Έντυπη Έκδοση

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ «ΣΥΝΤΑΓΕΣ» ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΣΑΓΑΓΕΙ

Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο

Το ένα μετά το άλλο πέφτουν στο τραπέζι τα μέτρα του μετεκλογικού φορολογικού πακέτου που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να μαζέψει έσοδα 5,16 δισ. ευρώ.

Η αποτυχία της κυβέρνησης να τιθασεύσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο πλέον έχει εκτιναχτεί στο 5% του ΑΕΠ, 2,1% πάνω από τον στόχο του 2,9%, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη λήψη νέων φορολογικών μέτρων.

Η περιστολή των δαπανών που υιοθετήθηκε πρόσφατα σε συνδυασμό με την πρώτη τετράδα μέτρων -αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, μείωση αφορολογήτου ΕΤΑΚ, έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ και πάνω, καθώς και μηδενική εισοδηματική πολιτική- δεν φαίνεται να σώζουν την κατάσταση. Το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από την υιοθέτηση «σκληρών» φορολογικών μέτρων, που έχουν ήδη προταθεί και αφορούν:

1 Ενα νέο «σωτήριο» φόρο, όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίος οικονομικός παράγοντας, προκειμένου να τους φέρει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Μια πρώτη σκέψη είναι να αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα και να επιβληθεί είτε στα εισοδήματα είτε στα περιουσιακά τους στοιχεία.

2 Αύξηση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών. Η μία πρόταση είναι ο συντελεστής 40% που ισχύει για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ να αυξηθεί στο 45% ή 48% ή ακόμα και 50%. Η άλλη πρόταση είναι ο ανώτερος συντελεστής, σήμερα 35% (φορολόγηση εισοδημάτων που αποκτώνται το 2009), να αυξηθεί εκ νέου στο 40%.

Επανέρχονται στον ΦΠΑ

3 Η αύξηση του ΦΠΑ, όσο κι αν την απεύχεται η κυβέρνηση ένεκα των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων, μπορεί να ανασυρθεί την τελευταία στιγμή ως μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και υψηλού ρίσκου σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Προτείνεται η αύξηση του υψηλού συντελεστή 19% κατά μία ή δύο ή και τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

4 Ο διπλασιασμός του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων από το 0,1% σε 0,2% από φέτος, δηλαδή του τέλους που θα πληρωθεί μετά τις ευρωεκλογές (σ.σ. τώρα εισπράττεται το τέλος του 2008).

5 «Περαίωση γης», που αφορά την επιλεκτική και υπό όρους πώληση ορισμένων από τα περίπου 98.000 καταπατημένα συνολικής έκτασης 3,5 εκατ. στρεμμάτων στοχεύοντας σε έσοδα 700 εκατ. ευρώ.

Επαναφορά φόρου κληρονομιάς

6 Επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών που αντικαταστάθηκε από το ειδικό τέλος 1%.

7 Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αλλά και επιβολή του στο φυσικό αέριο.

8 Αύξηση κατά περίπου 20% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2010 (σ.σ. εισπράττονται το τελευταίο δίμηνο του 2009).

9 Να καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων (σ.σ. σήμερα φορολογούνται με συντελεστές από 10% έως 20%) και ο φόρος να υπολογίζεται πλέον βάσει της φορολογικής κλίμακας.

10 Επανεξέταση από μηδενική βάση των περίπου 950 φοροαπαλλαγών, λόγω μεγάλου περιθωρίου εξοικονόμησης εσόδων, καθώς εκτιμάται ότι στοιχίζουν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ ετησίως. Στόχος είναι να κοπεί η μεγάλη πλειονότητα των απαλλαγών και να διατηρηθούν ή να περικοπούν οι υπόλοιπες.

11 Επανεξετάζονται οι αποδείξεις δαπανών, με πιθανό το ενδεχόμενο νέας κατάργησής τους, καθώς η επέμβαση που έκαναν το 2008 με την επαναφορά τους για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες (εστιατόρια, ωδεία, σχολές χορού κ.λπ.) δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Eurostat
Πανευρωπαϊκή έκρηξη ελλειμμάτων και χρεών
Γαλακτοβιομηχανία
Δεν ρίχνουμε τις τιμές
Γιώργος Παπανδρέου
Πού είναι τα λεφτά;
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με τριπλή παραλλαγή ο διαχωρισμός παραγωγής - διανομής σε ηλεκτρισμό, αέριο
ΗΠΑ
Βλέπουν αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή τής Freddie Mac
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η κρίση... θεράπευσε το ισοζύγιο
Κυβερνητικά μέτρα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Οικονομικό επιτελείο
Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο
Άλλες ειδήσεις
Το επίδομα θέσης ευθύνης
Επιτελείο εκτός πραγματικότητας
Δεδουλευμένα 17 μηνών χωρίζουν ΑΝΕΘ - ναυτεργάτες
Πιέζουν για σκληρά μέτρα Reuters και Fitch
Βρετανική συρρίκνωση 3,5% - Στο 12% του ΑΕΠ ο δανεισμός
Στα 0,43 ευρωλεπτά πέφτει το roaming από 1ης Ιουλίου
ΔΝΤ: -1,3% η ανάπτυξη
«Πράσινο» στην αύξηση μετοχικού του Τ.Τ.