Έντυπη Έκδοση

Πολιτικός ελιγμός Ομπάμα για τους βασανιστές

Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικά οι υπεύθυνοι που διέταξαν τους πράκτορες της CIA να κάνουν χρήση βασανιστηρίων και ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής

Μετά τη γενική κατακραυγή που προκλήθηκε από το γεγονός ότι οι διαπράξαντες τα άγρια βασανιστήρια πράκτορες της CIA δεν πρόκειται να διωχθούν ποινικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα έκανε πίσω κι άφησε, τώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να διωχθούν οι υπεύθυνοι που διέταξαν τους βασανισμούς.

Ο Ομπάμα, κατά τη γνωστή πλέον μέθοδο λειτουργίας του, κινήθηκε γρήγορα και για να «προλάβει» τους Αμερικανούς νομοθέτες (φωτ. Reuter) Ο Ομπάμα, κατά τη γνωστή πλέον μέθοδο λειτουργίας του, κινήθηκε γρήγορα και για να «προλάβει» τους Αμερικανούς νομοθέτες (φωτ. Reuter) Η πρώτη αντίδραση στην αρχική απόφαση Ομπάμα να κλείσει το ζήτημα των βασανισμών, με το επιχείρημα πως θα «πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και να μη στραφούμε στο παρελθόν», ήρθε από το Κογκρέσο, όπου με μεγάλη αγανάκτηση υποδέχθηκαν τη «βεβιασμένη» ενέργεια του Αμερικανού προέδρου.

Μετά το «αλαλούμ» του Σαββατοκύριακου και τις αντικρουόμενες δηλώσεις ανώτατων στελεχών (Ραμ Εμάνιουελ κ.ά.) που υποτίθεται πως μιλούσαν για λογαριασμό του, ο κ. Ομπάμα, κατά τη γνωστή πλέον μέθοδο λειτουργίας του, κινήθηκε γρήγορα και για να «προλάβει» τους Αμερικανούς νομοθέτες και να διατηρήσει, έτσι, την πρωτοβουλία των κινήσεων, αντέτεινε πως θα πρέπει να συσταθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνήσει τις πρακτικές των βασανισμών.

Κίνητρα συμβιβασμού

Κατά τη συλλογιστική του, η διερεύνηση της υπόθεσης από κοινή επιτροπή του Κογκρέσου μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό επί τη βάσει χαραγμένων κομματικών γραμμών και δεν θα μπορούσε ενδεχομένως να παραγάγει «εποικοδομητικά» αποτελέσματα μιας ανεξάρτητης επιτροπής γνωστών προσωπικοτήτων.

Αν και εκ πρώτης όψεως αυτό «ακούγεται καλά», εν τούτοις πίσω από τον ισχυρισμό Ομπάμα περί «εποικοδομητικών» συμπερασμάτων, μπορεί να βρίσκονται πολιτικά κίνητρα συμβιβασμού με κύκλους των Ρεπουμπλικανών, και εκ των πραγμάτων η πρότασή του μπορεί ν' αποτελεί μια άλλη διάσταση των πιθανών προθέσεών του να συγκαλύψει την υπόθεση για «λόγους εθνικής ασφάλειας», όπως έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος.

Ανεξάρτητες επιτροπές που συστήθηκαν για τη διερεύνηση σοβαρών εσωτερικών ζητημάτων, με σημαντική εξωτερική διάσταση, χρησιμοποιήθηκαν κατά βάση για τη συγκάλυψη παρά την αποκάλυψη των περιστατικών και για λόγους «εθνικής συμφιλίωσης» (σ.σ. ουσιαστικά για τη μη διατάραξη του αγγλοσαξονικού κατεστημένου), ουδέποτε οδηγήθηκαν στη δίωξη των υπεύθυνων κεφαλών των σχετικών υποθέσεων.

Δίνοντας «συγχωροχάρτι»

Με φόντο τη συγκάλυψη της «οκτωβριανής έκπληξης» τού '93, από τον τότε πρόεδρο Κλίντον (σ.σ. ένα σκάνδαλο Ρέιγκαν - Μπους το '80), κύκλοι με σημαντική επιρροή στην Ουάσιγκτον κάνουν ανάλογο συσχετισμό και λένε στην «Ε» πως, επί του προκειμένου, ουσιαστικές έρευνες για τους βασανισμούς θα «οδηγήσουν σίγουρα» στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ασκροφτ και αναμφίβολα στο γραφείο του πρώην αντιπροέδρου Τσέινι, που «κινούσε τα νήματα».

«Εχει, άραγε, το "στομάχι" ο Ομπάμα να προχωρήσει σ' αυτές τις έρευνες και να βάλει το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο;», αναρωτιούνται οι ίδιοι.

Από την άλλη, δίνοντας «συγχωροχάρτι» σ' εκείνους που διέπραξαν τα εγκλήματα «αποκόπτει έναν κρίκο» στη διαδικασία για να φτάσει στους πραγματικά υπεύθυνους, εκείνους που πήραν τις αποφάσεις κι έδωσαν τις εντολές.

Επιπλέον, υποστηρίζεται από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι αναγκαία η δίωξη των διαπραξάντων τα εγκλήματα για να παρεμποδιστούν ανάλογες μελλοντικές παραβιάσεις.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Barry Eichengreen
«Δεν έχουμε ακόμη επέμβει χειρουργικά στις τράπεζες»
CIA
Πολιτικός ελιγμός Ομπάμα για τους βασανιστές
Γαλλία
Ο Σαρκοζί βγάζει την κουκούλα
Κούβα
Ο Φιντέλ Κάστρο έβαλε στη... θέση του τον αδελφό του αλλά και τον Ομπάμα
Ρώσος υπουργός Ενέργειας
Με... αέριο στα πανιά του
«Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» και «South Stream» θα ολοκληρωθούν και μάλιστα φθηνότερα...
Άλλες ειδήσεις
Ν. Αφρική: Οι κάλπες θα βγάλουν πάλι τον Ζούμα, που αθωώθηκε από κατηγορίες για διαφθορά
Κίνα: απειλή η γήρανση του πληθυσμού
Νέο «πυροτέχνημα» Ζαβού για κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα