Έντυπη Έκδοση

Νέο «πυροτέχνημα» Ζαβού για κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα

Ενα ακόμη βεγγαλικό στον αέρα έριξε χθες ο γνωστός, κυπριακής καταγωγής Αμερικανός επιστήμονας, Παναγιώτης Ζαβός, δηλώνοντας ότι δημιούργησε κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα που εμφύτευσε σε γυναίκες χωρίς να προκύψουν επιτυχείς εγκυμοσύνες και διατεινόμενος ότι μέσα σε ένα-δυο χρόνια θα καταφέρει να δημιουργήσει τον πρώτο κλωνοποιημένο άνθρωπο.

Ο Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε ότι δημιούργησε κλωνοποιημένα έμβρυα, τα οποία εμφύτευσε σε γυναίκες, χωρίς όμως να προκύψουν επιτυχείς εγκυμοσύνες... (φωτ. ΑΠΕ) Ο Παναγιώτης Ζαβός δήλωσε ότι δημιούργησε κλωνοποιημένα έμβρυα, τα οποία εμφύτευσε σε γυναίκες, χωρίς όμως να προκύψουν επιτυχείς εγκυμοσύνες... (φωτ. ΑΠΕ) Ο δρ Ζαβός είχε το 2004 ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από την επιστημονική κοινότητα όταν υποστήριξε ότι είχε εμφυτεύσει κλωνοποιημένο ανθρώπινο έμβρυο στη μήτρα μιας γυναίκας, αλλά ο ισχυρισμός του δεν επιβεβαιώθηκε.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Independent» υποστήριξε ότι δημιούργησε 14 κλωνοποιημένα έμβρυα και 11 από αυτά τα εμφύτευσε σε τέσσερις γυναίκες, που είχαν προετοιμαστεί για να κυοφορήσουν και να αποκτήσουν κλωνοποιημένα μωρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η όλη διαδικασία, που αποτελεί ποινικό αδίκημα σε πολλές χώρες του κόσμου, έγινε σε μυστικό εργαστήριο, πιθανότατα σε κάποια χώρα της Μέσης Ανατολής όπου η κλωνοποίηση δεν απαγορεύεται. Οι γυναίκες οι οποίες θα έφερναν στον κόσμο τα κλωνοποιημένα μωρά ήταν από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν κατονομάζεται.

Καμία από τις εμφυτεύσεις δεν οδήγησε σε βιώσιμη εγκυμοσύνη, αλλά ο δρ Ζαβός επιμένει ότι αυτό ήταν απλώς το «πρώτο κεφάλαιο» στις συνεχιζόμενες σοβαρές προσπάθειές του να παράγει έναν ανθρώπινο κλώνο από τα δερματικά κύτταρα του γονιού του.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία γι' αυτό και ακόμη κι αν δεν το κάνω εγώ, το κλωνοποιημένο μωρό έρχεται. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μη συμβεί».

Ηδη από το 2004 πολλοί επιστήμονες ζήτησαν να μην προσφέρεται στον κύριο Ζαβό... το οξυγόνο της δημοσιότητας, μέχρι τουλάχιστον να παρουσιάσει κάποια στοιχεία για όσα λέει ότι κάνει. Παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρήθηκαν κατά την πενταετία που ακολούθησε, πολλά ζευγάρια απευθύνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον δρα Ζαβό, ζητώντας του να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματα γονιμότητας που αντιμετωπίζουν με την τεχνική της κλωνοποίησης.

Ο Παναγιώτης Ζαβός αποκάλυψε επίσης ότι δημιούργησε κλωνοποιημένα έμβρυα από τρεις νεκρούς ανθρώπους, ανάμεσά τους κι από ένα 10χρονο κοριτσάκι που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

Τα πειράματα του αμφιλεγόμενου κατά πολλούς επιστήμονα κινηματογραφήθηκαν και επρόκειτο να προβληθούν αργά χθες από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Discovery.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Γενετική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Barry Eichengreen
«Δεν έχουμε ακόμη επέμβει χειρουργικά στις τράπεζες»
CIA
Πολιτικός ελιγμός Ομπάμα για τους βασανιστές
Γαλλία
Ο Σαρκοζί βγάζει την κουκούλα
Κούβα
Ο Φιντέλ Κάστρο έβαλε στη... θέση του τον αδελφό του αλλά και τον Ομπάμα
Ρώσος υπουργός Ενέργειας
Με... αέριο στα πανιά του
«Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» και «South Stream» θα ολοκληρωθούν και μάλιστα φθηνότερα...
Άλλες ειδήσεις
Ν. Αφρική: Οι κάλπες θα βγάλουν πάλι τον Ζούμα, που αθωώθηκε από κατηγορίες για διαφθορά
Κίνα: απειλή η γήρανση του πληθυσμού
Νέο «πυροτέχνημα» Ζαβού για κλωνοποιημένα ανθρώπινα έμβρυα