Έντυπη Έκδοση

Η ΕΦΟΡΙΑ ΦΟΡΤΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Πρόστιμα - κατασχέσεις για χρέη άλλων

Αδυνατούν οι εφορίες να διορθώσουν το λάθος. Χρέη ταμία του Δημοσίου καλούνται τώρα να εκτελέσουν οι φορολογούμενοι

Με πρόστιμα, προσαυξήσεις, ακόμα και κατασχέσεις βρίσκονται αντιμέτωποι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, για χρέη όμως που δεν είναι δικά τους, εξαιτίας του μπάχαλου που επικρατεί με τα 1,6 εκατ. απλήρωτα χαράτσια μέσω της ΔΕΗ.

1,6 εκατ. ακίνητα δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2012 1,6 εκατ. ακίνητα δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2012 Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι αφορούν 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι αφορούν πολλούς περισσότερους ιδιοκτήτες, για τους οποίους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν έκαναν τον κόπο να τους χρεώσουν το φόρο.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στη διασταύρωση των στοιχείων της ΔΕΗ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, από τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που δήλωσαν οι φορολογούμενοι στα έντυπα Ε2 και Ε9, σχετικά με την πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), για το 2012.

Από τις διασταυρώσεις προέκυψε ότι τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια ακίνητα δεν έχουν πληρώσει την τελευταία δόση του χαρατσιού για το 2012, με αποτέλεσμα η εφορία να βεβαιώσει τη συγκεκριμένη οφειλή.

Ωστόσο, στην πλειονότητά τους οι υποτιθέμενοι οφειλέτες ανακάλυψαν είτε ότι το χαράτσι το είχαν πληρώσει στη ΔΕΗ, αλλά με καθυστέρηση, είτε ότι δεν αφορά μόνο τους ίδιους. Αν και τις πρώτες μέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις εφορίες δεν είχαν εμφανιστεί πολλοί ιδιοκτήτες, όσο οι μέρες περνούν αυξάνονται τόσο οι ουρές όσο και τα παράπονα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούν περιπτώσεις συνιδιοκτησίας ακινήτων ή ενοίκων που χρησιμοποιούν το ίδιο ρολόι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν μπήκε στον κόπο να μοιράσει την οφειλή σε όλους τους ιδιοκτήτες, προτιμώντας την εύκολη λύση, χρεώνοντας ολόκληρο το ποσό σε έναν απ' όλους.

Ηδη υπάρχουν καταγγελίες από φορολογούμενους ότι η εφορία τους έχει χρεώσει με οφειλές χιλιάδων ευρώ, από τις οποίες όμως οι ίδιοι βαρύνονται για το 1/10 ή το 1/20 κ.τ.λ. Οσοι έσπευσαν στις εφορίες ώστε να διορθωθεί το λάθος, ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για διορθώσεις ή αλλαγές και ως εκ τούτου θα πρέπει οι ίδιοι να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό και στη συνέχεια να συγκεντρώσουν τα χρήματα από τους συνυπόχρεους.

Ωστόσο, ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να πληρώσουν το ποσό καθώς οι συνυπόχρεοι αρνούνται να τους δώσουν το μερίδιο που τους αναλογεί και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, προσαυξήσεις, ακόμα και κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων για οφειλές που δεν είναι στην πραγματικότητα δικές τους.

Εμβρόντητοι έμειναν και όσοι είχαν πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, ο οποίος περιελάμβανε και το χαράτσι, μετά όμως το πέρας της ημερομηνίας πληρωμής. Αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΗ να τους «καρφώσει» στην εφορία, σαν οφειλέτες. Σε αυτή την περίπτωση οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να ξαναπληρώσουν το χαράτσι, αφού όμως πρώτα ελέγξουν ότι το επιπλέον ποσό που εισέπραξε η ΔΕΗ για το χαράτσι είχε αφαιρεθεί από τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με καταναλωτές που έχουν επιλέξει εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, ο οποίος δεν απέδωσε τα χρήματα στην εφορία. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ιδιοκτήτες εμφανίζονται να χρωστούν περισσότερες από μία δόσεις του ΕΕΤΗΔΕ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η ΝΙκος έγραψε: (πριν 6 έτη)
Αυτή είναι η κατάντια της Ελλάδας. Taxisnet σου λέει μετά και νέες τεχνολογίες. Να τις βράσω τις νέες τεχνολογίες όταν η εφορία δεν μπορεί να κάνει τη βασική της δουλειά, να εισπράξει φόρους και οι πολιτικοί επιλέγουν τις "εύκολες" λύσεις βάζοντας τη ΔΕΗ να κάνει τον εισπράκτορα. Ας τελειώνουν πλέον αυτά τα ξεφτιλίκια.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Πρόστιμα/κλήσεις/ποινές
ΔΕΗ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: ΔΕΗ
Το τρικ πώλησης του δικτύου της ΔΕΗ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Σώματα ασφαλείας
Εως 65% το μαχαίρι στους ενστόλους
ΟΑΕΕ
Εκτός ρύθμισης χρεών όσοι διώκονται ποινικά
Αυθαίρετα
Αυθαίρετα: μπόνους μόνο για δοσατζήδες
ΔΕΗ
Πρόστιμα - κατασχέσεις για χρέη άλλων
Το τρικ πώλησης του δικτύου της ΔΕΗ
Κινητή Τηλεφωνία
Στην εθελούσια έξοδο 50 της Vodafone
Τράπεζες
Ζητείται φόρμουλα για την αύξηση κεφαλαίου
ΓΣΕΕ
Εκστρατεία ΓΣΕΕ κατά των απολύσεων
ΑΕΠ
Πρωτογενές πλεόνασμα με το ζόρι
Διεθνείς αγορές
«Υψηλός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης»
Απασχόληση
Αδιάβαστος συνελήφθη ο Κεδίκογλου
Επιχειρηματικότητα
Λαϊκή αγορά από ιδιώτη