Έντυπη Έκδοση

Ολοι μέσα!

Προφυλακίσεις με τη σέσουλα, κατά πρωθυπουργική εντολή, παρ' ότι το 40% των κατηγορουμένων, στους οποίους είχε επιβληθεί προφυλάκιση, στη συνέχεια αθωώνονταν

Ηδη εξετάζεται είτε επαναφορά στο παλαιό καθεστώς των προφυλακίσεων (πριν από το 2010) είτε προσθήκη τροποποιήσεων που θα διευκολύνουν την επιβολή του επαχθούς μέτρου. Εκτός από τις άδειες που θα κοπούν, κατ' αρχάς, για τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, το βέβαιο είναι ότι θα καταργηθεί και το ισχύον πλαίσιο για τις προφυλακίσεις

Με διαδικασίες φαστ τρακ ξηλώνεται, σε εφαρμογή της πρωθυπουργικής εντολής, το καθεστώς που ισχύει σήμερα και θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την επιβολή της προσωρινής κράτησης.

Αν και το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν θα ενεργήσει «εν θερμώ», οι εξελίξεις οδηγούν σε επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να προχωρήσουν στο πεδίο της σωφρονιστικής πολιτικής νομοθετικές αλλαγές επί το αυστηρότερο. Ηδη, εξετάζεται είτε επαναφορά στο παλαιό καθεστώς των προφυλακίσεων (πριν από το 2010) είτε προσθήκη τροποποιήσεων που θα διευκολύνουν την επιβολή του επαχθούς μέτρου.

Το τρίπτυχο των παρεμβάσεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης -αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης αδειών, αλλαγές στο θεσμό της προσωρινής κράτησης και αλλαγές στις συνθήκες εγκλεισμού επικίνδυνων κρατουμένων με τη δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό- προοιωνίζεται σκλήρυνση της νομοθεσίας και ανατροπή επί το συντηρητικότερο του θεσμικού πλαισίου.

Εκτός από τις άδειες που θα κοπούν, κατ' αρχάς, για τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία, το βέβαιο είναι ότι θα καταργηθεί και το ισχύον πλαίσιο για τις προφυλακίσεις. Σήμερα η προσωρινή κράτηση επιβάλλεται μόνον εφ' όσον οι περιοριστικοί όροι κρίνονται ως ανεπαρκείς, για αδικήματα που επισύρουν ισόβια και κάθειρξη 10-20 ετών και πάντα ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση. Πρόκειται για ρυθμίσεις που πέρασαν επί Καστανίδη με το ν. 3811/2009 και επιχείρησαν να αντικειμενικοποιήσουν τα κριτήρια εφαρμογής του εξαιρετικού αυτού μέτρου, που οδηγεί τον κατηγορούμενο στη φυλακή πριν δικαστεί. Και αυτό διότι εκτιμήθηκε ότι ήταν πολύ ασαφή τα κριτήρια και ότι γινόταν υπέρμετρη χρήση του καθεστώτος της προσωρινής κράτησης. Αδιάψευστος μάρτυρας, τα υψηλά ποσοστά υποδίκων στις ελληνικές φυλακές. Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που προσμετρήθηκε ήταν ότι το 40% των κατηγορουμένων, στους οποίους είχε επιβληθεί το μέτρο, στη συνέχεια αθωώνονταν.

Ακολούθησε το 2012, επί υπουργίας Παπαϊωάννου, η προσθήκη ότι το μέτρο μπορεί να επιβληθεί και σε όσους κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Τώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς. Τι προέβλεπε;

Οτι η προφυλάκιση μπορούσε να επιβληθεί, αν ο κατηγορούμενος που διώκεται για κακούργημα κριθεί αιτιολογημένα ότι «αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποίαν κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα». Η ρύθμιση, όμως, άφηνε μεγάλα περιθώρια ώστε οι δικαστικές αρχές να ερμηνεύουν αόριστα και αυθαίρετα το νόμο και να επιβάλλουν κατά βούληση το μέτρο δικονομικού καταναγκασμού και για κακουργήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης άνω των 5 ετών.

Οσον αφορά το ζήτημα χορήγησης των αδειών, ο Συνήγορος του Πολίτη άλλη μια φορά υπερασπίζεται το θεσμό, τονίζοντας ότι υπηρετεί το στόχο της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και την αντεγκληματική πολιτική.

Σχετικά με τις τακτικές άδειες στον Χριστόδουλο Ξηρό, ο Συνήγορος διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ καμιά επί της ουσίας πρόταση, παρατήρηση ή υπόδειξη για τη χορήγηση άδειας στο συγκεκριμένο κρατούμενο. Προσθέτει ότι παρενέβη επί της διαδικασίας, καθώς δεν υποκαθιστά τα αρμόδια διοικητικά όργανα στην κρίση τους επί της ουσίας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Σωφρονιστικό σύστημα
Τρομοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Α-κινητικότητα λόγω δημοτικών
Δάσκαλος έβαλε τα παιδιά να χαστουκίσουν συμμαθητή τους!
Τρομοκρατία
Ενα εκατομμύριο το κεφάλι για Ξηρό, Μαζιώτη, Ρούπα
Κινητικότητα Χριστόδουλου στον Κορυδαλλό από πτέρυγα σε πτέρυγα
«Μαρκάρουν» συγγενείς του Ξηρού περιμένοντας την «απάντησή» του
Θεοφίλου: Σκευωρία η εμπλοκή μου στη ληστεία
Σωφρονιστικό σύστημα
Ολοι μέσα!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Από τον ανακριτή στο ακροατήριο άδειασαν... οι τσάντες
Δήμος Αθηναίων
Και ηλεκτρονικά ο Δήμος Αθηναίων
Θεσσαλονίκη
Υπόλογοι οι εφοριακοί για 7,5 εκατ. ευρώ που δεν αποδόθηκαν από το δήμο
Σε 40 ημέρες η απόφαση για την έκδοση των δύο Τούρκων
Εργασιακά θέματα
Ολη η Αριστερά για τα εργασιακά δικαιώματα, πλην του ΚΚΕ
Υγεία
Στάση οι γιατροί για τις περικοπές στην Υγεία
Ανθρώπινα
«Ζωγραφική, το προσωπικό μου παραμύθι»
Της αγάπης