Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑ 21% ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΙΜΗΝΟ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ * -24% ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Η κρίση... θεράπευσε το ισοζύγιο

«Κονταίνει» το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας η ύφεση.

Στο πρώτο δίμηνο του έτους το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών περιορίστηκε κατά 21% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας είχε ως αποτέλεσμα οι εισαγωγές μας να μειωθούν κατά 24%.

Ομως ταυτοχρόνως περιορίζονται και οι εισαγωγές κεφαλαίων, οι οποίες μέχρι σήμερα χρηματοδοτούσαν το εξωτερικό έλλειμμα. Προεκτείνοντας για το σύνολο του έτους τα στοιχεία του διμήνου, η Alpha Bank εκτιμά ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα είναι φέτος μειωμένες κατά 10% και το ναυτιλιακό συνάλλαγμα θα μειωθεί κατά 15%.

Παράλληλα, η κρίση εμπιστοσύνης που έχει πυροδοτήσει η διεθνής κρίση προς τις υπερχρεωμένες χώρες απομακρύνει τους ξένους επενδυτές από την αγορά των κρατικών ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι φέτος οι ξένοι αγόρασαν ομόλογα αξίας μόνο 6 δισ. ευρώ έναντι 13,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, η βελτιωμένη εικόνα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών με τη μείωση του ελλείμματός του στα 4,6 δισ. ευρώ, έναντι 5,8 δισ. ευρώ πέρυσι, αντανακλά κατά κύριο λόγο τον περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος κατά 27,5%. Αντιθέτως, το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 34%.

Πιο αναλυτικά, ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 2.038 δισ. ευρώ, στα 5,3 δισ. ευρώ, οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1.182 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 708 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 148 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1.632 δισ. ευρώ ή 24,0%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 450 εκατ. ευρώ ή 19,7%.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, τον Φεβρουάριο η σημαντικότερη συναλλαγή στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων αφορούσε την εκροή ύψους 185 εκατ. ευρώ για την εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα της Finasbank Malta.

Συνολικά, το πρώτο δίμηνο του έτους οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εκροή ύψους 42 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 9,1 δισ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζα της Ελλάδος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Eurostat
Πανευρωπαϊκή έκρηξη ελλειμμάτων και χρεών
Γαλακτοβιομηχανία
Δεν ρίχνουμε τις τιμές
Γιώργος Παπανδρέου
Πού είναι τα λεφτά;
Ευρωπαϊκή Ένωση
Με τριπλή παραλλαγή ο διαχωρισμός παραγωγής - διανομής σε ηλεκτρισμό, αέριο
ΗΠΑ
Βλέπουν αυτοκτονία του οικονομικού διευθυντή τής Freddie Mac
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Η κρίση... θεράπευσε το ισοζύγιο
Κυβερνητικά μέτρα
Γιάννης Παπαθάτσερ
Οικονομικό επιτελείο
Ψάχνουν... θαυματουργό φόρο
Άλλες ειδήσεις
Το επίδομα θέσης ευθύνης
Επιτελείο εκτός πραγματικότητας
Δεδουλευμένα 17 μηνών χωρίζουν ΑΝΕΘ - ναυτεργάτες
Πιέζουν για σκληρά μέτρα Reuters και Fitch
Βρετανική συρρίκνωση 3,5% - Στο 12% του ΑΕΠ ο δανεισμός
Στα 0,43 ευρωλεπτά πέφτει το roaming από 1ης Ιουλίου
ΔΝΤ: -1,3% η ανάπτυξη
«Πράσινο» στην αύξηση μετοχικού του Τ.Τ.