Έντυπη Έκδοση

Πρωτογενές πλεόνασμα με το ζόρι

Το 2013 η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού έκλεισε οριστικά, παρουσιάζοντας σε τροποποιημένη ταμειακή βάση έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 5.441 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 15.688 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 6.085 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 603 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3.464 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ.

Δύο σημεία (επιστροφές φόρων και δαπάνες ΠΔΕ μικρότερες των στόχων), τα οποία αποτελούσαν σχεδόν σε μόνιμη βάση αφετηρία επικρίσεων για τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της δημοσιονομικής προσαρμογής, εξέλιπαν στην διάρκεια του 2013 και η έκταση της προσαρμογής παραμένει πολύ μεγάλη, όπως δυσανάλογα υψηλό είναι το κοινωνικό κόστος αυτής της προσαρμογής.

Ωστόσο, υπάρχει πάντα ένα τρίτο σημείο ένστασης όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα-στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος των 600 εκατομμ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μπορεί τελικά να κλείσει στα 800 εκατομμ. ευρώ (στο 11μηνο παράγοντες του υπουργείου προσδοκούσαν ακόμη και τελικό πλεόνασμα 1 δισ.).

Η ένσταση αφορά την υποσημείωση 6 του επίσημου Πίνακα 1, όπου ρητά δηλώνεται πως στα έσοδα περιλαμβάνονται 2 δισ. ευρώ από τη μεταφορά αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMP's) και τα οποία σύμφωνα με τη μεθοδολογία της τρόικας δεν πρέπει να προσμετρώνται για τον υπολογισμό του ισοζυγίου και του πρωτογενούς αποτελέσματος-στόχου.

Αν, λοιπόν, αφαιρεθούν τα 2 δισ., τότε το πρωτογενές πλεόνασμα των 600-800 εκατομμ. γίνεται έλλειμμα 1,2 έως 1,4 δισ. Και μιλάμε πάντα για τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν αυτό που ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, όπου υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
ΑΕΠ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Σώματα ασφαλείας
Εως 65% το μαχαίρι στους ενστόλους
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης χρεών όσοι διώκονται ποινικά
Αυθαίρετα
Αυθαίρετα: μπόνους μόνο για δοσατζήδες
ΔΕΗ
Πρόστιμα - κατασχέσεις για χρέη άλλων
Το τρικ πώλησης του δικτύου της ΔΕΗ
Κινητή Τηλεφωνία
Στην εθελούσια έξοδο 50 της Vodafone
Τράπεζες
Ζητείται φόρμουλα για την αύξηση κεφαλαίου
ΓΣΕΕ
Εκστρατεία ΓΣΕΕ κατά των απολύσεων
ΑΕΠ
Πρωτογενές πλεόνασμα με το ζόρι
Διεθνείς αγορές
«Υψηλός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης»
Απασχόληση
Αδιάβαστος συνελήφθη ο Κεδίκογλου
Επιχειρηματικότητα
Λαϊκή αγορά από ιδιώτη