Έντυπη Έκδοση

...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»

Πεισματικά οχυρωμένος πίσω από τη δημόσια κρίση που έσπευσε να διατυπώσει περί «παραπλανηθέντων υπουργών», ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, αγνοώντας προκλητικά την άποψη τεσσάρων εισαγγελικών λειτουργών που διενήργησαν την έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αρνείται για άλλη μία φορά να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή, ενέργεια που αποδοκιμάζεται ως «συνταγματικά ελεγκτέα».

Επιμένει στο «απαλλακτικό πόρισμά του» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, παρά την άποψη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυρ. Καρούτσου (στο μέσον) ότι η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, πάντως, θεωρεί ότι η κρίση Σανιδά δεν δεσμεύει τον Κ. Καρούτσο Επιμένει στο «απαλλακτικό πόρισμά του» ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς, παρά την άποψη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κυρ. Καρούτσου (στο μέσον) ότι η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή. Ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, πάντως, θεωρεί ότι η κρίση Σανιδά δεν δεσμεύει τον Κ. Καρούτσο Παρά την πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση και την τελική άποψη του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Κυρ. Καρούτσου, ότι η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή διότι υπάρχουν ενδείξεις σε βάρος υπουργών, ο κ. Σανιδάς επιμένει στο «απαλλακτικό του πόρισμα» για τους υπουργούς, ότι δεν υπάρχουν, δηλαδή, επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την εμπλοκή του Κοινοβουλίου, και επιστρέφει τον φάκελο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος μη πολιτικών προσώπων για να ακολουθήσει η ανάκριση.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα και με επίσημη διαβεβαίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η δικογραφία δεν είχε σταλεί στη Βουλή.

«Δεν δεσμεύεται»

Ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος τονίζει στην «Ε» ότι ο κ. Καρούτσος σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύεται από την κρίση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παρά την ιεραρχική δομή του εισαγγελικού κλάδου, διότι το ίδιο το Σύνταγμα του αναγνωρίζει αυτή την αρμοδιότητα. Επισημαίνει δε ότι «δεν υπάρχουν παράθυρα» καθώς η συνταγματική διάταξη είναι σαφής ως προς το ότι όταν προκύψουν στοιχεία εις βάρος υπουργών, διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση ή ανάκριση.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Πριν ακόμη από τις γιορτές του Πάσχα, ο κ. Καρούτσος είχε επισκεφθεί τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να τον ενημερώσει πως οι εισαγγελείς Ευσταθία Σπυροπούλου και Π. Στραγάλης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Βουλή πρέπει να συνεχίσει από εδώ και στο εξής την έρευνα, άποψη με την οποία συμφωνεί και ο ίδιος. Ο κ. Σανιδάς διατύπωσε ευθέως τη διαφωνία του και ο κ. Καρούτσος πήρε και πάλι τη δικογραφία για να τη μελετήσει εκ νέου. Χθες επανήλθε στο γραφείο του κ. Σανιδά όπου πλέον η σύγκρουση των δυο ανδρών ήταν αναπόφευκτη.

Η εγκύκλιος Λινού

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επανέλαβε την εκτίμησή του ότι δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο που να δικαιολογεί τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή και, επικαλούμενος την εγκύκλιο του Δ. Λινού υπερθεμάτισε για την ορθότητα της ενέργειάς του.

Η εγκύκλιος του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με την 6573/4060/26.6.03 (ΦΕΚ Α 161) απόφαση της Ολομελείας της Βουλής αντικαταστάθηκε το άρθρο 83 παρ. 1 του Κανονισμού αυτής και στο εξής οι αιτήσεις των Εισαγγελικών Αρχών για άρση της ασυλίας βουλευτών, σύμφωνα με τα άρθρα 61 και 62 του Συντάγματος θα υποβάλλονται στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έπειτα από έλεγχο, διά του υπουργού Δικαιοσύνης, θα τις υποβάλλει στη Βουλή.

Για την ταυτότητα του λόγου, μηνύσεις, εγκλήσεις ή άλλα στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις υπουργών (άρθρα 86 του Συντάγματος και 1 και 4 ν. 3126/03) πρέπει να υποβάλλονται με την ως άνω διαδικασία που τηρείται για τους βουλευτές».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εισαγγελικοί κύκλοι, ο ρόλος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εξαντλείται στον εξωτερικό, τυπικό έλεγχο της βασιμότητας των καταγγελλομένων, ώστε να μην αποστέλλονται αβασάνιστα στη Βουλή δικογραφίες με αστήρικτες καταγγελίες κατά πολιτικών προσώπων και δεν υπεισέρχεται στην ουσία.

«Παραβίαση του νόμου»

Σε αντίθετη περίπτωση, η υποβολή της δικογραφίας στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς έλεγχο και στη συνέχεια η υποβολή της στη Βουλή θα συνεπαγόταν παραβίαση του ειδικού ποινικού νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σανιδάς τον περασμένο Οκτώβριο, αναγκάστηκε την ύστατη στιγμή της μυστικής ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής να παραδώσει τη δικογραφία, επιστρατεύοντας το επιχείρημα του δικαιώματος της ενημέρωσης των βουλευτών, αποφαινόμενος συγχρόνως ότι δεν υπάρχει ζήτημα ποινικής ευθύνης υπουργών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Βουλή
Σχετικά θέματα: Βατοπέδιο
Ποιά πολιτικά πρόσωπα έχουν εμπλακεί στις «ιερές ανταλλαγές»
Για το ίδιο θέμα
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
Επίθεση Αλαβάνου σε κυβέρνηση-Σανιδά για το Βατοπέδι
Με τον Γ. Σανιδά συντάσσεται ο Κ. Καρούτσος για το Βατοπέδι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αντιπολίτευση
Ζητούν παραπομπή Παυλίδη
Αριστοτέλης Παυλίδης
Τον πίεσαν να μην πάει σε εκδήλωση
Βατοπέδιο
...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»
Ποιά πολιτικά πρόσωπα έχουν εμπλακεί στις «ιερές ανταλλαγές»
Ε.Ε.
Εως και ημερομηνία για Σκόπια!
Κανονιοφόρος «Ναυμάχος»
Περιπολίες για... στήριξη
Καραμανλής - Χριστόφιας
Συντονισμένα βήματα
Κυπριακό
4 σενάρια για Κυπριακό
ΠΑΣΟΚ
Ενστάσεις για τις 55 προσλήψεις στο υπ. Αμυνας
Σκοπιανό
Χίλαρι: Αντιλαμβανόμαστε τις ελληνικές ευαισθησίες για την ονομασία
Υπόθεση Αριστοτέλη Παυλίδη
Μόνη η Ν.Δ. πρόβλημα τώρα το «δεκανίκι»
Στο φως οι λογαριασμοί, στο σκοτάδι η «γονική παροχή»
Άλλες ειδήσεις
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
Από Μάιο η προσωποποίηση των διώξεων για Siemens - C4Ι
Τατούλης για το «αγροτικό κανάλι»