Έντυπη Έκδοση

Επιχειρηματικότητα και άνοιγμα στην Κίνα

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στον Πολιτισμό

Σε συναινετικό κλίμα έγινε προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας στην Παιδεία, στον Πολιτισμό-Αθλητισμό και τα Μέσα Ενημέρωσης.

Παρόντες ως εκ τούτου οι τρεις Ελληνες υπουργοί: Αρβανιτόπουλος, Παναγιωτόπουλος και Κεδίκογλου, καθένας των οποίων αναφέρθηκε στο δικό του τομέα. Ελάχιστες ερωτήσεις τέθηκαν από τους σχετικά λίγους παρόντες στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού (Cult). Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρις Πακ, πάντως, εξέφρασε ενδιαφέρον για την τύχη της ΕΡΤ. Ετσι, άκουσε τον κ. Κεδίκογλου να της λέει ότι «δεν θα είχε πέσει το μαύρο στην ΕΡΤ αν δεν είχε γίνει προηγουμένως κατάληψη του ραδιομεγάρου», με την κ. Πακ να απαντά πως «ό,τι έγινε, έγινε. Τέλος πάντων, τώρα άνοιξε...».

Από πλευράς Παιδείας, το πιο «καυτό» ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι το πρόγραμμα Erasmus Plus με το οποίο «ταξιδεύει» η γνώση και γίνονται ανταλλαγές μεταξύ των πανεπιστημίων της Ευρώπης, ενώ για τον Πολιτισμό όλοι μίλησαν για την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς του Πολιτισμού και σε όλες τις ηλικίες, όπως και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευχάριστη έκπληξη να δει στον κεντρικό διάδρομο του Ευρωκοινοβουλίου αναρτημένα έργα συγχρόνων Ελλήνων εικαστικών και ένα μόνο αρχαίο ελληνικό αγγείο σε κλειστή βιτρίνα. Πρόκειται για έργα τέχνης από τη Συλλογή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκτίθενται για την ελληνική προεδρία. Η έκθεση αυτή δεν έχει σχέση με την άλλη, την αρχαιοελληνική, τον «Ναυτίλο» που συνδυάζει και σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες και εγκαινιάζεται απόψε στο μουσείο Bozar των Βρυξελλών, η οποία όπως μαθαίνουμε είναι εξαιρετικά στημένη παρ' όλο που της έχει διατεθεί ένας στενόμακρος διάδρομος πλάτους περίπου 2 μέτρων. Γι' αυτό κρίθηκε σκόπιμο να μπαίνουν κατά ομάδες των 15 ατόμων στα σημερινά εγκαίνια.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας σε σχέση με τον Πολιτισμό είπε: «Η ελληνική προεδρία θα συνεισφέρει σημαντικά στη συζήτηση για το ρόλο τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργική οικονομία τον 21ο αιώνα» και «θα εξετάσει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης, οικονομικές και κοινωνικές συμπράξεις». Εμφαση θα δοθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης και προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την πολιτιστική κληρονομιά. Και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει 6-8 Μαρτίου στο Μουσείο της Ακρόπολης συνέδριο με τίτλο «Η πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο! Προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη». Επίσης θα γίνει και έτερο συνέδριο (20-21 Φεβρουαρίου) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα» στο οποίο θα εξεταστούν τα υπάρχοντα εργαλεία και η τεχνογνωσία που διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων.

Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι τον ενδιαφέρει να συνεχιστεί ο διαπολιτισμικός διάλογος, οι αμοιβαίες πολιτιστικές ανταλλαγές και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κίνας. Αυτό θα είναι και το θέμα που θα έχει και η Ατυπη Συνάντηση Αξιωματούχων των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών, αρμοδίων για τις εξωτερικές πολιτιστικές σχέσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία θα γίνει στις 17 Ιουνίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Θα επιδιώξει επίσης συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων για την αναδιατύπωση της Οδηγίας 93/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών από έδαφος κράτους-μέλους. Και επειδή δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από το Ευρωκοινοβούλιο ποιος θα απονέμει στο εξής τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή η Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού), η ελληνική προεδρία θα επιδιώξει να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων και την ομαλή συνέχιση ενός θεσμού (2020-2033) κατά βάση ελληνικού (θεσπίστηκε από τη Μελίνα Μερκούρη).

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Π. Παναγιωτόπουλος για τον κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, ανήγγειλε ότι θα δοθεί έμφαση στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των αιθουσών για να μπορούν να προβάλλουν ψηφιοποιημένες ταινίες, κάτι που ούτως ή άλλως είναι βασική προτεραιότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA για τα οπτικοακουστικά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τέχνη/Πολιτισμός
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Ο θείος Νώντας, το ροκ εν ρολ θηρίο
Κινηματογράφος
Το Φεστιβάλ στους Θεσσαλονικείς
Συγκινητικό ρόουντ-μούβι σε αποξενωμένες κοινωνίες
Λαογραφία
Νυφικά στα μέτρα της κρίσης
Βιβλίο
50 χρόνων η «Οδοντόκρεμα με χλωροφύλλη»
Τέχνη/Πολιτισμός
Επιχειρηματικότητα και άνοιγμα στην Κίνα
Κι αυτά
Εξαλλος ο Ταραντίνο
Κι εκείνα
Βραβείο στον Μπάδενας
Η πρώτη 25ετία του Ροθ
Παρθενικές της συνθέσεις
TV & Media
Πράσινο φως για τη ΔιχοΤόμηση
Ηξεις αφήξεις για τη Δημόσια Τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη
Εξι μήνες φυλάκιση με αναστολή στον Ρίζο
Ερώτηση Στάθη Παναγούλη για δάνεια Mega