Έντυπη Έκδοση

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΚΟΙΝΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Συντονισμένα βήματα

Η Αθήνα και η Λευκωσία επέλεξαν χθες την οδό της «εποικοδομητικής ασάφειας» στη στάση τους απέναντι στο μείζον θέμα της συνολικής επαναξιολόγησης της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, τον προσεχή Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε.

«Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ζήτησαν από κοινού Καραμανλής και Χριστόφιας «Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» ζήτησαν από κοινού Καραμανλής και Χριστόφιας Τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας όσο και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις τους, αλλά και άλλοι ανώτατοι ελληνικοί κυβερνητικοί παράγοντες, αρνήθηκαν χθες στη Λευκωσία, παρά τις επίμονες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, να αναφερθούν ακόμα και σε σκέψεις επανεξέτασης, από κοινού με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους, της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο από τους 27.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις δεν εθίγη ιδιαιτέρως η στάση που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία τον προσεχή Δεκέμβριο για την επαναξιολόγηση της Τουρκίας. Αντιθέτως, με βάση τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος Χριστόφιας επέμεινε ότι η Τουρκία πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην οικονομική ζώνη της, διαφορετικά η Λευκωσία θα εξακολουθήσει να μπλοκάρει το κεφάλαιο Ενέργειας στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Επιπλέον, συζητήθηκε διά μακρόν η στάση που θα πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στην επίφοβη σουηδική προεδρία. (σ.σ. ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών κ. Μπιλντ φτάνει την Παρασκευή στη Λευκωσία, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μεταβαίνει στη Στοκχόλμη στις 11 Μαΐου).

Οπως είναι γνωστό, η Ε.Ε. έχει δώσει «διορία» στην Τουρκία μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Η Αθήνα και η Λευκωσία επέμειναν μονότονα και χθες στην κοινή «στρατηγική θέση» της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., όταν ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ε.Ε. Πιο έντονη η διατύπωση από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει την κατοχή του εδάφους χώρας-μέλους της Ε.Ε. και να συμπεριφέρεται τόσο προκλητικά την ίδια ώρα που επιδιώκει την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.» και ηπιότερη η έκφραση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή: «Εχουμε στηρίξει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δεν είναι δυνατόν να συναινέσουμε σ' αυτήν αν δεν λυθεί το Κυπριακό και δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε.».

Το ζητούμενο όμως μέχρι το τέλος του χρόνου δεν είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας, αλλά το αν και με ποιους τρόπους οι εταίροι θα συμφωνήσουν ή όχι στην εξακολούθηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, είτε προς την πλήρη ένταξή της είτε προς την κατεύθυνση της ειδικής σχέσης.

Από τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή επιβεβαιώνεται ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία παραμένουν αμετακίνητες στην αρχική θέση τους για πλήρη ένταξη της Τουρκίας, παρακάμπτοντας τις ήδη εκφρασμένες θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας για ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Ηπια στάση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, αν και παραδέχεται ότι «...η αξιολόγηση που κάνουμε, και πιστεύω ότι είναι κοινή με τον πρόεδρο Χριστόφια, είναι ότι αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα (σ.σ. για την Τουρκία) δεν είναι ικανοποιητικά...», εν τούτοις επιμένει ότι (αν) «και αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη δεν πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε τούτη την ώρα να οδηγήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής, η οποία θεωρώ ότι πατά σε πολύ γερά θεμέλια...».

Ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας πλήρως την «παντός καιρού» ήπια στάση της Αθήνας απέναντι στην Αγκυρα, αναφερόμενος στην προκλητική τουρκική στάση στο Αιγαίο, επέμεινε ότι «η στάση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και σε στρατιωτικές προκλήσεις ελέγχεται σοβαρά... Το ζήτημα όμως είναι ποια είναι η προσέγγιση με την οποία η Τουρκία σταδιακά θα μεταβάλει συμπεριφορά. Αυτό είναι το ζητούμενο...».

Ανώτατη κυβερνητική κυπριακή πηγή επέμεινε χθες ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να δεχθεί να συζητήσει καμία πρόταση (σ.σ. που ήδη κυοφορείται στους κόλπους της Ε.Ε. και από την επόμενη σουηδική προεδρία) για μια αναβολή μηνών στη συνολική επαναξιολόγηση της Τουρκίας. Η αντίδραση ανάλογης υψηλής ελληνικής κυβερνητικής πηγής ήταν πιο επιφυλακτική έως αόριστη σ' αυτό το σημείο.

Η Αθήνα, ως εγγυήτρια δύναμη, επανέλαβε τη θέση της ότι όταν λυθεί το Κυπριακό, η εγγύηση για την Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί παρά να είναι μόνον η Ε.Ε. και κανένας άλλος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Τουρκία
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
4 σενάρια για Κυπριακό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αντιπολίτευση
Ζητούν παραπομπή Παυλίδη
Αριστοτέλης Παυλίδης
Τον πίεσαν να μην πάει σε εκδήλωση
Βατοπέδιο
...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»
Ποιά πολιτικά πρόσωπα έχουν εμπλακεί στις «ιερές ανταλλαγές»
Ε.Ε.
Εως και ημερομηνία για Σκόπια!
Κανονιοφόρος «Ναυμάχος»
Περιπολίες για... στήριξη
Καραμανλής - Χριστόφιας
Συντονισμένα βήματα
Κυπριακό
4 σενάρια για Κυπριακό
ΠΑΣΟΚ
Ενστάσεις για τις 55 προσλήψεις στο υπ. Αμυνας
Σκοπιανό
Χίλαρι: Αντιλαμβανόμαστε τις ελληνικές ευαισθησίες για την ονομασία
Υπόθεση Αριστοτέλη Παυλίδη
Μόνη η Ν.Δ. πρόβλημα τώρα το «δεκανίκι»
Στο φως οι λογαριασμοί, στο σκοτάδι η «γονική παροχή»
Άλλες ειδήσεις
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
Από Μάιο η προσωποποίηση των διώξεων για Siemens - C4Ι
Τατούλης για το «αγροτικό κανάλι»