Έντυπη Έκδοση

ΠΛΩΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΠΑΡ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Ενα πράσινο «νησί» στο λιμάνι του Βόλου

Φοίνικες, φυσικός χλοοτάπητας και αρδευτικό σύστημα στο λιμάνι του Βόλου; Εξακόσια τετραγωνικά μέτρα πράσινης ταράτσας στον λιμενοβραχίονα της πρωτεύουσας της Μαγνησίας με εστιατόριο, καφέ και αναψυκτήριο;

Φυσικός χλοοτάπητας, φωτοβολταϊκά συστήματα και βιολογικός καθαρισμός «δείχνουν» την πράσινη ταυτότητα της επένδυσης Φυσικός χλοοτάπητας, φωτοβολταϊκά συστήματα και βιολογικός καθαρισμός «δείχνουν» την πράσινη ταυτότητα της επένδυσης Σωστά διαβάσατε. Πρόκειται για το πρώτο πλωτό και φιλικό προς το περιβάλλον μπαρ-εστιατόριο στη χώρα μας, κατασκευασμένο από ελληνικά χέρια, τη Ναυτική Κατασκευαστική Α.Ε., το οποίο θα απασχολεί πάνω από εβδομήντα εργαζομένους και αναμένεται να λειτουργήσει τον Αύγουστο.

Είναι μίας νέας γενιάς οικολογικό σχέδιο, αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση τουριστικής ανάπτυξης που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές που ασφυκτιούν χωροταξικά και δεν έχουν περιθώρια ή σε νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν ταιριάζουν οι μόνιμες κατασκευές.

Σύγχρονα συστήματα

Η ιστορία θυμίζει τα πλωτά εστιατόρια στον Σηκουάνα, στο Αμστερνταμ, στο Λονδίνο, τα πλοία ολιγόωρων ταξιδιών στον Αργοσαρωνικό και ένα πλοίο που έχει μετατραπεί σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη και θέτει σε εφαρμογή τα πλέον σύγχρονα συστήματα, όπως: βιολογικός καθαρισμός όπου όλα τα λύματα θα συλλέγονται σε δεξαμενές και δεν θα απορρίπτεται τίποτα στη θάλασσα, χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών, συστήματα καθαρισμού και επανάχρησης νερού κ.ά.

Για τον κλιματισμό του χώρου θα αξιοποιηθεί η θάλασσα που τον περιβάλλει, μειώνοντας τις ενεργειακές καταναλώσεις. Γίνεται προσπάθεια ώστε ο εξοπλισμός να είναι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ στην κατασκευή χρησιμοποιούνται φιλικά στο περιβάλλον υλικά και οικολογικά χρώματα. Ενεργειακά θα είναι αυτόνομο, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί ρεύμα από τη στεριά. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν θέλει κανείς να το τοποθετήσει σε περιοχές όπου το δίκτυο της ΔΕΗ είναι οριακό, όπως συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα νησιά μας. Επιπλέον, δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον του τόπου εγκατάστασης, αφού δεν απαιτεί έργα υποδομής ούτε μόνιμες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Νικήτα Νικητάκο, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρο του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Σπουδών, «τα δύο σημαντικότερα στοιχεία για την εμπλοκή μας σε αυτή την προσπάθεια ήταν:

Μία από τις ελάχιστες εργασίες σήμερα στα ελληνικά ναυπηγεία το «χτίσιμο» του πλωτού εστιατορίου Μία από τις ελάχιστες εργασίες σήμερα στα ελληνικά ναυπηγεία το «χτίσιμο» του πλωτού εστιατορίου 1Σε μια εποχή όπου τα ναυπηγεία και γενικότερα οι κατασκευές και η απασχόληση στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λύση είναι η καινοτομία και η ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας την τεράστια εμπειρία στις ναυτικές κατασκευές που υπάρχει στον τόπο μας, το ταλέντο και τη φαντασία που επίσης είναι άφθονα. Το διεθνές ενδιαφέρον για τέτοιες κατασκευές αποδεικνύει τις προοπτικές αυτής της προσέγγισης. Είναι αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο διάστημα στη ΝΕΖ η συγκεκριμένη κατασκευή είναι μία από τις ελάχιστες δουλειές που γίνονται

2Κατασκευές με σεβασμό στο περιβάλλον, δηλαδή η χρησιμοποίηση στον μέγιστο βαθμό οικολογικών προσεγγίσεων, είναι στις βασικές μας προτεραιότητες».

