Έντυπη Έκδοση

ΟΠΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Κίνδυνος εμφυλίου

Με το Κίεβο να θυμίζει Δαμασκό, αργά χθες το βράδυ άρχισε να διαφαίνεται το πρώτο αχνό σημάδι ελπίδας για αποφόρτιση της ανεξέλεγκτης κατάστασης. Με καθυστέρηση 48 ωρών, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δέχτηκε τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο γραφείο του, τη στιγμή που η ουκρανική πρωτεύουσα μύριζε μπαρούτι.

Υστερα από μια συνομιλία η οποία διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλιτσκό, απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην πλατεία Μεϊντάν, τόνισε πως ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έκανε δεκτό το αίτημα να παραιτηθεί η κυβέρνηση Αζάροφ, στην περίπτωση που υπερψηφιστεί το σχετικό αίτημα από το ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αφού συμπλήρωσε πως οι διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο βρίσκονται σε εξέλιξη, με όλα τα θέματα να είναι στο τραπέζι, ακόμη και αυτό των προεδρικών εκλογών, τόνισε πως η πρώτη προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η αποφυγή της περαιτέρω αιματοχυσίας στη χώρα.

Θέλει και λίγο συντονισμό... Θέλει και λίγο συντονισμό... Εκτός ορίων

Στη διάρκεια του τελευταίου εικοσιτετραώρου η κατάσταση στο Κίεβο ξέφυγε από κάθε όριο. Αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από πυρά αγνώστων και ένας ακόμη να σκοτωθεί ύστερα από περίεργη πτώση στο γήπεδο της Ντιναμό Κιέβου. Η αντιπολίτευση ωστόσο έχει διαφορετική άποψη και ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων στους πέντε. Την ίδια στιγμή, τα νοσοκομεία του Κιέβου έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες, ο αριθμός των οποίων έφθασε τους 300, ενώ εκατοντάδες είναι και οι συλλήψεις.

Σύμφωνα με περιγραφές κατοίκων του Κιέβου, τις οποίες συγκέντρωσε η «Ελεθεροτυπία», η ουκρανική πρωτεύουσα μυρίζει μπαρούτι, ενώ το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι αυτό το φόβου, καθώς η αίσθηση είναι πως αυτή τη στιγμή δεκάδες όπλα βρίσκονται στα χέρια παρακρατικών, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν προς πάσα κατεύθυνση.

Οι πέντε νεκροί και οι αόρατοι οπλισμένοι παρακρατικοί επαληθεύουν τους φόβους που από τον Νοέμβριο έχει μεταφέρει η «Ελευθεροτυπία», πως αν δηλαδή οι δυνάμεις που πυροδοτούν το μένος στον ουκρανικό λαό, είτε λέγονται Ρωσία είτε Δύση, δεν σταματήσουν να υποδαυλίζουν τις εξελίξεις, τότε είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να έχει την εξέλιξη της Γιουγκοσλαβίας, φυσικά με όχι βελούδινο τρόπο.

Ανεξέλεγκτοι

Πέραν των πέντε θυμάτων, η τραγωδία και ο φόβος της Ουκρανίας πηγάζουν από την παραδοχή πως πλέον πολύ δύσκολα η κυβέρνηση και αντίστοιχα η αντιπολίτευση μπορούν να ελέγξουν η μεν πρώτη την αστυνομία και τους πράκτορές της, η δε δεύτερη το φανατισμένο κομμάτι των διαδηλωτών της.

Το αιματηρό αυτό σκηνικό, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν γίνεται σε καθόλου τυχαία χρονική συγκυρία, καθώς σε 14 βράδια από σήμερα ξεκινούν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι. Το γεγονός αυτό κάνει το Κρεμλίνο έστω και αθόρυβα να πιστεύει πως σε συνδυασμό και με την τρομοκρατική απειλή γίνεται μια απόπειρα να στηθεί ένα σκηνικό αποσταθεροποίησης στη γειτονιά της Ρωσίας ή ίσως ακόμη και εντός των συνόρων της.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Σχετικά θέματα: Ουκρανία
Απειλούν με μέτρα ΗΠΑ και Ε. Ενωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
- Στην προεδρία! - Στη φυλακή!
Δαμασκός: Στημένα τα στοιχεία για τις εκτελέσεις
Ουκρανία
Κίνδυνος εμφυλίου
Απειλούν με μέτρα ΗΠΑ και Ε. Ενωση
Κίνα
Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ
«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν
Ρωσία
Σνόουντεν: Δεν είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας
Ματιές στον κόσμο
Με βούλα Ε.Ε. η Τουρκία θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Γύρισαν πίσω 4 εκατομμύρια οι βουλευτές του Γκρίλο
Στο δρόμο και στο πόδι το υπουργικό συμβούλιο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια
«Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λόγω Σνόουντεν»
Αυτόματος μεταφραστής σκυλίσιων συναισθημάτων