Έντυπη Έκδοση

Ευρωκαταδίκη για αστυνομική βία κατά ανήλικου Τσιγγάνου

Την αστυνομική βία εναντίον ενός 16χρονου Τσιγγάνου στην Ελλάδα αλλά και τις μετέπειτα μεθοδεύσεις συγκάλυψης της υπόθεσης, από αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, καταδίκασε, ουσιαστικά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, εκδικάζοντας, χθες, την προσφυγή του Θεόδωρου Στεφάνου κατά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής, ενώ στον νεαρό, ο οποίος κακοποιήθηκε βάναυσα από αστυνομικούς στο Αργοστόλι, επιδικάστηκε αποζημίωση 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα γεγονότα που αποδέχθηκε το Δικαστήριο, ο ανήλικος, τότε, Στεφάνου, επισκέφθηκε, τον Αύγουστο του 2001, στην Αστυνομία Αργοστολίου, τέσσερις νεαρούς Τσιγγάνους φίλους του, που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι ληστείας 28.000 ευρώ από έναν περιπτερά.

Παρά το γεγονός ότι προσήλθε οικειοθελώς, έντεκα αστυνομικοί έπεσαν πάνω του, τον κλότσησαν, τον χαστούκισαν και τον χτύπησαν, πολλές φορές, με βία στο κεφάλι, προκειμένου να αποσπάσουν την ομολογία του για συμμετοχή του στη ληστεία του περιπτέρου. Η βάναυση κακοποίησή του επιβεβαιώθηκε και από ιατροδικαστή που εξέτασε τον Στεφάνου ενώ την επόμενη μέρα οι τέσσερις φίλοι του απαλλάχθηκαν δικαστικά από τις κατηγορίες.

Ο ίδιος επιχείρησε να καταγγείλει τα γεγονότα στην Εισαγγελία Αργοστολίου αλλά ο προϊστάμενος της έδρας συνεχώς... απουσίαζε.

Με την περίπτωσή του ασχολήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των Βασανιστηρίων, ο οποίος και έκανε τελικά την καταγγελία στην Εισαγγελία η οποία και εδέησε να ξεκινήσει έρευνα.

Από τους τέσσερις αστυνομικούς που προσήχθησαν, κατηγορούμενοι, μόνος ένας καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή και στο Εφετείο αθωώθηκε.

Καταδικάζοντας χθες την Ελλάδα, το ΕΔΑΔ υπογράμμισε ότι οι αστυνομικοί που βιαιοπράγησαν εναντίον ενός ανηλίκου δεν δικάσθηκαν και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ, ότι οι διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης στην περίπτωση του Στεφάνου κράτησαν... 6 χρόνια και 6 μήνες καθώς και ότι ο ανελέητος ξυλοδαρμός του προξένησε φόβο, άγχος και σύμπλεγμα κατωτερότητας. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας υποστήριξε στο Δικαστήριο ότι πράγματι υπήρξε κακοποίηση του ανηλίκου αλλά δεν επιβεβαιώθηκε ότι αυτή προκλήθηκε από αστυνομικά όργανα.

!Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τη δωδέκατη καταδίκη της Ελλάδας για αστυνομική βία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και την Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ότι και τα δώδεκα επεισόδια αστυνομικής βίας ή και η συγκάλυψή τους για τα οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα, έγιναν κατά την προηγούμενη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Δημόσιας Τάξης (1999-2003).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γεωλογία
Η έκρηξη των εκρήξεων...
Λιμενικό
Λιτότητα στο Λιμενικό, «ατάιστη» η Σάντι
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάση εργασίας στις συγκοινωνίες
Αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ εν μέσω φτώχειας
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Προς νέα απεργία 5 Μαΐου
Ακτοπλοΐα
«Ναυμαχία» για το καμποτάζ
Αρειος Πάγος
Τέντες: Δικαίωμα η εναλλακτική χορήγηση άδειας φροντίδας παιδιών
Ιστορία
Η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων
Το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Οδικό δίκτυο
Ανοίγουν τα Τέμπη για το Σαββατοκύριακο
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ράβε - ξήλωνε 5η φορά για τους ημιυπαίθριους
Υδρευση
Νερό με... δόσεις στη Θηρασιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δάκρυα και μια συγγνώμη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνέλαβαν 19χρονη για το σπίτι στο Χαλάνδρι
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ευρωκαταδίκη για αστυνομική βία κατά ανήλικου Τσιγγάνου
Άλλες ειδήσεις
Μαζικές μαχητικές πορείες στη Θεσσαλονίκη
Κοινό σωματείο μεταναστών
3 νοσοκομεία δεν παίρνουν χρήματα ελλείψει διοικήσεων
Πεζοδρόμηση και χαμηλές τιμές
Γιορτή νεραντζιάς