Έντυπη Έκδοση

«Υψηλός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης»

Τα καλά νέα θα έρθουν από τις οικονομίες της Δύσης, η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα αποτελέσουν το νέο «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς θα διαδεχθούν τα golden boys των τραπεζών, στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης θα πάψει να είναι η Κίνα και πλέον θα είναι χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία, ενώ η Ελλάδα θα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο κίνδυνο να ζήσει μια κοινωνική έκρηξη.

Αυτές ήταν οι διαπιστώσεις του διευθυντή σύνταξης του περιοδικού «The Economist», Daniel Franklin, ο οποίος παρουσίασε την ετήσια έκδοση του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Franklin, η εκτίμηση του «Economist» είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, εξαιτίας του έβδομου συνεχιζόμενου έτους ύφεσης της οικονομίας.

Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες η Ελλάδα εισέρχεται στο 2014, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ Αντώνης Μακρής μίλησαν για εξαντλούμενες αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, λόγω των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης λιτότητας και της ύφεσης της οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασαν την άποψη ότι οι εταίροι της Ελλάδας, οι οποίοι καθορίζουν τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη κατανόηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκτίμησαν δε ότι έως σήμερα το μεγαλύτερο βάρος έχει σηκώσει ο ιδιωτικός τομέας, σε αντίθεση με τον δημόσιο.

Οι προοπτικές για την κυπριακή οικονομία το 2014 δεν προμηνύονται θετικές, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Φειδίας Πηλείδης, υπογραμμίζοντας ότι η ύφεση θα συνεχιστεί, οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανεργίας και σε πιθανή μετανάστευση ταλέντων. Πάντως, συμπλήρωσε ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Ζαφείρης Καλαούντρης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Με το συμπάθειο αλλά λέει πα_αριές ο Δανιήλ Φράνκλιν, διευθυντής σύνταξης του Εκόνομιστ. Κι εξηγούμαι:

Ο ομοεθνής του, ο εβραιοπέρσης Νουριέλ Ρουμπινί, έκρουσε τον κούδουνα του κινδύνου στο Νταβός διότι ναί μεν ετόνισε στην ομιλία του ότι οι νέες τεχνολογίες (τουτέστιν τα κονκισταδόρικα __λακιστηράκια για να μαλακύνεται ο εγκέφαλος της πλέμπας, των νεο-αζτέκων, ξέρεις τώρα, σμαρτφόουνς κι έτσι) αποτελούν τωόντι τη νέα βιομηχανικιά επανάσταση που θα σμπρώξει προς τα μπρος τη παραγωγή αλλά οι θέσες που δημιουργούνται απαιτούνε εξειδικευμένο προσωπικό κι ως εκ τούτου δεν θα μπορέσουν να απορουφήξωσι τα μιλιούνια ανά το ντουνιά τους ανέργους. Συνεπώς ο φαύλος κύκλος της υπερπροσφοράς και της μειωμένης αγοραστικιάς δύναμης δεν πρόκειται να τελέψει. Αυτά είπε ο Νουριέλ κι οι άποψές του είναι πέρα για πέρα λογικές και ορθές. Και σάματις, εδώ που τα λέμε κάθε τί δεν εσωκλείει το σπόρο της αυτοκαταστροφής του, όπως σωστά παρατήρησαν οι αρχαίοι ημώνε προγόνοι; Το μπούλο επ' ώμου το λεπόν ο καπιταλισμούλης. Άπληστα τα εφεντικά, κι ο σκύλος χορτάτος κι η πίττα ολάκερη.

Δεύτερο:
Ποίον κίνδυνον κενωνικιάς έκρηξης διαβλέπει στον ορίζοντα της Ελλάδος ο Δανιήλ Φράνκλιν; Πλάκα μας κάνει; Δεν ξέρει ότι εδώ πέρα παρακολουθάμε φανατικά Αννιτούλα Πάνια και Οικονομέα-καμπουράκι στο μέ-γκα-μου κι άντε στην καλλίτερη και πιο σοφίστηκέητεντ κι αλτέρνατιβ στάιλ περίπτωσις τους ΠΡΩΚΤΑΓΩΝΙΣΤΑΙ, επίσης στο μέ-γκα-μου; Λαϊκιστής είναι ο Δανιήλ Φράνκλιν και μας υπερτιμά εμάς τα τηλεθεατόπουλα; Δεν ξέρω τί να πώ. Μά, τόσο έξω να πέφτει; Δεν σού κάνει εντύπωση, κύριε Ελεγκτά των σχολίων; Και μετά σου λέει "διευθυντής σύνταξης του Εκόνομιστ". Τρίχες κατσαρές.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Σώματα ασφαλείας
Εως 65% το μαχαίρι στους ενστόλους
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης χρεών όσοι διώκονται ποινικά
Αυθαίρετα
Αυθαίρετα: μπόνους μόνο για δοσατζήδες
ΔΕΗ
Πρόστιμα - κατασχέσεις για χρέη άλλων
Το τρικ πώλησης του δικτύου της ΔΕΗ
Κινητή Τηλεφωνία
Στην εθελούσια έξοδο 50 της Vodafone
Τράπεζες
Ζητείται φόρμουλα για την αύξηση κεφαλαίου
ΓΣΕΕ
Εκστρατεία ΓΣΕΕ κατά των απολύσεων
ΑΕΠ
Πρωτογενές πλεόνασμα με το ζόρι
Διεθνείς αγορές
«Υψηλός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης»
Απασχόληση
Αδιάβαστος συνελήφθη ο Κεδίκογλου
Επιχειρηματικότητα
Λαϊκή αγορά από ιδιώτη