Έντυπη Έκδοση

«Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λόγω Σνόουντεν»

Η ασφάλεια και η ελευθερία στο Διαδίκτυο πρωταγωνιστούν στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, με τις εταιρείες τεχνολογίας να εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις των αποκαλύψεων Σνόουντεν, υπό το φως των οποίων προαναγγέλθηκε χθες ανεξάρτητη ερευνητική πρωτοβουλία για το μέλλον του Ιντερνετ.

Μια ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ αναμένεται να εξετάσει για τα επόμενα δύο χρόνια σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις ονλάιν κατασκοπευτικές δραστηριότητες των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με επίκεντρο την κρατική λογοκρισία, το ιδιωτικό απόρρητο, την ασφάλεια των επικοινωνιών και την ελευθερία της έκφρασης στο Ιντερνετ.

Η επιτροπή αποτελείται από 25 πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, πρώην αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών και διεθνείς προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του think-tank Chatam House και του Κέντρου για τη Διεθνή Διακυβέρνηση και Καινοτομία (CIGI), που σε κοινή τους ανακοίνωση προειδοποιούν ότι το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του Ιντερνετ απειλείται αφ' ενός από τις εκστρατείες ελέγχου ορισμένων αυταρχικών κρατών και αφ' ετέρου από την παρακολούθηση των υπηρεσιών πληροφοριών. Πρόθεση της επιτροπής είναι να διοργανώσει δημόσιες διαβουλεύσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Μάχη για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού πρέπει να δώσουν την ίδια ώρα οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, που εξέφρασαν χθες ανοιχτά στο Νταβός την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των αποκαλύψεων Σνόουντεν στη σχέση τους με τους χρήστες του Διαδικτύου. «Η εμπιστοσύνη έχει πληγεί όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, σε χώρες που είναι βαθιά προβληματισμένες από την επιτήρηση της NSA», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo! Μαρίσα Μάγιερ, «οι χρήστες έχουν ανάγκη να καταλάβουν τι είδους δεδομένα μας ζητούν οι αρχές και πώς αυτά θα χρησιμοποιηθούν».

Εν τω μεταξύ, η ιντερνετική κατασκοπία αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ: η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ρωσική κυβέρνηση κατασκοπεύει εκατοντάδες αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές εταιρείες με στόχο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ρωσικής βιομηχανίας σε τομείς εθνικής σημασίας. Χωρίς ν' αποκαλύπτει τα θύματα των κυβερνοεπιθέσεων, η CrowdStrike επισημαίνει ότι ανάμεσά τους βρίσκονται εταιρείες ενέργειας, τεχνολογίας και βιομηχανίες αμυντικών συστημάτων. Είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα συνδέεται με κυβερνοεπιθέσεις που έχουν οικονομικό και όχι πολιτικό κίνητρο, τακτική που έχει επανειλημμένως αποδοθεί στην Κίνα.

(ΠΗΓΕΣ: AFP-ΑΠΕ-WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ματιές στον κόσμο
Οικονομικό Φόρουμ
Σχετικά θέματα: Ματιές στον κόσμο
Με βούλα Ε.Ε. η Τουρκία θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Γύρισαν πίσω 4 εκατομμύρια οι βουλευτές του Γκρίλο
Στο δρόμο και στο πόδι το υπουργικό συμβούλιο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια
Αυτόματος μεταφραστής σκυλίσιων συναισθημάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Συρία
- Στην προεδρία! - Στη φυλακή!
Δαμασκός: Στημένα τα στοιχεία για τις εκτελέσεις
Ουκρανία
Κίνδυνος εμφυλίου
Απειλούν με μέτρα ΗΠΑ και Ε. Ενωση
Κίνα
Υπάρχουν παράδεισοι και για την κινεζική ελίτ
«Πολεμούν τη διαφθορά» με φυλακίσεις αυτών που την αποκαλύπτουν
Ρωσία
Σνόουντεν: Δεν είμαι κατάσκοπος της Ρωσίας
Ματιές στον κόσμο
Με βούλα Ε.Ε. η Τουρκία θα στέλνει πίσω τους μετανάστες
Γύρισαν πίσω 4 εκατομμύρια οι βουλευτές του Γκρίλο
Στο δρόμο και στο πόδι το υπουργικό συμβούλιο
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια
«Χάσαμε την εμπιστοσύνη του κοινού, λόγω Σνόουντεν»
Αυτόματος μεταφραστής σκυλίσιων συναισθημάτων