Έντυπη Έκδοση

Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο

ΟΝΟΜΑΤΑ μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, ευρήματα από περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν συλληφθεί να μην πληρώνουν την εφορία και την ίδια στιγμή να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και λίστες με ιδιώτες (ακόμη και εφοριακούς) που δεν έχουν υποβάλει δήλωση επί σειρά ετών έχει συγκεντρώσει στο γραφείο του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Πλήρες θέμα...

 • Απασχόληση

  • Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
   ΑΝ ΚΑΙ αποτράπηκε η περικοπή ή, ακόμη, και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, θέμα το οποίο έθεσε το ΔΝΤ χωρίς να επιμείνει απ' ό,τι φαίνεται, τα μέτρα περιορισμού του μισθολογικού κόστους επισπεύδονται.
  • Αρον άρον το εργασιακό
   Η κυβέρνηση επείγεται να φέρει τις αλλαγές στο εργασιακό και έτσι οι απολύσεις συμπίπτουν με το ασφαλιστικό. Ηδη ο υπουργός Εργασίας έχει καλέσει τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και έμποροι) σε συνάντηση την επόμενη Δευτέρα 31 Μαΐου με καυτή ατζέντα:
 • Ξένες επενδύσεις

  • Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
   Τα ανοίγματα σε Αραβες και Κινέζους που κάνει η κυβέρνηση, σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας ότι θα έρθουν επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς που θα φέρουν ζεστό χρήμα στην αγορά και θα βοηθήσουν στον περιορισμό της ανεργίας που έχει αρχίσει να αγγίζει επικίνδυνα όρια.
 • ΣΔΟΕ

 • Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
   Η οικονομική διακυβέρνηση διχάζει Γαλλία και Γερμανία. Οι δύο χώρες μπροστά στη «μεγάλη ιδέα» της δημιουργίας του ευρώ είχαν αφήσει στην άκρη το θέμα, θεωρώντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας, η ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομικών θα έλυναν τα προβλήματα.
  • Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
   ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΠΩΛΗΣΕΩΝ σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου προκαλεί η κρίση του δημόσιου χρέους, που πλήττει πλέον πολλές χώρες, και η πρωτοβουλία ορισμένων κυβερνήσεων να βάλουν περιορισμούς στο παιχνίδι των επαγγελματιών κερδοσκόπων, οι οποίοι, αφού σώθηκαν από τα κράτη, στράφηκαν εναντίον τους, ποντάροντας μέχρι και στη χρεοκοπία τους.
  • Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
   Η επιμονή της Γερμανίας στη διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν μπορούν να βάλουν τα δημόσια οικονομικά τους σε τάξη θα μπορούσε, αν γίνει αποδεκτή, να σημαίνει από τη διαδικασία εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνεργασία με τους πιστωτές μέχρι την κερκόπορτα για έξοδο χωρών-μελών από την ευρωζώνη.
  • Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
   Η ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ χιονοστιβάδας παίρνουν τα μέτρα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.
 • Αγορές

  • Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
   ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΩΜΩΔΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ του παραλόγου ή μερικές ακόμη τρίπλες από πολιτικούς που παλεύουν να κρατηθούν στις καρέκλες τους αποφεύγοντας να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο; Χείμαρρος η Ανγκελα Μέρκελ, ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα τον δικό της, καθυστερημένο, αγώνα κατά των κερδοσκόπων, προχωρώντας μονομερώς σε μέτρα εναντίον, αιφνιδιάζοντας εταίρους και αγοραίους.
  • Στο στόχαστρο και τα hedge funds
   Σε μια γενική και αόριστη ακόμη συμφωνία για την επιβολή περιορισμών στη λειτουργία των hedge funds και των εταιρειών private equity κατέληξαν την περασμένη Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της Βρετανίας.
 • Ορκωτοί λογιστές

