Έντυπη Έκδοση

Πληροφορίες προσεχώς

Αυτό το κτήριο ποιος θα το πάρει; Μόνο ένα πωλητήριο, ή έστω ένα ενοικιαστήριο λείπει από το ντιζαϊνάτο Πληροφοριακό Κέντρο, που έχει κτιστεί στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Υποτίθεται πως θα αποτελούσε την «πύλη» εισόδου στον αρχαιολογικό περίπατο που ξεκινάει από εκεί. Θα ήταν ένα άρτιο info center που θα οδηγούσε τους τουρίστες σε έξι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και στις γύρω γειτονιές. Θα διέθετε ενημερωτικά φυλλάδια, πληροφοριακό υλικό και εκδόσεις σχετικά με τα επιμέρους μνημεία, πωλητήριο αντιγράφων και αναμνηστικών, μικρή αίθουσα παρακολούθησης βίντεο ή ψηφιακών αναπαραστάσεων και χώρους υγιεινής.

Ολα αποδείχτηκαν όνειρα απατηλά των ένδοξων ημερών του 2004. Κι ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, παραμένει ερμητικά κλειστό.

Την κατασκευή του είχε αναλάβει η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, αλλά όχι και τη λειτουργία του, όπως μας εξήγησε η πρόεδρος της ΕΑΧΑ Α.Ε. Ντόρα Γαλάνη, η οποία πιστεύει πως παρ' όλ' αυτά «σύντομα θα ανοίξει». Ξοδεύτηκαν περί τα 800.000 ευρώ για την κατασκευή του λιτού, χαμηλού κτηρίου και ουδείς βιάζεται να το λειτουργήσει.

Ποιος είναι αρμόδιος γι' αυτό; «Ο ΕΟΤ και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων», μας είπαν. Δηλαδή, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεται για την εξασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών προς τον τουρίστα.

Απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων Κ. Μπαλαφούτα για να μας πει πότε σκοπεύει να εγκατασταθεί το ΤΑΠΑ με πωλητέα αντίγραφα αρχαίων. Μας απάντησε ότι δεν πρόκειται να πωλούνται αντίγραφα. Θα διατίθενται εκδόσεις και ενημερωτικά φυλλάδια του ΤΑΠΑ σε ένα χώρο που θα λειτουργεί κατά κύριο λόγο ο ΕΟΤ.

Την ίδια στιγμή το ΤΑΠΑ προσπαθεί εις μάτην να βρει προσωπικό (η κυβέρνηση εγκρίνει με το σταγονόμετρο προσλήψεις συμβασιούχων) για να λειτουργήσει τα κλειστά πωλητήρια του ΟΠΕΠ μετά τη συγχώνευση του οργανιμού με το ΤΑΠΑ. Οι προσλήψεις αυτές θα φέρουν στο κράτος έσοδα. Κι όμως, κανείς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη διαφορά. Με αποτέλεσμα να έχουν μείνει σε ολόκληρη την Αθήνα μόνο δύο πωλητήρια του ΤΑΠΑ, της Ακρόπολης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που μέχρι χθες λειτουργούσε χωρίς τηλέφωνο και ταμειακή μηχανή, με τρεις υπομονετικές υπαλλήλους να γράφουν στο χέρι αποδείξεις 30 λεπτών για κάθε κάρτα, σελιδοδείκτη, μαγνητάκι που αγόραζαν οι μπόμπιρες ενός Δημοτικού Σχολείου.

Ακόμη μία τουριστική περίοδος όπου να 'ναι αρχίζει και το Κέντρο Πληροφόρησης, πριν ανοίξει τις πόρτες του, παλιώνει. Η εξουσία μένει τώρα να αποδείξει πως δεν το έχτισε μόνο για τους εργολάβους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Υπουργείο Πολιτισμού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Βασιλιάδες και τέρατα μέσω δορυφόρου
Νέες ταινίες
Ρεαλισμός και εφιάλτης
Μουσική
Συγχωνεύοντας πειράματα, μελωδίες
Οταν το garaze συνάντησε την house
Πληροφοριακό Κέντρο
Πληροφορίες προσεχώς
Ερευνα
Γυναικεία κείμενα που έσπασαν ταμπού
Τηλεόραση
Υπερπροβολή μεγάλων κομμάτων σε αθηνοκεντρικά δελτία ειδήσεων
Νέοι διευθυντές στην ΕΡΤ