Έντυπη Έκδοση

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ» Ε.Ε. ΣΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Ο... κακός καιρός των Τσιγγάνων

Την καθόλου κολακευτική θέση της «πρωταθλήτριας» στην Ε.Ε. όσον αφορά τις ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος των Τσιγγάνων (Ρομά) κατοίκων της κατέχει η Ελλάδα. Πάνω από τους μισούς Ρομά (55%) δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις κατά την επαφή τους με διάφορες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ περίπου άλλοι τόσοι (54%) υποστηρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα κλοπής, επίθεσης ή άλλης σοβαρής παρενόχλησης, λόγω ακριβώς της καταγωγής τους.

Και όμως εννιά από τα δέκα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων ή διακρίσεων στην Ελλάδα (90%) δεν το καταγγέλλουν στις αστυνομικές ή άλλες δημόσιες αρχές, με αποτέλεσμα χιλιάδες παρόμοια περιστατικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας να μένουν κυριολεκτικά στο σκοτάδι! Πόσω μάλλον όταν η ΕΛ.ΑΣ. δεν διαθέτει ανάλογη στατιστική ούτε για τα καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας...

Τα αυξημένα ποσοστά διακρίσεων σε βάρος των Ρομά που καταγράφονται στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στις 27 χώρες της Ε.Ε. και σίγουρα βρίσκονται στην κορυφή μεταξύ των 7 ευρωπαϊκών χωρών με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ρομά (Τσεχία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.ά.). Είναι τα αποτελέσματα της πρόσφατης, πρώτης μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (FRA). Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι Ελληνες Ρομά είναι η πρώτη μειονοτική κατηγορία σε όλη την Ε.Ε., η οποία σε ποσοστό 94% δεν γνωρίζει καμία οργάνωση που να προσφέρει προστασία και συμβουλές κατά των διακρίσεων! Στην τέταρτη θέση με ποσοστό άγνοιας 91% βρίσκονται οι Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα.

Οπως προκύπτει από το σύνολο της έρευνας, οι διακρίσεις και τα ρατσιστικά εγκλήματα είναι πολύ πιο διαδεδομένα από όσο καταγράφουν οι επίσημες στατιστικές. Παρατηρείται επίσης μεγάλος βαθμός παραίτησης των μεταναστών και μελών μειονοτήτων της Ε.Ε. από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς δεν πιστεύουν ότι θα άλλαζε κάτι αν προσέφευγαν στις αρμόδιες αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα Ελληνες Ρομά (78%) θεωρούν τις διακρίσεις πολύ ή αρκετά διαδεδομένες στη χώρα μας, ενώ περίπου οι μισοί τις θεωρούν καθημερινό φαινόμενο!

Σύμφωνα με την έρευνα, επτά από τους δέκα Ελληνες Ρομά που δηλώνουν θύματα ρατσιστικών εγκλημάτων, δεν πιστεύουν ότι η Αστυνομία μπορεί να κάνει κάτι. Η επιφυλακτικότητά τους απέναντι στις αστυνομικές και άλλες δημόσιες αρχές και οργανώσεις, εξηγείται πλήρως. Οι Ρομά υφίστανται ειδικούς αστυνομικούς ελέγχους λόγω της καταγωγής τους, αγνοούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τους νόμους και τις διαδικασίες προστασίας των δικαιωμάτων τους, τρεις στους δέκα έχουν προηγούμενη αρνητική εμπειρία με την Αστυνομία, ενώ οι περισσότεροι φοβούνται αντίποινα σε βάρος τους. Αναλυτικά:

* Το 56% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κατά το προηγούμενο έτος (2008) είχαν ελεγχθεί από την Αστυνομία στον δρόμο.

* Το 69% από τους Ρομά που ελέγχθηκαν στον δρόμο, πιστεύουν ότι υπήρχε προκατάληψη των αστυνομικών σε βάρος τους. Θεωρούν δηλαδή ότι ο έλεγχος που τους έγινε ήταν αποτέλεσμα φυλετικής στόχευσης (racial profiling).

* Το 44% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να καταγγείλουν σε δημόσια υπηρεσία κάποια διάκριση σε βάρος τους, καθώς αυτή είναι καθημερινό φαινόμενο!

* Είναι ενδεικτικό ότι το 39% φοβούνται ότι η καταγγελία θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους.

* Περίπου εννιά στους δέκα (86%) αγνοούν ότι υπάρχει νόμος κατά των διακρίσεων λόγω εθνικής καταγωγής, ποσοστό που είναι υπερδιπλάσιο από κάθε άλλη χώρα με μεγάλο πληθυσμό Ρομά.

* Οι Ελληνες Ρομά είναι τελευταίοι όσον αφορά την εκπαίδευση. Μόλις το 4% των ερωτηθέντων έχουν φοιτήσει στο σχολείο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, ενώ το 35% είναι αναλφάβητοι. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11% στην Πολωνία, 10% στη Ρουμανία.

Από τα επιμέρους ευρήματα της έρευνας, προκύπτει πως τα περισσότερα περιστατικά διακρίσεων σε βάρος των Ελλήνων Ρομά αφορούσαν την πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες (30%), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται τι παρείχαν αυτές. Η «μαύρη λίστα» των διακρίσεων κατά των Ελλήνων Ρομά συμπληρώνεται κατά σειρά από την αναζήτηση εργασίας (24%), τις υπηρεσίες υγείας (23%), τη στέγαση (20%), τη συμπεριφορά του προσωπικού των σχολείων απέναντί τους (10%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ευρωπαϊκή αυτή έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις με Ρομά που διαβιούν σε αστικούς χώρους και όχι σε καταυλισμούς, όπου εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

Σχολιάζοντας το μέγεθος του προβλήματος των ρατσιστικών διακρίσεων σε βάρος των Ελλήνων Ρομά, ο Μίλτος Παύλου, διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ), επισημαίνει ιδιαίτερα την αδυναμία, την ανεπάρκεια και την αδράνεια εφαρμογής της σύγχρονης νομοθεσίας.

Οπως υπογραμμίζει, χρειάζεται μια ισχυρή, διακριτή και ευρύτερα γνωστή ανεξάρτητη αρχή προώθησης της ίσης μεταχείρισης, καθώς η Επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά εργαλεία. Προτείνει ακόμη ριζική ανασύσταση της Αστυνομίας, με ευρύτερη συμμετοχή σε αυτή μελών των μειονοτήτων και των μεταναστευτικών κοινοτήτων, δραστηριοποίηση του δικαστικού σώματος και των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ρομά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γιατρός της Action Aid
«Η ισοπέδωση στη Γάζα δεν έχει προηγούμενο»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Γιώργος: Τρεις χιλιάδες προσλήψεις τον χρόνο
Ετήσια έκθεση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Κατηγορώ» για Τουρκία
Ηλεία
«Στραβοί» στο δουλεμπόριο «ανοιχτομάτηδες» στα ...γκράφιτι
Ημέρα της Γης
150 εκατ. περιβαλλοντικοί πρόσφυγες το 2050!
Καταγγελία
ΜΑΤ, σε ρόλο παρακρατικό
«Ληγμένη» Αλληλεγγύη
Περιβάλλον
Η Κορώνεια πεθαίνει από τη... δίψα
Την ώρα που η Λυσιμαχία πνίγεται...
Πλωτό Μπαρ-Εστιατόριο
Ενα πράσινο «νησί» στο λιμάνι του Βόλου
Ρατσισμός
Ο... κακός καιρός των Τσιγγάνων
Ρόδος
700 στη λίστα για χειρουργείο
Παραλίες ...σκουπιδιών
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Επιτέλους ποινές για όσους κακοποιούν ζώα
Υπουργείο Οικονομίας Οικονομικών
Κρύβουν 6 μήνες τα κονδύλια για τους πυρόπληκτους
Άλλες ειδήσεις
Διάγνωση προβλημάτων στο έμβρυο με υπερηχογράφημα και βιοχημικό έλεγχο
Ακάλυπτες επιταγές από το υπ. Πολιτισμού
Βορειοηπειρώτης πυρπολήθηκε για μη καταβολή δεδουλευμένων
Ιατροδικαστής: Βία πίσω από τις κακώσεις του Κούρδου
«Φοιτητικός» ΟΗΕ στη Μακεδονία
«Φρένο» από το ΣτΕ στις μπουλντόζες για το «ιερό» γηροκομείο στο Πανόραμα