Έντυπη Έκδοση

Χίλαρι: Αντιλαμβανόμαστε τις ελληνικές ευαισθησίες για την ονομασία

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία» μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, είπε χθες η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, «και αντιλαμβανόμαστε τις ευαισθησίες της Ελλάδας».

«Εχω συζητήσει το ζήτημα αυτό με τους ΝΑΤΟϊκούς εταίρους μας, όπως επίσης και στις συναντήσεις μου με την Ε.Ε., και έχουμε προτρέψει όλες τις πλευρές να βρουν μια αποδεκτή λύση», πρόσθεσε η κ. Κλίντον, ερωτηθείσα σχετικά στη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής.

Βέβαια, το ζήτημα που δεν ηγέρθη και παραμένει ανοιχτό είναι κατά πόσον η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι θα ασκήσουν πίεση στην Αθήνα για την εν καιρώ άρση των αντιρρήσεών της στην ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ, έστω με την προσωρινή ονομασία FYROM, κατά το πρότυπο της Ε.Ε.

Βίζα, Κυπριακό

Από την άλλη, η κ. Κλίντον χαρακτήρισε την Ελλάδα «στενό σύμμαχο, έναν έταιρο μέσα στο ΝΑΤΟ, μια χώρα με την οποία συνεργαζόμαστε σ' ένα φάσμα σημαντικών περιφερειακών ζητημάτων» και υπενθύμισε τις συναντήσεις που είχε με την Ελληνίδα ομόλογό της και τη συνάντηση Ομπάμα - Καραμανλή, για να τονίσει τη συνεργασία των δύο χωρών.

Παρά ταύτα, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ήταν ασαφής και δεν πρόσφερε κάτι νέο για την υπόθεση της κατάργησης της βίζας Ελλήνων επισκεπτών στις ΗΠΑ, ενώ περιορίστηκε στο στερεότυπο της εποχής Μπους πως «εργαζόμαστε με την Ελλάδα, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που εργάζονται για να εκπληρώσουν, που ελπίζουμε (έτσι) πως θα μπορέσουμε να 'μαστε σε θέση να το λύσουμε» κατέληξε, ουσιαστικά επιρρίπτοντας ευθύνη για την καθυστέρηση στην ελληνική πλευρά.

Ερωτηθείσα για το Κυπριακό, στη γενική κατάθεσή της για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η κ. Κλίντον ανέφερε πως «δεν προτιθέμεθα να επιβάλουμε λύση» στις δύο πλευρές, «έχουμε υιοθετήσει την άποψη... πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους», και «προτιθέμεθα να υποστηρίξουμε αυτό που θεωρούμε ως το καλύτερο αποτέλεσμα: μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα εκπροσωπεί δίκαια τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων».

«Δυστυχώς, οι προηγούμενες προσπάθειες κατέληξαν στο να αισθάνονται οι Ελληνοκύπριοι πως προσπαθούσαν να τους επιβάλουν πράγματα στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Εχουμε πει στην κάθε πλευρά πως υποστηρίζουμε τις φιλότιμες προσπάθειές τους στο να προσπαθήσουν να λύσουν αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων όπως η ασφάλεια και η παρουσία στρατευμάτων», κατέληξε η κ. Κλίντον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
ΠΓΔΜ
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
ΝΑΤΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Αντιπολίτευση
Ζητούν παραπομπή Παυλίδη
Αριστοτέλης Παυλίδης
Τον πίεσαν να μην πάει σε εκδήλωση
Βατοπέδιο
...Αλλά ο Σανιδάς αρνείται και επιμένει στα περί «παραπλανηθέντων υπουργών»
Ποιά πολιτικά πρόσωπα έχουν εμπλακεί στις «ιερές ανταλλαγές»
Ε.Ε.
Εως και ημερομηνία για Σκόπια!
Κανονιοφόρος «Ναυμάχος»
Περιπολίες για... στήριξη
Καραμανλής - Χριστόφιας
Συντονισμένα βήματα
Κυπριακό
4 σενάρια για Κυπριακό
ΠΑΣΟΚ
Ενστάσεις για τις 55 προσλήψεις στο υπ. Αμυνας
Σκοπιανό
Χίλαρι: Αντιλαμβανόμαστε τις ελληνικές ευαισθησίες για την ονομασία
Υπόθεση Αριστοτέλη Παυλίδη
Μόνη η Ν.Δ. πρόβλημα τώρα το «δεκανίκι»
Στο φως οι λογαριασμοί, στο σκοτάδι η «γονική παροχή»
Άλλες ειδήσεις
Αμελλητί στη Βουλή ο φάκελος Βατοπεδίου, ζητούν εισαγγελείς
Από Μάιο η προσωποποίηση των διώξεων για Siemens - C4Ι
Τατούλης για το «αγροτικό κανάλι»