Έντυπη Έκδοση

Διάγνωση προβλημάτων στο έμβρυο με υπερηχογράφημα και βιοχημικό έλεγχο

Σε μεγάλο βαθμό μπορούν να διαγνώσουν σήμερα την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος στο έμβρυο, όπως είναι το σύνδρομο Down, από το πρώτο τρίμηνο της κύησης, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και το βιοχημικό έλεγχο.

Η ευαισθησία της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας στη διάγνωση του συνδρόμου Down είναι περίπου 65% (δηλαδή στα 10 έμβρυα με σύνδρομο Down η εξέταση αυτή θα διαγνώσει τα 6 ή 7). Η παρουσία ρινικού οστού στο έμβρυο σε αυτή την ηλικία κυήσεως μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down, ενώ η απουσία του τον αυξάνει.

Επίσης υπάρχουν και άλλοι προγνωστικοί δείκτες που μετριούνται στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου του εμβρύου (Doppler φλεβώδους πόρου, Doppler τριγλώχιναs βαλβίδας, γωνία προσώπου), η συνεκτίμηση των οποίων μπορεί να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down, όπως αναφέρθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την επιστημονική συνάντηση με θέμα «Ιατρική Μητέρας - Εμβρύου» την οποία διοργανώνει η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Fetal Medicine Foundation του Ηνωμένου Βασιλείου το ερχόμενο Σάββατο στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ειδικοί τόνισαν ακόμη πως οι γονείς δεν θα πρέπει να επιλέγουν το εάν ο τοκετός θα πρέπει να γίνει με φυσιολογικό τρόπο ή με καισαρική τομή βάσει των προσωπικών τους επιθυμιών, αλλά βάσει των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν ποια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για κάθε μητέρα και νεογέννητο.

Για τα θέματα της συνάντησης μίλησαν χθες ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Γ. Κρεατσάς, ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δ. Μπότσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Βιτωράτος και ο λέκτορας Μαιευτικής - Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ν. Βραχνής.

Η καισαρική, εξήγησαν, έχει ρίσκο αυξημένης αιμορραγίας, μετεγχειρητικής λοίμωξης, εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής. Τους κινδύνους αυτούς έχει και ο φυσιολογικός τοκετός αλλά σε μικρότερο ποσοστό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πολυδύμου κύησης, προδρόμου πλακούντα, ανώμαλης προβολής του εμβρύου ή σε ορισμένες περιπτώσεις γέννησης ενός πρόωρου νεογνού είναι προτιμότερη η καισαρική από τον φυσιολογικό τοκετό. Επίσης τα έμβρυα με ισχιακή προβολή πρέπει κατά κανόνα να γεννιούνται με εκλεκτική καισαρική τομή γιατί είναι πιο ασφαλής μέθοδος τοκετού για το νεογέννητο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γιατρός της Action Aid
«Η ισοπέδωση στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Γιώργος: Τρεις χιλιάδες προσλήψεις τον χρόνο
Ετήσια έκθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Κατηγορώ» για Τουρκία
Ηλεία
«Στραβοί» στο δουλεμπόριο «ανοιχτομάτηδες» στα ...γκράφιτι
Ημέρα της Γης
150 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2050!
Καταγγελία
ΜΑΤ, σε ρόλο παρακρατικό
«Ληγμένη» Αλληλεγγύη
Περιβάλλον
Η Κορώνεια πεθαίνει από τη... δίψα
Την ώρα που η Λυσιμαχία πνίγεται...
Πλωτό Μπαρ-Εστιατόριο
Ενα πράσινο «νησί» στο λιμάνι του Βόλου
Ρατσισμός
Ο... κακός καιρός των Τσιγγάνων
Ρόδος
700 στη λίστα για χειρουργείο
Παραλίες ...σκουπιδιών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιτέλους ποινές για όσους κακοποιούν ζώα
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Κρύβουν 6 μήνες τα κονδύλια για τους πυρόπληκτους
Άλλες ειδήσεις
Διάγνωση προβλημάτων στο έμβρυο με υπερηχογράφημα και βιοχημικό έλεγχο
Ακάλυπτες επιταγές από το υπ. Πολιτισμού
Βορειοηπειρώτης πυρπολήθηκε για μη καταβολή δεδουλευμένων
Ιατροδικαστής: Βία πίσω από τις κακώσεις του Κούρδου
«Φοιτητικός» ΟΗΕ στη Μακεδονία
«Φρένο» από το ΣτΕ στις μπουλντόζες για το «ιερό» γηροκομείο στο Πανόραμα