Έντυπη Έκδοση

Ράβε - ξήλωνε 5η φορά για τους ημιυπαίθριους

Λιγότερες από 24 ώρες επέζησε ο περιορισμός που θέλησε να θεσμοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να μην επωφεληθούν από τις «τακτοποιήσεις» παρανομιών οικοδομές που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής ή και στα... χαρτιά.

Προφανώς κάτω από την πίεση των φορέων των κατασκευαστών, η Τίνα Μπιρμπίλη χθες το μεσημέρι στη Βουλή απέσυρε τη διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι νέες οικοδομές για να ενταχθούν στα μέτρα θα πρέπει να έχουν συνδεθεί με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ώς τις 30 Ιουλίου 2010.

Με βάση τη νέα πρόταση του υπουργείου -και μέχρι... νεωτέρας- μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις οι ιδιοκτήτες υφιστάμενων οικοδομών, αλλά και ακινήτων που κατασκευάζονται, αρκεί να διαθέτουν άδειες που έχουν εκδοθεί ώς τις 2 Ιουνίου 2009.

Είναι το πιο σημαντικό σημείο σε αυτό το «ράβε-ξήλωνε» του νομοσχεδίου που αντιμετωπίζει τις υφιστάμενες παρανομίες που έχουν γίνει σε νόμιμες οικοδομικές άδειες. Μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο που μεσολάβησε από την πρώτη παρουσίαση των θέσεων ώς την ψήφισή του στη Βουλή, έγιναν οι εξής καθοριστικές αλλαγές:

* Στη βάση υπολογισμού των προστίμων, που αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα καθορίζεται ανάλογα με την τιμή ζώνης. Στη συνέχεια άλλαξε και ανακοινώθηκε η αντικειμενική αξία, που είναι πιο αντιπροσωπευτική για κάθε ακίνητο, αφού λαμβάνει υπόψη την παλαιότητα και τον όροφο. Επανήλθε όμως η τιμή ζώνης για να μη δημιουργούνται προβλήματα στις πολεοδομίες.

* Στην προσμέτρηση των «τακτοποιημένων» τετραγωνικών στα κριτήρια διαβίωσης που θεσμοθέτησε το υπουργείο Οικονομικών, που αποσύρθηκαν από το σχέδιο νόμου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε πως επιμένει στη θέση του και δικαιολόγησε την απάλειψη χρεώνοντάς τη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Το τελικό κείμενο, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή μόνον από το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά την Τρίτη, οπότε και θα διαβιβαστεί για να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ώς τις 29 του μηνός. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήγει η ισχύς της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία πάγωσε ο νόμος του 2009. Κάτω από αυτή την πίεση η υπουργός Περιβάλλοντος οδηγήθηκε στην εσπευσμένη παρουσίαση των προτάσεων.

Στα υπέρ των νέων ρυθμίσεων περιλαμβάνεται η διόρθωση των μέτρων που είχε θεσπίσει ο νόμος 3775/2009 για τις νέες οικοδομές (υπόγεια, γκαράζ κ.λπ.) που είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, καθώς και η επαναφορά των διαστάσεων για τους νέους ημιυπαίθριους, αφού οι προηγούμενοι είχαν κριθεί από όλους τους φορείς μη λειτουργικοί.

Το μέλλον των μέτρων θα κριθεί στα αστικά δικαστήρια, αφού, σύμφωνα με την έκθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Βουλής, η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων έχει κριθεί από το ΣτΕ ανεκτή για μικρής κλίμακας παραβάσεις και θεμελιώνεται από το νόμο 1512/1985, ενώ χαρακτηρίζεται προβληματική η περίπτωση που ο ημιυπαίθριος έχει μετατραπεί σε δωμάτιο.

Διαφωνία Παπουτσή

Διαφωνία με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για το «πράσινο ταμείο» εξέφρασε ο Χρήστος Παπουτσής, που συντάχθηκε με την πρόταση του πρώην προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα και πρότεινε να διατεθούν τα έσοδα από την «τακτοποίηση» για τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Πολεοδομία και Χωροταξία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Γεωλογία
Η έκρηξη των εκρήξεων...
Λιμενικό
Λιτότητα στο Λιμενικό, «ατάιστη» η Σάντι
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Στάση εργασίας στις συγκοινωνίες
Αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ εν μέσω φτώχειας
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Προς νέα απεργία 5 Μαΐου
Ακτοπλοΐα
«Ναυμαχία» για το καμποτάζ
Αρειος Πάγος
Τέντες: Δικαίωμα η εναλλακτική χορήγηση άδειας φροντίδας παιδιών
Ιστορία
Η μεγάλη σφαγή των Αρμενίων
Το Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
Οδικό δίκτυο
Ανοίγουν τα Τέμπη για το Σαββατοκύριακο
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ράβε - ξήλωνε 5η φορά για τους ημιυπαίθριους
Υδρευση
Νερό με... δόσεις στη Θηρασιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δάκρυα και μια συγγνώμη
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συνέλαβαν 19χρονη για το σπίτι στο Χαλάνδρι
Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ευρωκαταδίκη για αστυνομική βία κατά ανήλικου Τσιγγάνου
Άλλες ειδήσεις
Μαζικές μαχητικές πορείες στη Θεσσαλονίκη
Κοινό σωματείο μεταναστών
3 νοσοκομεία δεν παίρνουν χρήματα ελλείψει διοικήσεων
Πεζοδρόμηση και χαμηλές τιμές
Γιορτή νεραντζιάς