Έντυπη Έκδοση

Ο κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ (!) 5% ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΦΟΡΟΥΣ

Γιάννης Παπαθάτσερ

Αδιόρθωτη και σε ρόλο Θάτσερ και πάλι (μετά το 1993) η κυβέρνηση. Αντί να εγκύψει στο πρόβλημα τού ποιες πολιτικές της δημιούργησαν το ογκώδες έλλειμμα του 5% του ΑΕΠ με τη βούλα και της Eurostat, απειλεί και προαναγγέλλει και πάλι (εντείνοντας την αβεβαιότητα) νέα φορολογικά μέτρα, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Μια από τις πολλές δύσκολες στιγμές του Γ. Παπαθανασίου στο Ecofin Μια από τις πολλές δύσκολες στιγμές του Γ. Παπαθανασίου στο Ecofin Παρακάμπτοντας την κατακραυγή των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέφτει συνεχώς έξω στις προβλέψεις της, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι «οι στόχοι που έχουμε θέσει για περιορισμό του ελλείμματος σε 3,7% του ΑΕΠ το 2009 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2010 ισχύουν στο ακέραιο». Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση μέσα στα χρονοδιαγράμματα στα οποία έχουμε δεσμευτεί. Εχουμε καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2009 και τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουμε ήδη ανακοινώσει».

**Με δριμύτητα καταδίκασε τη διόγκωση του ελλείμματος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Η υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, Λούκα Κατσέλη, χαρακτήρισε έκθετη την κυβέρνηση και τόνισε ότι «η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί. Αργά ή γρήγορα φανερώνεται».

ΚΚΕ: Ταξική επιλογή

**Η αύξηση του ελλείμματος δεν είναι, κατά το ΚΚΕ, αποτέλεσμα «αστοχίας» ή κακής διαχείρισης αλλά αποτέλεσμα συνειδητής - ταξικής επιλογής, με συνυπεύθυνους για την πολιτική αυτή τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθώς και την Ε.Ε. Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι πρέπει να φορολογηθούν δραστικά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και να επανέλθει στο 45% ο συντελεστής που μείωσαν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

**Ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για την οικονομία, Παν. Λαφαζάνης, είπε ότι ο εκτροχιασμός του ελλείμματος το 2008, παρά τη λιτότητα σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, επιβεβαιώνει ότι τα ελλείμματα συνιστούν το όχημα για την επιδότηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, καθώς και για τη στήριξη της φορολογικής ασυλίας των μεγάλων εισοδημάτων.

ΓΣΕΕ: Δεν έχουμε αντοχές

**Εξαιρετικά στοχευμένη υπήρξε η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ: «Απαιτούμε», αναφέρει, «από την κυβέρνηση έστω και τώρα να κατανοήσει ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλες αντοχές και οικονομικές δυνατότητες. Γι' αυτό επιβάλλεται να αλλάξει άμεσα και ριζικά την ασκούμενη οικονομική πολιτική. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσει άμεσα την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και φοροκλοπή, να εισπράξει τους φόρους από τους έχοντες και κατέχοντες, τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματίες».

Η ΓΣΕΕ, τέλος, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα αντιδράσει δυναμικά αν η κυβέρνηση φορτώσει και πάλι τα βάρη στους εργαζόμενους.

