Έντυπη Έκδοση

Κίνα: απειλή η γήρανση του πληθυσμού

Γερνάει ο πληθυσμός της Κίνας κι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν προλαβαίνει να ευημερήσει για να το χειριστεί αποτελεσματικά, διαπιστώνει έκθεση.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών μελετών, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες, προειδοποίησε ότι μέχρι το 2050 στην Κίνα, περισσότεροι από 438 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι μεγαλύτεροι των 60 ετών, και εξ αυτών θα ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια οι άνω των 80.

Στη χώρα κατ' επέκταση θα αντιστοιχεί μόλις 1,6 ενήλικας σε εργασιακά ενεργή ηλικία για να υποστηρίξει ουσιαστικά κάθε κάτοικο άνω των 60 ετών. Η ίδια αντιστοιχία ήταν το 1975, 7,7 ενήλικοι. Οι ισορροπίες χάθηκαν από την εφαρμογή της πολιτικής του ενός παιδιού τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, που περιόρισαν μεν την αύξηση του πληθυσμού, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε και το προσδόκιμο ζωής των Κινέζων, με τη βελτίωση των συνθηκών ζωής. Η Κίνα ωστόσο δεν είναι σε θέση να έχει έναν έλεγχο της κατάστασης, διαθέτοντας ένα υποχρηματοδοτούμενο συνταξιοδοτικό σύστημα ενώ οι όλο και συρρικνούμενες παραδοσιακές οικογένειες δεν μπορούν πλέον να στηρίζουν οικονομικά τους ηλικιωμένους. Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, οι συνταξιούχοι του μέλλοντος θα έχουν άσχημα γεράματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Barry Eichengreen
«Δεν έχουμε ακόμη επέμβει χειρουργικά στις τράπεζες»
CIA
Πολιτικός ελιγμός Ομπάμα για τους βασανιστές
Γαλλία
Ο Σαρκοζί βγάζει την κουκούλα
Κούβα
Ο Φιντέλ Κάστρο έβαλε στη... θέση του τον αδελφό του αλλά και τον Ομπάμα
Ρώσος υπουργός Ενέργειας
Με... αέριο στα πανιά του
«Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» και «South Stream» θα ολοκληρωθούν και μάλιστα φθηνότερα...
Άλλες ειδήσεις
Ν. Αφρική: Οι κάλπες θα βγάλουν πάλι τον Ζούμα, που αθωώθηκε από κατηγορίες για διαφθορά
Κίνα: απειλή η γήρανση του πληθυσμού
Νέο «πυροτέχνημα» Ζαβού για κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα