Έντυπη Έκδοση

ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ενα εκατομμύριο το κεφάλι για Ξηρό, Μαζιώτη, Ρούπα

Για επικηρύξεις λεφτά υπάρχουν· κεφάλι και εκατομμύριο «προσφέρει» η ελληνική πολιτεία σε όποιον δώσει στην ΕΛ.ΑΣ. πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψη των Χριστόδουλου Ξηρού, Νίκου Μαζιώτη, Πόλας Ρούπα, αλλά και των δραστών του διπλού φονικού κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Νέο Ηράκλειο.

Ετσι επιμερίζεται η χρηματική αμοιβή των 4 εκατομμυρίων ευρώ που προαναγγέλθηκε το πρωί της Τετάρτης, μετά τη συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, με τους αξιωματικούς που υπηρετούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Λίγη ώρα μετά την επισήμανση του Νικόλαου Δένδια προς τους αστυνομικούς να υπερβάλουν εαυτούς και να δουλέψουν μαζί με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για αποτέλεσματα, «γιατί επίκειται χτύπημα που μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη», η επικήρυξη προκηρύχθηκε και με τη βούλα.

Κοινή υπουργική απόφαση

Στην κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στην οποία επισυνάπτονται οι φωτογραφίες και τα πλήρη στοιχεία των τριών καταζητουμένων, αναφέρεται ότι «η αμοιβή καθορίζεται στο ποσό του 1.000.000 ευρώ, για καθεμία από τις παραπάνω περιπτώσεις». Ακόμη, υπενθυμίζεται ότι «σε βάρος των Χριστόδουλου Ξηρού, Νικόλαου Μαζιώτη και Παναγιώτας Ρούπα εκκρεμεί η εκτέλεση ποινών κάθειρξης για τρομοκρατικές πράξεις σε βαθμό κακουργήματος» και τέλος σημειώνεται «θα εξασφαλιστεί ανωνυμία έναντι κάθε αρχής και οποιουδήποτε τρίτου» δώσει πληροφορίες και στοιχεία.

Κι αν σου κάτσει...

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι χρηματικές αμοιβές από επικηρύξεις φορολογούνται αυτοτελώς με τη διαδικασία που φορολογούνται και τα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια (δηλαδή 15%).

Η χρηματική αμοιβή δεν χρησιμοποιείται πρώτη φορά ως δέλεαρ από τις Αρχές για την άντληση πληροφοριών. Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει πολλές επικηρύξεις για ανάλογες υποθέσεις, αλλά και για περιπτώσεις άλλες, όπως για παράδειγμα η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση το χρηματικό δέλεαρ δεν επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Με 1.000.000 ευρώ επικηρύχθηκε και ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας τον Φεβρουάριο του 2011. Τον Μάρτιο του 2007, μετά την επίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας, αμερικανικές και ελληνικές αρχές πρόσφεραν από κοινού 1.600.000 ευρώ σε όσους θα έδιναν πληροφορίες για την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» που ανέλαβε την ενέργεια.

Τον Αύγουστο του 2000, με κοινή απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, η αμοιβή σε όποιον έδινε στοιχεία για τη «17 Νοέμβρη» αυξήθηκε σε 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές.

Μάλιστα, όπως αναφερόταν τότε χαρακτηριστικά, η αμοιβή περιελάμβανε «και τα χρηματικά ποσά που έχουν προκηρυχθεί μέχρι τότε» για τη δράση της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστών της δολοφονίας του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς.

Η πρώτη επικήρυξη για πληροφορίες αφορούσε την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη. Η χρηματική αμοιβή προκηρύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1989 για τον εντοπισμό των άγνωστων, τότε, δραστών.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τρομοκρατικές οργανώσεις
Τρομοκρατία
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Τρομοκρατία
Κινητικότητα Χριστόδουλου στον Κορυδαλλό από πτέρυγα σε πτέρυγα
«Μαρκάρουν» συγγενείς του Ξηρού περιμένοντας την «απάντησή» του
Θεοφίλου: Σκευωρία η εμπλοκή μου στη ληστεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Α-κινητικότητα λόγω δημοτικών
Δάσκαλος έβαλε τα παιδιά να χαστουκίσουν συμμαθητή τους!
Τρομοκρατία
Ενα εκατομμύριο το κεφάλι για Ξηρό, Μαζιώτη, Ρούπα
Κινητικότητα Χριστόδουλου στον Κορυδαλλό από πτέρυγα σε πτέρυγα
«Μαρκάρουν» συγγενείς του Ξηρού περιμένοντας την «απάντησή» του
Θεοφίλου: Σκευωρία η εμπλοκή μου στη ληστεία
Σωφρονιστικό σύστημα
Ολοι μέσα!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Από τον ανακριτή στο ακροατήριο άδειασαν... οι τσάντες
Δήμος Αθηναίων
Και ηλεκτρονικά ο Δήμος Αθηναίων
Θεσσαλονίκη
Υπόλογοι οι εφοριακοί για 7,5 εκατ. ευρώ που δεν αποδόθηκαν από το δήμο
Σε 40 ημέρες η απόφαση για την έκδοση των δύο Τούρκων
Εργασιακά θέματα
Ολη η Αριστερά για τα εργασιακά δικαιώματα, πλην του ΚΚΕ
Υγεία
Στάση οι γιατροί για τις περικοπές στην Υγεία
Ανθρώπινα
«Ζωγραφική, το προσωπικό μου παραμύθι»
Της αγάπης