Πού οφείλεται

Η κυβέρνηση επιχείρησε διά του κ. Παπαθανασίου να δώσει ορισμένες εξηγήσεις για τη διόγκωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ, από 1,6% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός, και από 3,7% που προέβλεψε το επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στις εξηγήσεις αυτές απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στην κυβερνητική αδυναμία να εφαρμόσει την πρόσθετη φορολογική πολιτική που αποφάσισε (ΕΤΑΚ, φόροι σε ποτά - τσιγάρα κ.λπ.), αλλά και τις κυβερνητικές παλινωδίες που στέρησαν πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ. Στις παλινωδίες αυτές κορυφαία είναι η άρση του φόρου στους μικρομεσαίους, που είχε εισαχθεί με την από τον κ. Αλογοσκούφη κατάργηση του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ. Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά στην απώλεια των εσόδων που προκάλεσε η με το «έτσι θέλω» άρνηση 10.000 επιχειρήσεων, μονών και μητροπόλεων της ελληνικής Εκκλησίας να καταβάλουν το ΕΤΑΚ (Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Η άρνηση αυτή εξακολουθεί να ισχύει και η κυβέρνηση αποφεύγει να άρει οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις και να προχωρήσει στην είσπραξη του ΕΤΑΚ.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει από τη Δευτέρα, μετά και την επίσημη έναρξη της κοινοτικής επιτήρησης από το Ecofin σήμερα στις Βρυξέλλες, να ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων όλες τις προτάσεις φόρων που θα εισηγηθούν υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο φορολογικό πακέτο του Ιουνίου. Αυτό θα αυξομειώνεται όχι ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά ανάλογα με την πορεία των εσόδων. Η «ανάσα» της αύξησης 13,5% στα έσοδα τον Μάρτιο (έναντι 1,5% στο προηγούμενο δίμηνο) οφείλεται στη σύγκριση με τον Μάρτιο του 2008, όταν επί 15 μέρες είχαμε απεργίες των εφοριακών.

Ο κ. Παπαθανασίου εξηγεί ως εξής τους λόγους της διόγκωσης του ελλείμματος το 2008:

«Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται τελικά το 2008 στο 5% του ΑΕΠ, χωρίς αστερίσκους και αμφισβητήσεις. Η αύξηση του ελλείμματος σε σχέση με το 3,7% του ΑΕΠ, το οποίο είχε προβλεφθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης οφείλεται στον περιορισμό των πλεονασμάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου -ασφαλιστικών ταμείων και λοιπόν οργανισμών- λόγω μειωμένων εσόδων ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και στην αυξημένη δαπάνη για τόκους. Οφείλεται επίσης σε εισροές από τα ταμεία της Ε.Ε., που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν στο τέλος του 2008 και θα εισπραχθούν τελικά εντός του 2009. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται μεν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 0,5% του ΑΕΠ για το 2008, αλλά να περιορίζεται αντίστοιχα το έλλειμμα για το 2009».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Νέα Δημοκρατία
Κυβέρνηση
Κρατικός προϋπολογισμός
Εφορία και φορολογική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Επιτελείο εκτός πραγματικότητας
Πού είναι τα λεφτά;
Πανευρωπαϊκή έκρηξη ελλειμμάτων και χρεών
Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο
Πιέζουν για σκληρά μέτρα Reuters και Fitch
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Eurostat
Πανευρωπαϊκή έκρηξη ελλειμμάτων και χρεών
Γαλακτοβιομηχανία
Δεν ρίχνουμε τις τιμές
Γιώργος Παπανδρέου
Πού είναι τα λεφτά;
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με τριπλή παραλλαγή ο διαχωρισμός παραγωγής - διανομής σε ηλεκτρισμό, αέριο
ΗΠΑ
Βλέπουν αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή τής Freddie Mac
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η κρίση... θεράπευσε το ισοζύγιο
Κυβερνητικά μέτρα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Οικονομικό επιτελείο
Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο
Άλλες ειδήσεις
Το επίδομα θέσης ευθύνης
Επιτελείο εκτός πραγματικότητας
Δεδουλευμένα 17 μηνών χωρίζουν ΑΝΕΘ - ναυτεργάτες
Πιέζουν για σκληρά μέτρα Reuters και Fitch
Βρετανική συρρίκνωση 3,5% - Στο 12% του ΑΕΠ ο δανεισμός
Στα 0,43 ευρωλεπτά πέφτει το roaming από 1ης Ιουλίου
ΔΝΤ: -1,3% η ανάπτυξη
«Πράσινο» στην αύξηση μετοχικού του Τ.Τ.