Η επένδυση

Το ιστορικό της επένδυσης αρχίζει τον Αύγουστο του 2005 όταν η εταιρεία Ναυτική Κατασκευαστική Α.Ε. ζήτησε σχετική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι κατασκευαστές συνεργάστηκαν στενά μεταξύ άλλων και με το τμήμα Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου που εδρεύει στη Χίο, με σκοπό τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων συνθηκών για την ασφάλεια και την άνεση των «πελατών» και του προσωπικού, καθώς και για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικολογική διάσταση του εγχειρήματος.

«Σαν Ελλάδα, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με το κόστος υλικών, εργασίας και χρηματοπιστωτικούς λόγους, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε φτηνές και οργανωμένες χώρες σε κλασικές δουλειές ναυπηγείων», τονίζει ο Α. Βατίστας, ειδικός σύμβουλος νέων προϊόντων και τεχνολογιών, εκπρόσωπος του ναυπηγείου. «Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να αναπτυχθούμε ως ναυπηγική βιομηχανία (όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταξύ των οποίων και πρόσφατη των Επιμελητηρίων του Πειραιά), θα πρέπει να στραφούμε σε εξειδικευμένες κατασκευές. Μία από αυτές είναι αυτή η πλωτή κατασκευή. Υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιου είδους και μεγαλύτερες κατασκευές, κυρίως από χώρες του εξωτερικού (Μέση και Απω Ανατολή). Για πολλούς προφανείς λόγους προτιμήθηκε η πρώτη αυτή κατασκευή να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Για την κατασκευή αυτή μέχρι σήμερα χρειάστηκαν πάνω από 80.000 ανθρωποώρες, πράγμα πολύ σημαντικό στις δύσκολες σημερινές συγκυρίες».

«Πράσινα» προϊόντα

Ο υπεύθυνος του πλωτού εστιατορίου Δημήτρης Χριστοφορίδης σημειώνει: «Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην ποιότητα της παροχής υπηρεσιών στους πελάτες, χρησιμοποιώντας κατ' αρχάς πρώτες ύλες ονομασίας προελεύσεως και να αναδείξουμε τον τοπικό χαρακτήρα στα παραγόμενα προϊόντα. Στον τομέα της οικολογίας θα χρησιμοποιηθούν ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, π.χ. αναλώσιμα σουπλά, χαρτικά, υλικά από γυαλί, μειωμένη χρήση πλαστικού κ.ά. Προσπαθούμε και εμείς να βάλουμε ένα λιθαράκι στην πράσινη ενέργεια». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γιατρός της Action Aid
«Η ισοπέδωση στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Γιώργος: Τρεις χιλιάδες προσλήψεις τον χρόνο
Ετήσια έκθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Κατηγορώ» για Τουρκία
Ηλεία
«Στραβοί» στο δουλεμπόριο «ανοιχτομάτηδες» στα ...γκράφιτι
Ημέρα της Γης
150 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2050!
Καταγγελία
ΜΑΤ, σε ρόλο παρακρατικό
«Ληγμένη» Αλληλεγγύη
Περιβάλλον
Η Κορώνεια πεθαίνει από τη... δίψα
Την ώρα που η Λυσιμαχία πνίγεται...
Πλωτό Μπαρ-Εστιατόριο
Ενα πράσινο «νησί» στο λιμάνι του Βόλου
Ρατσισμός
Ο... κακός καιρός των Τσιγγάνων
Ρόδος
700 στη λίστα για χειρουργείο
Παραλίες ...σκουπιδιών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιτέλους ποινές για όσους κακοποιούν ζώα
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Κρύβουν 6 μήνες τα κονδύλια για τους πυρόπληκτους
Άλλες ειδήσεις
Διάγνωση προβλημάτων στο έμβρυο με υπερηχογράφημα και βιοχημικό έλεγχο
Ακάλυπτες επιταγές από το υπ. Πολιτισμού
Βορειοηπειρώτης πυρπολήθηκε για μη καταβολή δεδουλευμένων
Ιατροδικαστής: Βία πίσω από τις κακώσεις του Κούρδου
«Φοιτητικός» ΟΗΕ στη Μακεδονία
«Φρένο» από το ΣτΕ στις μπουλντόζες για το «ιερό» γηροκομείο στο Πανόραμα