Έντυπη Έκδοση

Αλεξάνδρα Νταβίντ Νελ

Μια Παριζιάνα στη «στέγη του κόσμου»

«Από τότε που ήμουν πέντε χρόνων, ήθελα να να ξεφύγω από τα στενά όρια στα οποία ήμουν αναγκασμένη να ζω. Λαχταρούσα να πάω πέρα από την πόρτα του κήπου, να βγω στον πιο κοντινό δρόμο και να τον ακολουθήσω στο άγνωστο».

Η παραπάνω έντονη επιθυμία εκφράζεται από την Αλεξάνδρα Νταβίντ Νελ στην εισαγωγή ενός βιβλίου που πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά υπό τον τίτλο «Στα άδυτα του Θιβέτ» (εκδ. Νάρκισσος). Πρόκειται για μια ιστορία που κρατά πάνω από 80 χρόνια, αφού η χρονιά έκδοσης του βιβλίου στην πατρίδα της συγγραφέως, τη Γαλλία, είναι το 1927, όταν η Νελ ξεκινά να δημοσιεύσει τις περιπέτειες που βίωσε κατά την προσπάθειά της να επισκεφθεί τη Λάσα του Θιβέτ, την τότε «απαγορευμένη πόλη».

Γεννημένη το 1868, η ανήσυχη, όπως προκύπτει και από τις καταγεγραμμένες εξομολογήσεις της, Αλεξάνδρα φάνηκε εξ αρχής αποφασισμένη να κάνει τα όνειρά της, όσο τρελά κι αν έμοιαζαν τότε, πραγματικότητα. Παθιασμένη με τη μελέτη και την εξερεύνηση, η μις Νελ έλκεται από τον μυστικισμό που επικρατεί στην ασιατική ήπειρο και επιχειρεί να διεισδύσει βαθύτερα στην άγνωστη γι' αυτήν κουλτούρα.

Αρωγός στην αναμφίβολα φιλόδοξη προσπάθειά της, ο σύζυγός της Φιλίπ, με τον οποίο γρήγορα χώρισε, κατορθώνοντας όμως, ως προφανώς καπάτσα γυναίκα, να τον έχει σπόνσορα για τα χρονοβόρα και υψηλού κόστους ταξίδια που αργότερα πραγματοποίησε (το φωτεινό παράδειγμά της ακολούθησαν και πολλές άλλες ομόφυλές της τα επόμενα χρόνια, με παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη, επιτυχία...).

Τελικά, έπειτα από αρκετές σποραδικές εξορμήσεις στην Ασία, η Αλεξάνδρα ξεκινά με πλοίο για την Ινδία στις 3 Αυγούστου 1910 για να υλοποιήσει μια κανονική «κατάκτηση» της ηπείρου που τόσο τη γοήτευε. Η όλη περιπλάνηση της Νελ κράτησε 14 χρόνια (!), περιέλαβε πλήθος χωρών (Ινδία, Κίνα, Βιρμανία, Ιαπωνία, Κορέα κ.ά.), και είχε τελικό στόχο τη διείσδυση στα «Αδυτα του Θιβέτ», όπως είναι και ο εύστοχος ελληνικός τίτλος του βιβλίου της.

Στη συγκεκριμένη παράτολμη προσπάθεια η Αλεξάνδρα Νελ, εκτός από ικανή, στάθηκε και τυχερή (αν και η τύχη, καθότι θηλυκού γένους, συνήθως πάει με όποιον τολμάει). Αλλες τρεις γυναίκες πριν από αυτήν είχαν επιχειρήσει να μπουν κρυφά στη Λάσα, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς η μία πέθανε, ενώ τις άλλες δύο οι Θιβετιανοί τις συνέλαβαν και τις έστειλαν «πακέτο» πίσω στις χώρες τους.

Μεταμφιεσμένη σε προσκυνήτρια, παρέα με ένα μοναχό που αργότερα τον υιοθέτησε σαν γιο της, μέσα στην καρδιά του ανελέητου θιβετιανού χειμώνα, η Αλεξάνδρα Νελ αγωνίστηκε κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες (στα 55 της, παρακαλώ...) και τελικά τον Φεβρουάριο του 1924 κατόρθωσε να φτάσει στη Λάσα, όπου έμεινε για δύο μήνες, εγκαταλείποντας τη θιβετιανή πρωτεύουσα λίγο πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητά της.

Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στη Γαλλία. Οι βραβεύσεις της ήταν αλλεπάλληλες, όπως και οι αναμνήσεις της από τα τόσα χρόνια ταξιδιών. Στο παρόν βιβλίο, που όπως αναφέραμε πρωτοκυκλοφόρησε το 1927, κατέγραψε με γλαφυρό τρόπο εκείνες που σχετίζονταν με τη μυθιστορηματική πορεία της προς τη Λάσα. Πορεία η οποία της προσέδωσε τον αναμφίβολα επίζηλο τίτλο της πρώτης λευκής γυναίκας που ανέβηκε κι έζησε -έστω και για λίγο- στη χαμένη στα σύννεφα «στέγη του κόσμου»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Σημεία αναφοράς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αύρα Σιδηροπούλου
Ζηλεύω την οργάνωση των Τούρκων
Βασ. Πετράκος
Αρχαιολόγος εναντίον «αδηφάγου» Βατοπεδίου
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Τα «μαγικά κουτιά» της Βέροιας
Ες Ντέβλιν
«Είμαι μια σκηνογράφος που σκέφτεται μουσικά»
Ιωάννα Κραουνάκη
Οι βίδες και τα αγγεία μού λένε ιστορίες
Νέες ταινίες
Υπαρξιακές και ερωτικές εξομολογήσεις
Άλλες ειδήσεις
Η γκαλερί Ζουμπουλάκη πάει Λονδίνο
Ο Ιησούς καθηλώνει και... τηλεοπτικά
Κι άλλες μειώσεις κόστους στο BBC
Από τη Μαύρη Θάλασσα στον Μέλανα Δρυμό