Έντυπη Έκδοση

* EUROBANK

Ζητείται φόρμουλα για την αύξηση κεφαλαίου

Τέλη Ιανουαρίου τα νεότερα της Black Rock

Προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης ώστε να προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και να αρθεί το αδιέξοδο, που δημιουργήθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φέρεται να βρίσκεται σε εξέλιξη παράλληλα με την επικείμενη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από τον έλεγχο της Black Rock.

Στο τέλος Ιανουαρίου, και με την προϋπόθεση πως θα υπάρξει συμφωνία της τρόικας, αναμένεται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης, κι η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα θα διαμορφωθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε στην αγορά η φήμη πως οι δανειστές δεν δέχονται τη μελέτη της BlackRock θεωρώντας την «ήπια» και γι' αυτό ζητούν αυστηροποίηση που θα επιβάρυνε το λογαριασμό, μάλιστα πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικό «άνοιγμα» 8-9 δισ. ευρώ. Σε ένα τέτοιο ακραίο ενδεχόμενο εκτός από τη Eurobank επιπλέον κεφάλαια θα έπρεπε να αναζητήσουν και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της Black Rock και των βουλών των δανειστών ο υπουργός Οικονομικών φροντίζει να μην κλείσει το «παράθυρο» για τον τρόπο επανιδιωτικοποίησης των τραπεζών. Γι' αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν αρνητικός στη μείωση της τιμής άσκησης των warrants, συνάμα όμως θετικός στην προοπτική της δημόσιας πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για επαναγορά και ακύρωσή τους.

Μετά μάλιστα τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ το οικονομικό επιτελείο δεν έχει λόγο να επισπεύσει την επανιδιωτικοποίηση των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank ενώ στο θέμα των warrants εξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει σε μία μέση τιμή, που θα αντιστοιχεί στα περίπου 0,70-0,80 ευρώ.

Προφανώς ο κ. Στουρνάρας γνωρίζει τη δέσμευση της τρόικας πως ΤΧΣ και ιδιώτες θα πρέπει να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την ίδια τιμή. Ειδικότερα στην περίπτωση της Eurobank μετά την εξαγορά της «καλής» της Proton Bank και του Τ.Τ., το ΤΧΣ έχει διαθέσει συνολικά 6,52 δισ. ευρώ, με μέση τιμή ανά μετοχή το 1,25 ευρώ. Το ΤΧΣ ελέγχει το 95,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Πρακτικά οι ιδιώτες θα πρέπει να καταβάλουν 652 εκατ. ευρώ, στην ίδια τιμή με το ΤΧΣ (στο 1,25), δηλαδή το 10% των κεφαλαίων που έβαλε το Ταμείο. Αυτό εξηγεί και την ανακοίνωση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2 δισ. ευρώ ώστε τα 652 εκατ. ευρώ να καλυφθούν με 1,25 ευρώ ανά μετοχή και το υπόλοιπο 1,348 δισ. με τιμή η οποία μένει ακόμα να καθοριστεί. Γι' αυτό το υπόλοιπο θα πρέπει να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα της αγοράς.

Με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφωνόταν μια μέση τιμή (η αύξηση των 652 εκατ. ευρώ, με τιμή το 1,25 ευρώ και η αύξηση του 1,348 εκατ. ευρώ με τιμή 0,66 ευρώ, διαμορφώνουν τη μέση τιμή σε 0,7790 ευρώ) για τις 2.565.000 μετοχές. Δηλαδή, σε σύνολο 8,033 δισ. μετοχών, οι ιδιώτες θα ελέγχουν περίπου το 31,43% του μετοχικού κεφαλαίου.

Ομως και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί η έγκριση των δανειστών, καθώς η αύξηση με discount (0,7790 από 1,25) θα άλλαζε πλήρως τα δεδομένα, καθώς οι ιδιώτες στις άλλες τράπεζες έβαλαν τα κεφάλαιά τους στην ίδια τιμή με αυτή του ΤΧΣ και χωρίς έκπτωση.

Ωστόσο είναι μία λογική λύση, που θα κατεύναζε και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Eurobank
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Σώματα ασφαλείας
Εως 65% το μαχαίρι στους ενστόλους
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης χρεών όσοι διώκονται ποινικά
Αυθαίρετα
Αυθαίρετα: μπόνους μόνο για δοσατζήδες
ΔΕΗ
Πρόστιμα - κατασχέσεις για χρέη άλλων
Το τρικ πώλησης του δικτύου της ΔΕΗ
Κινητή Τηλεφωνία
Στην εθελούσια έξοδο 50 της Vodafone
Τράπεζες
Ζητείται φόρμουλα για την αύξηση κεφαλαίου
ΓΣΕΕ
Εκστρατεία ΓΣΕΕ κατά των απολύσεων
ΑΕΠ
Πρωτογενές πλεόνασμα με το ζόρι
Διεθνείς αγορές
«Υψηλός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης»
Απασχόληση
Αδιάβαστος συνελήφθη ο Κεδίκογλου
Επιχειρηματικότητα
Λαϊκή αγορά από ιδιώτη