Έντυπη Έκδοση

Βρετανική συρρίκνωση 3,5% - Στο 12% του ΑΕΠ ο δανεισμός

Σε δανεισμό ρεκόρ και αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, των οδηγών και των καπνιστών, καταφεύγει πλέον η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ύφεση για τη Γηραιά Αλβιώνα από το 1945.

Με το βαλιτσάκι του φιλέλληνα Βρετανού πρωθυπουργού Ουίλιαμ Γκλάντστον μετέφερε τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο ο Αλιστερ Ντάρλινγκ. Στη φωτ. ποζάρει στους φωτογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία Με το βαλιτσάκι του φιλέλληνα Βρετανού πρωθυπουργού Ουίλιαμ Γκλάντστον μετέφερε τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο ο Αλιστερ Ντάρλινγκ. Στη φωτ. ποζάρει στους φωτογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία Παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2009-2010, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ παραδέχθηκε τα χάλια της οικονομίας της χώρας του, προβλέποντας συρρίκνωση της ανάπτυξης φέτος κατά -3,5%, πολύ περισσότερο από το -1% που εκτιμούσε τον Νοέμβριο. Ο Ντάρλινγκ προέβλεψε ανάκαμψη στα τέλη του 2009 και θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,25% το 2010 που είναι και έτος εκλογών για τη Βρετανία.

Γονάτισαν τα έσοδα

Το βρετανικό δημόσιο θα αναγκαστεί να δανειστεί φέτος το ποσό - ρεκόρ των 175 δισ. στερλινών, περισσότερο από το 12% του ΑΕΠ, καθώς η κρίση έχει «γονατίσει» τα φορολογικά έσοδα, τα ταμεία έχουν αδειάσει από τις διασώσεις τραπεζών ενώ οι δαπάνες για κοινωνική πρόνοια αυξάνονται διαρκώς λόγω της καλπάζουσας ανεργίας. Ο αριθμός των Βρετανών ανέργων έφθασε σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία στα 2,1 εκατομμύρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, ενώ οι προβλέψεις μιλούν για εκτόξευσή του στη συνέχεια στα τρία εκατομμύρια. Ο αυξανόμενος δανεισμός αναμένεται να εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος στο 78% του ΑΕΠ το 2012 από 51% του ΑΕΠ φέτος.

Στο 50% ο φόρος πλουσίων

Παράλληλα η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία των πλουσίων και συγκεκριμένα όσων κερδίζουν περισσότερα από 150.000 στερλίνες ετησίως -περίπου το 1% των φορολογουμένων, σε 50% από 40% αλλά και τους φόρους στα τσιγάρα, τα ποτά και τα καύσιμα κατά 2%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Eurostat
Πανευρωπαϊκή έκρηξη ελλειμμάτων και χρεών
Γαλακτοβιομηχανία
Δεν ρίχνουμε τις τιμές
Γιώργος Παπανδρέου
Πού είναι τα λεφτά;
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με τριπλή παραλλαγή ο διαχωρισμός παραγωγής - διανομής σε ηλεκτρισμό, αέριο
ΗΠΑ
Βλέπουν αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή τής Freddie Mac
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η κρίση... θεράπευσε το ισοζύγιο
Κυβερνητικά μέτρα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Οικονομικό επιτελείο
Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο
Άλλες ειδήσεις
Το επίδομα θέσης ευθύνης
Επιτελείο εκτός πραγματικότητας
Δεδουλευμένα 17 μηνών χωρίζουν ΑΝΕΘ - ναυτεργάτες
Πιέζουν για σκληρά μέτρα Reuters και Fitch
Βρετανική συρρίκνωση 3,5% - Στο 12% του ΑΕΠ ο δανεισμός
Στα 0,43 ευρωλεπτά πέφτει το roaming από 1ης Ιουλίου
ΔΝΤ: -1,3% η ανάπτυξη
«Πράσινο» στην αύξηση μετοχικού του Τ.Τ.