Έντυπη Έκδοση

Ποιά πολιτικά πρόσωπα έχουν εμπλακεί στις «ιερές ανταλλαγές»

Αν και ουδείς, πλην των αρμόδιων εισαγγελέων, είναι αυτή τη χρονική στιγμή σε θέση να πει κατηγορηματικά σε βάρος ποιων πολιτικών προσώπων προσδιορίζονται οι ενδείξεις εκείνες που ανάγκασαν τους Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντ. Στραγάλη να ζητήσουν την παραπομπή της δικογραφίας στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τα «ονόματα» στα οποία έχει κατά καιρούς γίνει αναφορά είναι γνωστά τοις πάσι.

Ο Ευάγγ. Μπασιάκος, ο Π. Δούκας, ο Αλ. Κοντός, ο Γ. Αλογοσκούφης, ο Αντ. Μπέζας, ο Θ. Ρουσόπουλος, καθώς και οι Γ. Δρυς και Απ. Φωτιάδης (για το 2003, που όμως τελικά ανέπεμψαν την υπόθεση για επανεξέταση στο γνωμοδοτικό και για τους οποίους η τυχόν ποινική ευθύνη έχει παραγραφεί) είναι οι νυν και πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί για τους οποίους έχει γίνει λόγος από μάρτυρες στις ένορκες καταθέσεις τους για το υπό διερεύνηση σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου. Οι σαφέστατες αναφορές σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που εμπεριέχονται στη μεγάλη δικογραφία για το τεράστιο πολιτικό αλλά και ποινικό σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου δικαιώνουν απόλυτα το αίτημα τεσσάρων, συνολικά, εισαγγελέων που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.

«Τους είχα ενημερώσει»

Από τις αρχές ήδη της διερεύνησης του σκανδάλου, πριν δηλαδή κληθούν σε ανωμοτί εξέταση οι πρώτοι ύποπτοι, ακόμα κι ένας κυβερνητικός βουλευτής, ο Γ. Βαγιωνάς, ενέπλεκε στην κατάθεσή του τους Γ. Αλογοσκούφη και Αντ. Μπέζα, καθώς είχε επισημάνει πως «τους είχα ενημερώσει από τον Ιούλιο του 2007 ότι η ανταλλαγή στην Ουρανούπολη είναι ασύμφορη για το Δημόσιο».

Εκείνο που βεβαίως αναδεικνύεται από τις καταθέσεις είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός της ύπαρξης των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων, καθώς ακόμη και τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέλη των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων τονίζουν ότι «οι γνωμοδοτήσεις δεν δεσμεύουν τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό», όπερ μεθερμηνευόμενον: οι «τζίφρες» που οδήγησαν στις παραχωρήσεις των εκτάσεων-φιλέτων του Δημοσίου στη Μονή Βατοπεδίου θα μπορούσε και να μην είχαν μπει φαρδιές-πλατιές...

Στη δικογραφία εμπλέκεται το όνομα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγ. Μπασιάκου, κυρίως εκ του λόγου ότι έχει υπογράψει δύο αποφάσεις ανταλλαγής εκτάσεων. Ευθεία αναφορά στις ευθύνες του τότε πολιτικού της προϊσταμένου, Ευάγγ. Μπασιάκου, έχει κάνει η εξεταζόμενη ως ύποπτη, Σταματίνα Μαντέλη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης του υπουργείου Γεωργίας. Είχε ζητήσει μάλιστα να εξεταστούν κατ' αντιπαράσταση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.

Εδειξαν υπουργούς

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔ καταθέτοντας ως ύποπτοι έδειξαν με σαφείς αναφορές τους τους τότε αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ευθέως για ενέργειες που «δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου», αναφερόμενος σε «όσους υπέγραψαν για την απαράδεκτη παραχώρηση και ανταλλαγή των εκτάσεων», είχε καταθέσει και ο βουλευτής της Ν.Δ., Αθ. Φλωρίνης.

Για τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό οι αναφορές στα πρόσωπά τους έχουν κυρίως σχέση με το ότι, όπως προκύπτει, ήταν απόλυτα ενήμεροι για το θέμα, καθώς είχαν συναντηθεί και ενημερωθεί σχετικά από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

Επίσης στη Βουλή κατά την εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο έγινε αναφορά από μάρτυρα, που ενδεχομένως να κατέθεσε και στην προκαταρκτική εξέταση, στο πρόσωπο του νυν υφυπουργού Αγροτικούς Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδη, «που αποδέχτηκε την εισήγηση αποχαρακτηρισμού των εκτάσεων στην Ουρανούπολη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σχετικά θέματα: Βατοπέδιο
...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»
Για το ίδιο θέμα
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αντιπολίτευση
Ζητούν παραπομπή Παυλίδη
Αριστοτέλης Παυλίδης
Τον πίεσαν να μην πάει σε εκδήλωση
Βατοπέδιο
...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»
Ποιά πολιτικά πρόσωπα έχουν εμπλακεί στις «ιερές ανταλλαγές»
Ε.Ε.
Εως και ημερομηνία για Σκόπια!
Κανονιοφόρος «Ναυμάχος»
Περιπολίες για... στήριξη
Καραμανλής - Χριστόφιας
Συντονισμένα βήματα
Κυπριακό
4 σενάρια για Κυπριακό
ΠΑΣΟΚ
Ενστάσεις για τις 55 προσλήψεις στο υπ. Αμυνας
Σκοπιανό
Χίλαρι: Αντιλαμβανόμαστε τις ελληνικές ευαισθησίες για την ονομασία
Υπόθεση Αριστοτέλη Παυλίδη
Μόνη η Ν.Δ. πρόβλημα τώρα το «δεκανίκι»
Στο φως οι λογαριασμοί, στο σκοτάδι η «γονική παροχή»
Άλλες ειδήσεις
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
Από Μάιο η προσωποποίηση των διώξεων για Siemens - C4Ι
Τατούλης για το «αγροτικό κανάλι»