επτά σύντροφοί του Ο λόγος για τον Κινέζο νομικό και ακτιβιστή Σου Ζιγιόνγκ, η δίκη του οποίου επαναφέρει στο προσκήνιο την κρατική καταστολή εναντίον των διαφωνούντων.

Εμπνευστής του Κινήματος Νέων Πολιτών, ενός ανοικτού δικτύου με στόχο την προώθηση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, ο Σου συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο έπειτα από τη διοργάνωση μικρών συγκεντρώσεων στις οποίες καλούσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Αν και η διαφάνεια ήταν το σήμα κατατεθέν των προγραμματικών δεσμεύσεων του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, οι αρχές απάντησαν με τη σύλληψη 17 μελών της οργάνωσης. Παράλληλα με τον Σου, που κινδυνεύει με μέγιστη ποινή κάθειρξης 5 ετών, δικάζονται τις επόμενες δύο ημέρες άλλα επτά μέλη του Κινήματος με παρόμοιες κατηγορίες.

Η δίκη του ξεκίνησε, ενώ το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ) αποκάλυπτε ότι συγγενείς πολλών μελών της κινεζικής πολιτικής ελίτ έχουν συστήσει offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Κι ενώ ξένοι δημοσιογράφοι και διπλωμάτες καταγγέλλουν ότι τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή του δικαστηρίου, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την «υποκρισία» των κινεζικών αρχών: «Στη θέση των μέτρων κατά της διαφθοράς, που υποσχέθηκε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, παρακολουθούμε την καταστολή όσων προσπαθούν να την αποκαλύψουν (...) Οι διώξεις ανθρώπων που συνδέονται με το Κίνημα Νέων Πολιτών πρέπει να πάρουν τέλος».

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζει τον Σου «κρατούμενο συνείδησης» ζητώντας την απελευθέρωσή του: «Οποιαδήποτε άλλη στάση θα σήμαινε τη γελοιοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την πάταξη κατά της διαφθοράς». Ολοκληρώνοντας τη θητεία του, ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Πεκίνο είχε εκφράσει την Παρασκευή ανησυχία για τη σκλήρυνση της στάσης των κινεζικών αρχών έναντι των ακτιβιστών των πολιτικών ελευθεριών και της διαφάνειας.

(Πηγές: www.bbc.co.uk-www.guardian.co.uk-ΑΠΕ)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Διαφθορά
Σχετικά θέματα: Κίνα
Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
- Στην προεδρία! - Στη φυλακή!
Δαμασκός: Στημένα τα στοιχεία για τις εκτελέσεις
Ουκρανία
Κίνδυνος εμφυλίου
Απειλούν με μέτρα ΗΠΑ και Ε. Ενωση
Κίνα
Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ
«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν
Ρωσία
Σνόουντεν: Δεν είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας
Ματιές στον κόσμο
Με βούλα Ε.Ε. η Τουρκία θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Γύρισαν πίσω 4 εκατομμύρια οι βουλευτές του Γκρίλο
Στο δρόμο και στο πόδι το υπουργικό συμβούλιο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια
«Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λόγω Σνόουντεν»
Αυτόματος μεταφραστής σκυλίσιων συναισθημάτων