 • Τράπεζες

  • Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
   Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΛΑΣΠΩΣΕΙ ΤΗΝ ASPIS ΒΑΝΚ, ΕΝΩ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΑΧΥΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΜΙΑ επιχειρηματικοοικονομική νομενκλατούρα, από στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα πλουτίζει στην Ελλάδα, ανοίγοντας «τρύπες» σε πιστωτικά ιδρύματα, τις οποίες καλούνται οι κυβερνήσεις να κλείσουν με τα λεφτά των φορολογουμένων.
  • Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
   Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ μήπως «κοκκινίσουν» τα δάνεια μιας κατηγορίας δανειοληπτών που μέχρι πριν από λίγο καιρό εθεωρείτο «διαμάντι» στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας (credit scoring), οι τράπεζες παίρνουν μέτρα για να «ελαφρύνουν» τους δημόσιους υπαλλήλους.
 • Φάρμακα

  • Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
   Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για εξοικονόμηση πόρων αρχίζει να έχει τις πρώτες παρενέργειες στο κοινωνικό κράτος. Οι μειώσεις των τιμών σε όλα τα σκευάσματα κατά μέσο όρο 25%, χωρίς να έχει ληφθεί υπ' όψιν ο νόμος που προβλέπει τον καθορισμό των τιμών με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης, προκάλεσε τα προηγούμενα 24ωρα την απόσυρση από τα ράφια των φαρμακείων σκευασμάτων και έπεται συνέχεια, όπως τουλάχιστον δηλώνουν φαρμακευτικές εταιρείες.
 • Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ (Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ) «Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
   ΤΟ Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μείνει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Κατερίνα Αλεξανδράκη. Επί χρόνια στέλεχος του ταμείου, υπήρξε μέλος της ομάδας αξιολόγησης της Αργεντινής. Εξηγεί γιατί το ΔΝΤ απέτυχε στην περίπτωση της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά υπεραμύνεται του ρόλου του ταμείου στις περιπτώσεις χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
 • Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ

  • ΣΑΪΜΟΝ ΤΙΛΦΟΡΝΤ (οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, CER) «Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
   ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ του ευρώ εξαρτάται απόλυτα από την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης, υποστηρίζει ο Σάιμον Τίλφορντ. Ο κορυφαίος οικονομολόγος και στέλεχος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, της μεγαλύτερης βρετανικής δεξαμενής σκέψης για ευρωπαϊκά ζητήματα, αποδίδει σοβαρές ευθύνες για την εξέλιξη της κρίσης στη γερμανική ηγεσία. Διερωτάται μάλιστα γιατί ο γερμανικός λαός δεν έχει ενημερωθεί ότι η χώρα τώρα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος από τη νομισματική ένωση. Οσον αφορά την Ελλάδα, πιστεύει ότι πολύ απλά «δεν βγαίνουν τα νούμερα» και η χώρα μας θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
 • Τουρισμός

  • Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
   Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ - ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΦΘΗΝΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παραθεριστές αναμένεται να αποτελέσουν τον «άγνωστο Χ» της φετινής τουριστικής χρονιάς. Η μέχρι στιγμής αποχή από κρατήσεις για το καλοκαίρι έχει θορυβήσει τους ξενοδόχους οι οποίοι ετοιμάζονται για προσφορές από τον Ιούνιο. Πολλοί μάλιστα δηλώνουν, ήδη, διατεθειμένοι να ρίξουν τις τιμές τους, ακόμα και για τον Αύγουστο, πολύ κοντά ή και στα ίδια επίπεδα με του Ιουνίου.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
   Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην γείτονα... Από την ευελιξία και τα γρήγορα αντανακλαστικά που θα επιδείξουν τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες του τουρισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο απολογισμός της φετινής, κρίσιμης χρονιάς για τον τουρισμό.
  • Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
   Με όρους χρηματιστηρίου, τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού βρίσκονται σε φάση «διόρθωσης» (μείωσης).
  • Βαλκανικό «σωσίβιο»
   Οι κρατήσεις από τη Ρωσία, τα Βαλκάνια αλλά και η αυξημένη κίνηση από τις ΗΠΑ και η κινητικότητα που καταγράφεται στις κρουαζιέρες αποτελούν το «μαξιλάρι» στο οποίο προσβλέπουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες για να πέσουν στα μαλακά τη φετινή περίοδο.
 • Κινεζικές επενδύσεις

  • Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
   Ο 17χρονος Κινέζος που περνούσε το 1967 το κατώφλι της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, για να δουλέψει ως «μαρκόνι» (ασυρματιστής), δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ για να αρχίσει να σκαρφαλώνει στην ιεραρχία του εμπορικού ναυτικού.
  • Βήμα βήμα η... εισβολή
   ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ COSCO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΤΡΟΦΙΓΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΡΧΙΚΑ ήθελε το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά. Τώρα διεκδικεί να δημιουργήσει ένα μίνι Ντουμπάι για τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του Εμπορευματικού Κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο και ταυτόχρονα θέλει τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του μεγάλου λιμανιού. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για κινεζικές επενδύσεις κάθε είδους στην Ελλάδα.
  • ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ «Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
   Η εξωστρέφεια της κινεζικής οικονομίας δεν εκδηλώνεται πλέον μόνο με τον κατακλυσμό της διεθνούς αγοράς από φθηνά προϊόντα.
 • Φόροι

  • Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
   ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΒΕΣ ΜΑΡΚΕΣ - ΤΡΕΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ «ΦΤΗΝΑ» Η κυβέρνηση αυξάνει τη φορολογία στα τσιγάρα και η αγορά πλημμυρίζει με λαθραία. «ΚΑΠΝΟΣ» κινδυνεύουν να γίνουν τα προσδοκώμενα επιπλέον έσοδα του Δημοσίου από τη νέα αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα, όπως εκτιμούν στελέχη των καπνοβιομηχανιών αλλά και οι πρατηριούχοι.
 • Χρηματιστήριο Αθηνών

  • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
   Μία από τις σπάνιες ειδήσεις αυτή την περίοδο είναι κάποιος να αγοράζει ελληνικές μετοχές. Κι όμως, υπάρχουν επενδυτές που έχουν ρευστό καθώς και ορισμένες εταιρείες που καλύπτουν τις προσδοκίες τους. Και έπεται το πάντρεμα. Τέτοια είναι η περίπτωση των αδελφών Δημήτρη και Παναγιώτη Χλυμπάτσου οι οποίοι απέκτησαν το 5% των μετοχών της εταιρείας επενδύσεων ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ, με αποτέλεσμα να γίνουν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά την Eurobank (25,1%).
  • Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
   ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΑΛΛΑ, ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ - ΩΣΤΟΣΟ, ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ, ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ στους μακροπρόθεσμους επενδυτές και το «έξυπνο χρήμα» που αναζητούν τον πάτο του βαρελιού στις μετοχές, χτυπά η επιστροφή του ελληνικού χρηματιστηρίου προς τα χαμηλά των 1.450-1.500 μονάδων τρίτη φορά την τελευταία δεκαετία.
  • Η αγορά ψάχνει τον πάτο
   Φωτοβολίδες αποδείχθηκαν όλες οι ανοδικές αντιδράσεις που επιχειρήθηκαν στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες εβδομάδες. Η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση ενός ακόμη τοπικού πυθμένα, από όπου θα μπορούσε να προκύψει μια ακόμη βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση θερινής ανακούφισης.
 • Τιτάν

  • ΤΙΤΑΝ Αντέχουν τα τσιμέντα
   Τη συρρίκνωση της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας αποτυπώνουν τα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, μιας από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις.
 • Κρατικά ομόλογα

  • Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
   Ερωτήσεις στη Βουλή προκάλεσε το θέμα των ρυθμίσεων για το χρόνο διακανονισμού των συναλλαγών επί ομολόγων. Η Βάσω Παπανδρέου και 9 ακόμη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, επέρριψαν ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος για αποφάσεις που δημιούργησαν μεγάλα περιθώρια υποτιμητικής κερδοσκοπίας, όπως ισχυρίζονται.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Σύντομες ειδήσεις
  • Διευκρίνιση
   Στο ρεπορτάζ της «Οικονομίας» με τίτλο «Τα καρτέλ δεν συμμετέχουν στην «εθνική προσπάθεια»» (9/5/2010) δημοσιεύθηκε πίνακας με προϊόντα τα οποία ανατιμήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.