Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΚΛΗΡΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ * ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

Ο Σαρκοζί βγάζει την κουκούλα

Μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας από οργανωμένες ομάδες, στα οποία περιλαμβάνεται η ποινικοποίηση της «κουκούλας» στις διαδηλώσεις, εξήγγειλε ο Νικολά Σαρκοζί. Μερικές εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα της περιφρούρησης της ασφάλειας, εκφράζοντας την πρόθεση εφαρμογής σκληρών ποινικών μέτρων για την αποθάρρυνση ταραχοποιών.

«Δεν θα αποδεχθώ να έρχονται αλήτες να διαδηλώνουν με κουκούλες», είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοινώνοντας σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν και ποινές φυλάκισης τριών ετών (φωτ. Reuter) «Δεν θα αποδεχθώ να έρχονται αλήτες να διαδηλώνουν με κουκούλες», είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος, ανακοινώνοντας σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν και ποινές φυλάκισης τριών ετών (φωτ. Reuter) Σε εκδήλωση στη Νίκαια, στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί, χωροφύλακες, δικαστικοί, εκπαιδευτικοί, ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί τον Μάιο προς συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο με μέτρα που αποβλέπουν στην εξάρθρωση «ομάδων που ενεργούν με στόχο να καταφέρουν θεληματικά πλήγματα κατά ατόμων και υλικών αγαθών».

Τρία χρόνια φυλάκιση

Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι θα απαγορεύσει να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις άτομα που φορούν μάσκες ή κουκούλες. «Σε μια δημοκρατική χώρα όπως η δική μας, όπου έχει κανείς το συνταγματικό δικαίωμα να διαδηλώνει ελεύθερα, δεν θα αποδεχθώ να έρχονται αλήτες να διαδηλώνουν με κουκούλες. Οταν διαδηλώνει κάποιος, διαδηλώνει με ακάλυπτο πρόσωπο».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον νέο νόμο, η συμμετοχή σε ομάδα που ασκεί βία θα αποτελεί αυτόματα ποινικό αδίκημα. «Δεν πρόκειται να αφήσω να εξελιχθεί το φαινόμενο των ομάδων», δήλωσε. «Οι δικαστές δεν θα οφείλουν πλέον να εξετάζουν ποιος έκανε ποια πράξη σε μία ομάδα. Το απλό γεγονός ότι ανήκει κάποιος σε ομάδα θα είναι παράπτωμα, που θα συνεπάγεται ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια». Επίσης ποινικό αδίκημα θα θεωρείται η είσοδος σε σχολικό ή πανεπιστημιακό χώρο. «Η βίαιη είσοδος σε σχολεία είναι σκάνδαλο», είπε, «δεν πρόκειται να αφήσω τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανοιχτά για κάθε επέλαση».

Πλήττουν ελευθερίες

Η υπόσχεση που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος είναι ότι «θα ανεβάσει ταχύτητα» στον αγώνα κατά των «αλητών και όσων διαπράττουν παραβάσεις». Προσδιόρισε ότι «τα θύματα επιθέσεων θα έχουν δικαίωμα υπεράσπισης και θα τους παρέχεται νομική υποστήριξη». Τα νέα προεδρικά μέτρα προκάλεσαν την κριτική από την αντιπολίτευση, αλλά και από τα συνδικάτα των δικαστικών, τα οποία επισημαίνουν ότι τα αυξημένα ποινικά μέτρα δεν φέρνουν αποτελέσματα, πλήττουν ατομικές ελευθερίες, ενώ ενδέχεται να υπάρξει επικίνδυνη σύγχυση μεταξύ ταραχοποιών και ειρηνικών διαδηλωτών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Barry Eichengreen
«Δεν έχουμε ακόμη επέμβει χειρουργικά στις τράπεζες»
CIA
Πολιτικός ελιγμός Ομπάμα για τους βασανιστές
Γαλλία
Ο Σαρκοζί βγάζει την κουκούλα
Κούβα
Ο Φιντέλ Κάστρο έβαλε στη... θέση του τον αδελφό του αλλά και τον Ομπάμα
Ρώσος υπουργός Ενέργειας
Με... αέριο στα πανιά του
«Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» και «South Stream» θα ολοκληρωθούν και μάλιστα φθηνότερα...
Άλλες ειδήσεις
Ν. Αφρική: Οι κάλπες θα βγάλουν πάλι τον Ζούμα, που αθωώθηκε από κατηγορίες για διαφθορά
Κίνα: απειλή η γήρανση του πληθυσμού
Νέο «πυροτέχνημα» Ζαβού για κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα