Έντυπη Έκδοση

Η γκαλερί Ζουμπουλάκη πάει Λονδίνο

Η έκθεση «Nervous System», που εγκαινιάζεται αύριο στην James Taylor Gallery, είναι παραγωγή του project «Zone D» της Δάφνης Ζουμπουλάκη. Συμμετέχει και η Ελληνίδα εικαστικός Αλίκη Κρικίδη

Ο Φράνσις Μπέικον, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, μεταχειριζόταν συνειδητά το χρώμα ως υλικό που επηρεάζει άμεσα το νευρικό μας σύστημα.

Οι ανθρώπινες σχέσεις στο μικροσκόπιο της Ελληνίδας εικαστικού Αλίκης Κρικίδη, που εκθέτει στο Λονδίνο Οι ανθρώπινες σχέσεις στο μικροσκόπιο της Ελληνίδας εικαστικού Αλίκης Κρικίδη, που εκθέτει στο Λονδίνο Η σχέση του με τη δύναμη του χρώματος έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία της έκθεσης «Nervous System» (Νευρικό σύστημα) που θα παρουσιαστεί από αύριο έως στις 3 Μαΐου στην James Taylor Gallery (οδός Collent Street Ε9) του Λονδίνου. Η έκθεση έχει διπλό ελληνικό ενδιαφέρον. Ανάμεσα στους τρεις καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι και η Ελληνίδα Αλίκη Κρικίδη, ενώ το «Nervous System» είναι παραγωγή του «σχεδίου» «Zone D» της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, που επιμελείται η Δάφνη Ζουμπουλάκη. Συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες Γιάρον Λαπίντ από το Ισραήλ και η Ελέν Νόλαν από τη Μεγάλη Βρετανία.

Την έκθεση επιμελείται η Ιταλίδα Γκάια Τεντόνε. «Ηρθα αντιμέτωπη με τη χρωματική ένταση του Φράνσις Μπέικον και στην πρόσφατη παρουσίαση του έργου του στην Τέιτ Μπρίτεν. Ηταν σπουδαίος, συνδύαζε μοναδικά ένα άψογο αισθητικό ύφος με δύσκολα και βίαια θέματα», μας λέει η επιμελήτρια. Και εξηγεί με ποιο τρόπο η τέχνη του Μπέικον ενέπνευσε τους νεότερους εικαστικούς. «Οι τρεις καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα (ζωγραφική, βίντεο, φωτογραφία) συνδυάζοντας, επίσης, μια άψογη, ραφιναρισμένη αισθητική με δύσκολα θέματα που ενδέχεται να φέρουν τους θεατές σε δύσκολη θέση. Η τέχνη τους είναι την ίδια στιγμή πολύ όμορφη και τρομακτική».

Εργο από τη φωτογραφική σειρά «New Zero» του Ισραηλινού Γιάρον Λαπίντ Εργο από τη φωτογραφική σειρά «New Zero» του Ισραηλινού Γιάρον Λαπίντ Η Ελληνίδα Αλίκη Κρικίδη ζει και δουλεύει στο Λονδίνο. Σπούδασε στο Goldsmiths College και βασικό μέσο της δουλειάς της είναι η ζωγραφική. Στην James Taylor Gallery παρουσιάζει ζωγραφική εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο «Κοκτέιλ πάρτι» του Τ.Σ.Ελιοτ. Οι πίνακες αυτής της σειράς, με μια τεχνική που παραπέμπει αμυδρά σε φωτορομάντσο, ζωηρεύουν το θεατρικό του Ελιοτ κάνοντας έμμεση αναφορά σε πρόσωπα της αγγλικής κοινωνίας και στις ανθρώπινες σχέσεις. Το παιχνίδι μυθοπλασίας και πραγματικότητας ενισχύεται στο έργο της και από την προβολή ενός βίντεο, στο οποίο παρακολουθούμε κάποιους ανθρώπους να διαβάζουν το θεατρικό του Ελιοτ.

Ο Ισραηλινός Γιάρον Λαπίντ, επίσης απόφοιτος του λονδρέζικου Goldsmiths, δουλεύει κυρίως με βίντεο και φωτογραφία. Στο βίντεο «Arcadia downtown» καταγράφει τις απέλπιδες προσπάθειες ενός αδύναμου άντρα να ανακτήσει τον έλεγχο του ίδιου του σώματός του, ενώ την ίδια στιγμή ο καλλιτέχνης διερευνά τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του βίντεο. Κεντρικό πρόσωπο του έργου είναι ένας ημίγυμνος, μεθυσμένος ανθρώπος στη μέση του δρόμου. Η παρουσία της κάμερας και του καλλιτέχνη, που καταγράφει με άψογη αισθητική τη δύσκολη σωματική κατάσταση του ανθρώπου, εγείρει ηθικά ζητήματα τόσο για τη στάση του καλλιτέχνη απέναντι στον αδύναμο άνθρωπο όσο και του θεατή που τον παρακολουθεί. Ο Λαπίντ δείχνει ακόμα και μια σειρά φωτογραφιών με τίτλο «New Zero». Πρόκειται για πορτρέτα ανθρώπων, που ο καλλιτέχνης εντόπισε, τυχαία, σ' ένα προάστιο του Ισραήλ και τραβήχτηκαν στην Ιερουσαλήμ τη δεκαετία του '70. Ο εικαστικός «αλλοιώνει» τα πορτρέτα αφαιρώντας τα μάτια τους, γεγονός που επιτρέπει, όμως, στον θεατή να διακρίνει στοιχεία από την κοινωνική ζωή στην Ιερουσαλήμ της δεκαετίας του '70.

Η Ελέν Νόλαν εισήλθε στον χώρο των εικαστικών από τη φωτογραφία μόδας. Στην έκθεση παρουσιάζει μια σειρά από αυτοπροσωπογραφίες της, ημίγυμνες και με τέλεια αισθητική, ενώ μια φωτογραφία από την παλιότερη δουλειά της «Previous Personality», το πορτρέτο μιας γηραιάς κυρίας που πάσχει από Αλτσχάιμερ, δίνει έμφαση στην αλλοίωση των σωματικών και αντιληπτικών ικανοτήτων που συνεπάγεται η διαδικασία του γήρατος και της ασθένειας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αύρα Σιδηροπούλου
Ζηλεύω την οργάνωση των Τούρκων
Βασ. Πετράκος
Αρχαιολόγος εναντίον «αδηφάγου» Βατοπεδίου
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Τα «μαγικά κουτιά» της Βέροιας
Ες Ντέβλιν
«Είμαι μια σκηνογράφος που σκέφτεται μουσικά»
Ιωάννα Κραουνάκη
Οι βίδες και τα αγγεία μού λένε ιστορίες
Νέες ταινίες
Υπαρξιακές και ερωτικές εξομολογήσεις
Άλλες ειδήσεις
Η γκαλερί Ζουμπουλάκη πάει Λονδίνο
Ο Ιησούς καθηλώνει και... τηλεοπτικά
Κι άλλες μειώσεις κόστους στο BBC
Από τη Μαύρη Θάλασσα στον Μέλανα Δρυμό