Έντυπη Έκδοση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ

Η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων

24 Απριλίου: ημέρα μνήμης της γενοκτονίας

Ενενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους, όπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, το 80% του πληθυσμού της Δυτικής Αρμενίας, χάθηκε στην πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Το 1929, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε δηλώσει: «Το 1915 η τουρκική κυβέρνηση άρχισε και εκτέλεσε ανελέητα την ελεεινή γενική σφαγή και εκτόπιση των Αρμενίων της Μικράς Ασίας... Δεν υπάρχει καμία λογική αμφιβολία ότι το έγκλημα αυτό σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε για πολιτικούς λόγους».

Κρεμασμένοι Αρμένιοι σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης Κρεμασμένοι Αρμένιοι σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης Ημέρα μνήμης η 24η Απριλίου και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος τιμά με μια σειρά από εκδηλώσεις, που διοργανώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα θύματα της τουρκικής θηριωδίας. «Στις 24 Απριλίου 1915» μας λέει ο Κασπάρ Γκαραμπετιάν, πρόεδρος της Επιτροπής, «συλλαμβάνονται στην Κωνσταντινούπολη και εκτελούνται εκατοντάδες Αρμένιοι διανοούμενοι: στόχος, να παραμείνει ο αρμενικός λαός χωρίς πνευματική ηγεσία, χωρίς καθοδήγηση... Στις αρμενικές επαρχίες της Ανατολίας, στρατολογούνται, αφοπλίζονται και στη συνέχεια εκτελούνται όλοι οι άρρενες Αρμένιοι ηλικίας 15-62 ετών. Ανυπεράσπιστοι άμαχοι, γυναίκες, γέροι και παιδιά εκδιώκονται βιαίως από τις πατρογονικές τους εστίες και οδηγούνται μαζικά προς τις αφιλόξενες ερήμους της Συρίας... το Ντερ-ελ-Ζορ... Καθ' οδόν, δέχονται τις επιθέσεις του τακτικού στρατού αλλά και των ατάκτων και των Κούρδων νομάδων. Σφαγές, βιασμοί, δολοφονίες, αρπαγές παιδιών, ληστείες... Ελάχιστοι επιβιώνουν. Στις επαρχίες της περιοχής, που εντάσσονται στο νεοσυσταθέν τουρκικό κράτος, μόνον τα ερείπια της πλούσιας αρμενικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς θυμίζουν πλέον την τρισχιλιετή παρουσία των γηγενών Αρμενίων».

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος (ΑΕΕΕ), η οποία συστήθηκε το 1965, παρακολουθεί τις διεθνείς, και πολύ στενότερα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και παρεμβαίνει με απόψεις και δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τόσο την ελληνική κοινή γνώμη όσο και τον πολιτικό κόσμο σχετικά με το Αρμενικό Ζήτημα. Στις δραστηριότητες της ΑΕΕΕ περιλαμβάνονται πολιτικές και ιστορικές εκδόσεις, πολιτικές συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφικών και κινηματογραφικών ντοκουμέντων, καθώς επίσης ενημερωτικά δελτία Τύπου ή ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω του έντυπου ή του ηλεκτρονικού Τύπου.

Οι προσπάθειες των Αρμενίων για αναγνώριση της γενοκτονίας τους ανοίγουν τον δρόμο και για την αναγνώριση της γενοκτονίας και των άλλων χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ετσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Σεπτέμβριο του 2006 και τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ το 2007 η γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών στον Πόντο και σ' όλη τη Μικρά Ασία θα αναγνωριστεί ως μια από τις μεγάλες γενοκτονίες του 20ού αιώνα από τον καθ' ύλιν διεθνή ακαδημαϊκό οργανισμό IAGS (Διεθνής Ενωση Μελετητών Γενοκτονιών - International Association of Genocide Scholars).

Στην έκθεση του Κάμιελ Ερλιγκς της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2006, στην 56η παράγραφο αναφέρονται ρητά, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων. Το άρθρο 56 του Ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία προς την ένταξη, που υπερψηφίστηκε απ' όλους τους Ελληνες ευρωβουλευτές -πλην ενός-, έχει ως εξής:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο... σημειώνει την πρόταση της Τουρκίας για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να ξεπεραστούν οι τραγικές εμπειρίες του παρελθόντος, και τη θέση της Αρμενίας όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση, καλεί τόσο την τουρκική όσο και την αρμενική κυβέρνηση να συνεχίσουν τη διαδικασία συμφιλίωσης των δύο πλευρών και να καταλήξουν σε μια αμοιβαίως αποδεκτή πρόταση. Καλεί εν προκειμένω τις τουρκικές αρχές να διευκολύνουν το δίκτυο ερευνητών, διανοουμένων και ακαδημαϊκών που εργάζονται για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, διασφαλίζοντάς τους πρόσβαση στα ιστορικά αρχεία και παρέχοντάς τους όλα τα σχετικά έγγραφα... Ανάλογη θέση πρέπει να υιοθετηθεί και για τις περιπτώσεις άλλων μειονοτήτων (όπως των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων)».*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Σχετικά θέματα: Ιστορία
Το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γεωλογία
Η έκρηξη των εκρήξεων...
Λιμενικό
Λιτότητα στο Λιμενικό, «ατάιστη» η Σάντι
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάση εργασίας στις συγκοινωνίες
Αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ εν μέσω φτώχειας
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Προς νέα απεργία 5 Μαΐου
Ακτοπλοΐα
«Ναυμαχία» για το καμποτάζ
Αρειος Πάγος
Τέντες: Δικαίωμα η εναλλακτική χορήγηση άδειας φροντίδας παιδιών
Ιστορία
Η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων
Το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Οδικό δίκτυο
Ανοίγουν τα Τέμπη για το Σαββατοκύριακο
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ράβε - ξήλωνε 5η φορά για τους ημιυπαίθριους
Υδρευση
Νερό με... δόσεις στη Θηρασιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δάκρυα και μια συγγνώμη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνέλαβαν 19χρονη για το σπίτι στο Χαλάνδρι
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ευρωκαταδίκη για αστυνομική βία κατά ανήλικου Τσιγγάνου
Άλλες ειδήσεις
Μαζικές μαχητικές πορείες στη Θεσσαλονίκη
Κοινό σωματείο μεταναστών
3 νοσοκομεία δεν παίρνουν χρήματα ελλείψει διοικήσεων
Πεζοδρόμηση και χαμηλές τιμές
Γιορτή νεραντζιάς