Έντυπη Έκδοση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ 4ο ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΤΟ 2ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΛΕΥΑΖΕΤΑΙ

Επιτελείο εκτός πραγματικότητας

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχασε πλέον κάθε επαφή με τα ελλείμματα της χώρας και η κατάσταση καθίσταται ανεξέλεγκτη, μετά τη νέα αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat, που δόθηκαν χθες επίσημα στη δημοσιότητα.

Το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα (4ο υψηλότερο στην Ε.Ε.-27) το 2008 βρέθηκε από 3,4 % του ΑΕΠ στο 5 % και το δημόσιο χρέος (2ο υψηλότερο στην Ε.Ε.-27) βρίσκεται εκ νέου κοντά στο όριο του 100 % του ΑΕΠ, αποτελεί την πρώτη σοβαρή πτυχή του προβλήματος.

Η δεύτερη, πιο σοβαρή ακόμη, είναι αν θα μεταφερθεί το «πήδημα» του ελλείμματος στο 5 % στο επόμενο έτος, δηλαδή στο 2009. Το πραγματικό έλλειμμα της χώρας, λοιπόν, βρίσκεται στον αέρα, όπως άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση.

Στην έδρα της Κομισιόν εκτιμάται ότι ένα μέρος του ελλείμματος του 2008 θα μεταφερθεί στο 2009. Πάντως, οι προβλέψεις του Ιανουαρίου περί ελλείμματος 3,7% φέτος και 4,2% το 2010 δεν ανταποκρίνονται πλέον στην πραγματικότητα και αποτελούν παρελθόν. Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμοδίου επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, έδωσε παράταση στην αγωνία του Γιάννη Παπαθανασίου, δηλώνοντας ότι το ακριβές μέγεθος του ελλείμματος για το 2009 θα το γνωρίζουμε αργότερα στη διάρκεια του έτους.

«Πώς τα κατάφεραν;»

Πάντως, το ερώτημα που κυριαρχεί στην έδρα της Κομισιόν για τον εκτροχιασμό των ελλειμμάτων το 2008 από ελληνικής πλευράς είναι «πώς τα κατάφεραν;». Και αυτό διότι ήδη το 2007, όταν η κρίση δεν είχε εμφανιστεί ακόμη, το έλλειμμα της χώρας ήταν -3,5% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η ύφεση δεν έχει πλήξει την Ελλάδα, όπως τουλάχιστον τις άλλες χώρες της ευρωζώνης. Στη χώρα μας αναμένεται ανάπτυξη 0,2% το 2009 και 0,7% το 2010.

Η αύξηση των δημοσίων δαπανών οδήγησε το έλλειμμα στην Ελλάδα σε επίπεδα που ούτε εμείς αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση είχαμε προβλέψει, αναγνώρισε η Αμέλια Τόρες. Βέβαια, πρόσθεσε, και άλλες χώρες είχαν ανάλογο πρόβλημα με την Ελλάδα (αύξηση δημοσίων δαπανών).

Στην περίπτωση της Ελλάδας τα δημόσια έσοδα παρέμειναν το 2008 σχεδόν στάσιμα στο 40,1% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στο 44,9% από 44,0% του ΑΕΠ το 2007.

Ποιος φταίει; Αυτό δεν πολυενδιαφέρει την εκπρόσωπο του Χ. Αλμούνια. Την ενδιαφέρει, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί το ύψος του ελλείμματος, ούτε και τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι των εταίρων της να επαναφέρει το έλλειμμα κάτω του 3% μέχρι το τέλος του 2010. Το οποίο χαρακτήρισε θετικό γεγονός... Οπως μπορεί να χαρακτηριστεί και η έλλειψη αστερίσκων και υποσημειώσεων για την αξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων από τα στοιχεία της Eurostat.

Το επόμενο ραντεβού είναι η 4η Μαΐου, ημέρα που θα δοθούν στη δημοσιότητα οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κρατικός προϋπολογισμός
Για το ίδιο θέμα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Eurostat
Πανευρωπαϊκή έκρηξη ελλειμμάτων και χρεών
Γαλακτοβιομηχανία
Δεν ρίχνουμε τις τιμές
Γιώργος Παπανδρέου
Πού είναι τα λεφτά;
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με τριπλή παραλλαγή ο διαχωρισμός παραγωγής - διανομής σε ηλεκτρισμό, αέριο
ΗΠΑ
Βλέπουν αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή τής Freddie Mac
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η κρίση... θεράπευσε το ισοζύγιο
Κυβερνητικά μέτρα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Οικονομικό επιτελείο
Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο
Άλλες ειδήσεις
Το επίδομα θέσης ευθύνης
Επιτελείο εκτός πραγματικότητας
Δεδουλευμένα 17 μηνών χωρίζουν ΑΝΕΘ - ναυτεργάτες
Πιέζουν για σκληρά μέτρα Reuters και Fitch
Βρετανική συρρίκνωση 3,5% - Στο 12% του ΑΕΠ ο δανεισμός
Στα 0,43 ευρωλεπτά πέφτει το roaming από 1ης Ιουλίου
ΔΝΤ: -1,3% η ανάπτυξη
«Πράσινο» στην αύξηση μετοχικού του Τ.Τ.