Έντυπη Έκδοση

«Ζωγραφική, το προσωπικό μου παραμύθι»

Συνέντευξη με τη ΛΗΔΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αισιοδοξεί και πιστεύει πως αυτή η πολύ δύσκολη κατάσταση θα μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, να ιεραρχήσουμε καλύτερα τις προτεραιότητές μας, να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματα της χώρας μας χωρίς να μιμούμαστε βλακωδώς τους ξένους.

«Σαν παραμύθι, διαφυγή και αναβίωση των παιδικών μας αναμνήσεων» Λ.Κ. «Σαν παραμύθι, διαφυγή και αναβίωση των παιδικών μας αναμνήσεων» Λ.Κ. Η ζωγράφος Λήδα Κοντογιαννοπούλου παρουσιάζει έως τις 9 Φεβρουαρίου στη Φωκίωνος Νέγρη 16 την καινούργια της δουλειά καθώς και έργα παλαιότερων ετών. Η ζωγράφος μας γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.

- Τι περιλαμβάνει;

«Η έκθεση περιλαμβάνει τα έργα μου των τελευταίων τεσσάρων ετών, αλλά και παλαιότερα, χωρισμένα σε θεματικές ενότητες: εσωτερικά στο εργαστήριο, εσωτερικά στο σπίτι, συνθέσεις, αυτοπροσωπογραφίες. Επίσης, θα εκθέσω και τέσσερα έργα που έγιναν με αφορμή κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Θεόφιλου».

- Μικρών διαστάσεων έργα ρεαλιστικά;

«Στα έργα μου είναι πάντα αναγνωρίσιμη η εικόνα, αλλά τα μεγέθη δεν είναι μόνο μικρά. Αυτή τη φορά υπάρχουν και ασυνήθιστα μεγάλα, για τα δικά μου μέτρα, έργα, όπως, για παράδειγμα, το μεγάλο εσωτερικό στο εργαστήριο, το οποίο είναι τρίπτυχο και έχει πλάτος τρία μέτρα».

- Αποκαλύπτετε τη λιτότητα της αλήθειας;

«Η αλήθεια είναι πάντα λιτή, το μυαλό μας είναι που προσθέτει στοιχεία. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι έχω καταφέρει να ξεσκονίσω από το μυαλό μου το περιττό και να κρατήσω την ουσία, αλλά πάντα το προσπαθώ. Νομίζω ότι αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στους καλούς και τους μεγάλους ζωγράφους: οι δεύτεροι αποτυπώνουν αυτό που θέλουν με πολύ πιο λιτό, και άρα ουσιαστικό, τρόπο».

- Και μουσική εκδήλωση;

«Ναι, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τους μουσικούς Δημήτρη Κουκουλιτάκη (κιθάρα), Μαρία Κώτη (φωνή) και Μιχάλη Νικόπουλο (λαούτο, μπουζούκι) με τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Χαΐνηδων κ.ά.».

- Κάποια έργα σας θυμίζουν παραμύθια...

«Αν είναι έτσι, τότε είμαι πολύ ικανοποιημένη. Το εργαστήριό μου είναι γεμάτο από παλιές ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες και πολύ συχνά τις κοιτάζω και προσπαθώ να φανταστώ τι αισθάνονταν όλοι όσοι ζούσαν στο ίδιο μέρος με μένα, αλλά σε μία εποχή πιο απλή, πιο ανθρώπινη, χωρίς πολυκατοικίες, με ελάχιστα αυτοκίνητα και σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Οι φωτογραφίες αυτές είναι το προσωπικό μου παραμύθι το οποίο, απ' ό,τι φαίνεται, "περνάει" μέσα στα έργα μου χωρίς να το συνειδητοποιώ πάντα».

- Η εποχή μας δίνει ερεθίσματα στον καλλιτέχνη;

«Δεν διευκολύνει ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες. Η πρόσβαση σε κάθε είδους εικόνες έχει υπεραπλουστευθεί και αυτό είναι σίγουρα πολύ δύσκολο για τους ζωγράφους: Πώς να καταφέρει κανείς να ξεχωρίσει ποια εικόνα τον αφορά άμεσα και ουσιαστικά και ποια είναι αποτέλεσμα μιας περαστικής μόδας; Εάν κάποιος δουλεύει με ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό του και στη ζωγραφική, μπορεί σίγουρα να εστιάσει στον προσωπικό του δρόμο, αλλά και να εκμεταλλευτεί τα προνόμια της τεχνολογίας προς όφελός του».

- Τι σας ενοχλεί σήμερα;

«Σίγουρα αυτό που με ενοχλεί περισσότερο σ' αυτή τη φάση είναι η πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουμε βρεθεί ως χώρα, η αδιαφορία και η κοροϊδία του πολιτικού κόσμου. Επίσης, με ενοχλεί πολύ η απίστευτη έλλειψη αισθητικής που βλέπω γύρω μου, κυρίως στα σπίτια που χτίζονται. Με ενοχλεί η έλλειψη κουλτούρας και προσωπικής άποψης στον κόσμο. Ολοι γνωρίζουν τις γνωστές μάρκες ρούχων, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα αλλά λίγοι ξέρουν τι ήταν ο Μαλέας ή ο Μπουζιάνης».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Εικαστικά
Ανθρώπινα
Σχετικά θέματα: Ανθρώπινα
Της αγάπης
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Α-κινητικότητα λόγω δημοτικών
Δάσκαλος έβαλε τα παιδιά να χαστουκίσουν συμμαθητή τους!
Τρομοκρατία
Ενα εκατομμύριο το κεφάλι για Ξηρό, Μαζιώτη, Ρούπα
Κινητικότητα Χριστόδουλου στον Κορυδαλλό από πτέρυγα σε πτέρυγα
«Μαρκάρουν» συγγενείς του Ξηρού περιμένοντας την «απάντησή» του
Θεοφίλου: Σκευωρία η εμπλοκή μου στη ληστεία
Σωφρονιστικό σύστημα
Ολοι μέσα!
Δικαστικό ρεπορτάζ
Από τον ανακριτή στο ακροατήριο άδειασαν... οι τσάντες
Δήμος Αθηναίων
Και ηλεκτρονικά ο Δήμος Αθηναίων
Θεσσαλονίκη
Υπόλογοι οι εφοριακοί για 7,5 εκατ. ευρώ που δεν αποδόθηκαν από το δήμο
Σε 40 ημέρες η απόφαση για την έκδοση των δύο Τούρκων
Εργασιακά θέματα
Ολη η Αριστερά για τα εργασιακά δικαιώματα, πλην του ΚΚΕ
Υγεία
Στάση οι γιατροί για τις περικοπές στην Υγεία
Ανθρώπινα
«Ζωγραφική, το προσωπικό μου παραμύθι»
Της αγάπης