Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΛΗΓΜΕΝΩΝ Ή «ΚΟΝΤΟΛΗΚΤΩΝ» ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΜΚΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

«Ληγμένη» Αλληλεγγύη

Ληγμένα τρόφιμα για μία ακόμη φορά στις αποθήκες της «Αλληλεγγύης»; Σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην «Ε», μετά την εκδίωξη μιας εγκύου υπαλλήλου («Ε» 16/4) και τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων χαμηλόμισθων εργαζομένων, αυτή τη φορά το θέμα έχει σχέση με το «αμαρτωλό» παρελθόν της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οσα προϊόντα δεν έφτασαν στη Γάζα «σαπίζουν» στις αποθήκες της «Αλληλεγγύης», σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στην «Ε» Οσα προϊόντα δεν έφτασαν στη Γάζα «σαπίζουν» στις αποθήκες της «Αλληλεγγύης», σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν στην «Ε» Πηγές που βρίσκονται στους κόλπους της «Αλληλεγγύης» και θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους (τα στοιχεία τους βρίσκονται στη διάθεση της «Ε») κάνουν λόγο για τόνους ληγμένων ή «κοντόληκτων» -όπως τα χαρακτήρισαν- προϊόντων, τα οποία βρίσκονται (ή εξακολουθούσαν να βρίσκονται πριν από λίγες μέρες) στις αποθήκες της.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006, μετά από ελέγχους που είχε διενεργήσει η Νομαρχία Πειραιά, είχαν βρεθεί 340 τόνοι αλλοιωμένων κοτόπουλων που προορίζονταν για επισιτιστική βοήθεια προς το Ιράκ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για το οποίο η «Αλληλεγγύη» είχε λάβει υπέρογκη επιχορήγηση από το υπ. Εξωτερικών. Επειδή το πρόγραμμα έληξε άδοξα μετά το σκάνδαλο και το υπουργείο απαίτησε την επιστροφή των χρημάτων, η «Αλληλεγγύη» χρωστά -ακόμα- 7 εκατομμύρια ευρώ.

Από τον Δεκέμβριο

Οι καινούργιες καταγγελίες αφορούν, λοιπόν, δεκάδες τόνους προϊόντων τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στην ΜΚΟ της Εκκλησίας τον περασμένο Δεκέμβριο, με σκοπό να αποσταλούν στη δοκιμαζόμενη τότε Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες, περίπου 500 τόνοι προϊόντων δεν ήταν δυνατόν να φτάσουν στην περιοχή, λόγω των περιορισμών που επέβαλαν οι Ισραηλινοί και κατόπιν αυτού δεν διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό και παρέμειναν στις αποθήκες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η υπεύθυνη της ανθρωπιστικής βοήθειας της «Αλληλεγγύης» Τίνα Στάικου απηύθυνε με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή της προς το Δ.Σ. και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κωστή Δήμτσα, έκκληση να ελεγχθεί η καταλληλότητα των τροφίμων από τους αρμόδιους φορείς της νομαρχίας ή τον ΕΦΕΤ (10 Απριλίου α.π. 13712). Η απάντηση του κ. Δήμτσα (α.π. 13720) ήταν ούτε λίγο - ούτε πολύ ότι η κ. Στάικου δεν έχει αρμοδιότητα να ζητεί κάτι τέτοιο, αφού έχει αντικατασταθεί από άλλη συνάδελφο όσον αφορά τη θέση της διευθύντριας ανθρωπιστικής βοήθειας και την παρότρυνε να μην... παραβιάζει το ωράριό της. Επί της ουσίας όμως καμία απάντηση.

Καφές... 15ετίας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα καταγγελλόμενα περιλαμβάνεται και ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από μήνες στο οικοτροφείο «Επανένταξη», όταν οι εθελοντές της «Αλληλεγγύης» πήγαν να δώσουν και εκεί προϊόντα στο πλαίσιο του έργου τους. Ανάμεσα στα προϊόντα υπήρχε και μια τεράστια συσκευασία καφέ πολύ γνωστής εταιρείας, η οποία έφερε χρονολογία λήξης το 1994... Το προϊόν αποσύρθηκε άρον άρον μπροστά στα έκπληκτα μάτια περίπου δεκαπέντε παρισταμένων.

Το... κερασάκι στην τούρτα είναι η καταγγελία ότι λίστες με πολλά ληγμένα ή κοντόληκτα προϊόντα τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες υπήρχαν στο γραφείο της κ. Στάικου, οι οποίες όμως, παρόλο που το γραφείο της ήταν κλειδωμένο, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Η «Ε» απευθύνθηκε στην κ. Στάικου η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη των δύο επιστολών καθώς και το περιεχόμενό τους. Αποκάλυψε δε ότι αμέσως μετά την παράδοση της επιστολής δέχτηκε ανώνυμο -απειλητικό για τη σωματική της ακεραιότητα- τηλεφώνημα. Η κ. Στάικου απέφυγε να σχολιάσει το καταγγελλόμενο περιστατικό με τις λίστες που -θεωρητικά- έκαναν φτερά, αφού όπως είπε «δεν κρατήθηκαν αντίγραφα, οπότε δεν θα μπορούσα να αποδείξω τίποτα».

Διαψεύδουν

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της «Αλληλεγγύης» είναι κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχουν ληγμένα προϊόντα στην "Αλληλεγγύη". Οσο για την ιστορία με τις λίστες, δεν υπάρχουν αποδείξεις, οπότε δεν υπάρχει και θέμα. Πρόκειται για μυθοπλασίες που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα. Είναι αστειότητες όλα αυτά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Σχετικά θέματα: Καταγγελία
ΜΑΤ, σε ρόλο παρακρατικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γιατρός της Action Aid
«Η ισοπέδωση στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Γιώργος: Τρεις χιλιάδες προσλήψεις τον χρόνο
Ετήσια έκθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Κατηγορώ» για Τουρκία
Ηλεία
«Στραβοί» στο δουλεμπόριο «ανοιχτομάτηδες» στα ...γκράφιτι
Ημέρα της Γης
150 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2050!
Καταγγελία
ΜΑΤ, σε ρόλο παρακρατικό
«Ληγμένη» Αλληλεγγύη
Περιβάλλον
Η Κορώνεια πεθαίνει από τη... δίψα
Την ώρα που η Λυσιμαχία πνίγεται...
Πλωτό Μπαρ-Εστιατόριο
Ενα πράσινο «νησί» στο λιμάνι του Βόλου
Ρατσισμός
Ο... κακός καιρός των Τσιγγάνων
Ρόδος
700 στη λίστα για χειρουργείο
Παραλίες ...σκουπιδιών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιτέλους ποινές για όσους κακοποιούν ζώα
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Κρύβουν 6 μήνες τα κονδύλια για τους πυρόπληκτους
Άλλες ειδήσεις
Διάγνωση προβλημάτων στο έμβρυο με υπερηχογράφημα και βιοχημικό έλεγχο
Ακάλυπτες επιταγές από το υπ. Πολιτισμού
Βορειοηπειρώτης πυρπολήθηκε για μη καταβολή δεδουλευμένων
Ιατροδικαστής: Βία πίσω από τις κακώσεις του Κούρδου
«Φοιτητικός» ΟΗΕ στη Μακεδονία
«Φρένο» από το ΣτΕ στις μπουλντόζες για το «ιερό» γηροκομείο στο Πανόραμα