Έντυπη Έκδοση

Απ' τον Ψηλορείτη στο Ηρώδειο

Δέκα χρόνια το ζητούσε το Ηρώδειο. Και φέτος, μετά από τόση επιμονή, ο Ψαραντώνης θα πάρει τη λύρα του, το μαντολίνο, τον τζουρά και φυσικά την κατάλληλη παρέα και στις 2 Ιουνίου θα ανέβει στη σκηνή του ρωμαϊκού θεάτρου.

«Από τον ουρανό της Κρήτης στο Ηρώδειο» έχει τίτλο η μουσική παράσταση στην οποία θα συμμετάσχει ο Γιάννης Αγγελάκας. Κι από εκεί ξεκινήσαμε την κουβέντα μας. «Αυτή την εποχή είναι αριστούργημα η Κρήτη. Ο,τι πρέπει για να παίζω στα βουνά, στα πουλιά και στα ζώα» λέει μόλις σηκώνει το ακουστικό. «Είστε χαρούμενος που μετά από δέκα χρόνια τα καταφέρατε;» τον ρωτάω. «Ναι, βέβαια, παιδί μου. Τι να πεις; Εχουν παίξει όλοι εκεί μέσα. Αναρωτιόμουν, γιατί να μην ακουστεί και η κρητική παράδοση; Δεν με φοβερίζουν εμένα τα σπουδαία θέατρα. Ισα ίσα, μόνο χαρά νιώθω».

«Να μοιάσω στον Ξυλούρη»

Η βραδιά θα περιλάβει τις σημαντικότερες επιτυχίες τους και παραδοσιακά κρητικά τραγούδια, έτσι όπως μόνο ο Ψαραντώνης ξέρει να ερμηνεύει. «Πρόβες δεν υπάρχουν. Ολα είναι στον νου. Μπαίνουμε μέσα κι όπου μας βγάλει το παίξιμο. Ετσι, άλλωστε γράφω και τα τραγούδια μου: κοιτάζω τον Ψηλορείτη ή τη θάλασσα κι αυτά μου λένε το τραγούδι» λέει γι αυτά που τον εμπνέουν. Δεινός δεξιοτέχνης, ο κατά κόσμον Αντώνης Ξυλούρης κατάγεται από οικογένεια με μεγάλη μουσική παράδοση. Είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη, τον οποίο μνημονεύει συνεχώς: στις παραστάσεις, στη ζωή του, στην κουβέντα μας. «Νίκος άλλος δεν θα υπάρξει. Οπως δεν θα υπάρξει και μέρα που να μην τον σκεφτώ. Εκείνος ήταν ο λόγος που έπιασα πρώτη φορά τη λύρα. Ηθελα να του μοιάσω. Να 'ναι περήφανος για 'μένα. Συνέχεια με συμβούλευε να μην αφήσω τη μουσική. Μόνο με το περπάτημα και το ανάστημά του τα έλεγε όλα. Δεν χρειαζόταν καν να τον ακούσεις. Και μόνο που τον έβλεπες, καταλάβαινες».

Ο ίδιος άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 9 ετών, άλλοτε βόσκοντας τα πρόβατά του ψηλά στον Ψηλορείτη, άλλοτε θέλοντας να μιμηθεί τον αδερφό του. Δεν ζήλεψε άραγε ποτέ εκείνους που σπούδασαν τη μουσική; «Οχι, τι να ζηλέψω; Εγώ χρόνια πολλά έχω παίξει σε πανηγύρια, σε εκδηλώσεις, στους κάμπους. Τα γράμματα δεν μπορούν να σε καθοδηγούν. Με το μυαλό δεν βγαίνει η μουσική. Με την ψυχή παίζεις. Τα θρανία τι να τα κάνεις;»

Κι η αλήθεια είναι πως ο ίδιος δεν στερήθηκε τις φιλοφρονήσεις: ο Μάνος Χατζιδάκις θέσπισε ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης» και τον βράβευσε ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια. Ανάμεσα στους θαυμαστές του και ο Νικ Κέιβ, ο οποίος τον κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ ροκ «All Tomorrow's Parties», που οργάνωσε ο ίδιος το 2009 στην Αυστραλία. «Από την απαρχή ο κόσμος διαμορφώνεται με ήχο και ρυθμό. Αυτή η ηχητική δόνηση φανερώνεται στη μουσική του Ψαραντώνη. Ποτέ μου δεν είχα ακούσει τέτοιο ήχο» σχολίασε τότε ο γερμανός δημοσιογράφος Ρουθ Ρέντλερ.

«Στο εξωτερικό έχουμε μεγάλη επιτυχία. Κάποιοι έρχονται μετά στην Κρήτη, στο χωριό, και μ' αναζητούνε» λέει ο Ψαραντώνης. «Στεναχωριέμαι μόνο που εδώ στην Ελλάδα δεν φροντίζουμε πολύ για την παράδοση, για τη μουσική που βγαίνει από την καρδιά». Και τις μεγάλες δόξες που περνά η κρητική μουσική τα τελευταία χρόνια πώς τις σχολιάζει; «Ο καθένας παίζει αυτό που είναι και γι' αυτό κρίνεται. Ας υπάρχουμε όλοι. Ξέρεις εσύ. Εγώ δεν είμαι καλός στα λόγια. Γράψ' τα εσύ όπως νομίζεις...»

Στην παράσταση του Ηρωδείου θα συμμετάσχει και η υπόλοιπη οικογένειά του. Συγκεκριμένα οι: Νίκη Ξυλούρη (τραγούδι, τύμπανα, στάμνα), Γιώργης Ξυλούρηs (λαούτο), Λάμπης Ξυλούρηs (ούτι), Νεκτάριος Κοντογιάννης (λαούτο). Εισιτήρια προπωλούνται προς 30, 15 (άνω διάζωμα) και 10 ευρώ (φοιτητικά, ΑΜΕΑ). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Σχετικά θέματα: Μουσική
Η ποιητική γεωγραφία του Μπομπ Ντίλαν
Ο παρτιζάνος της ντίσκο
Κοντσέρτο για σόλο φωνή
«Οσο στέκομαι, θα αντιστέκομαι»
Οταν έγραφα για την Β.Β.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Οντρέ Τοτού
Η δική μου Σανέλ
Μουσική
Η ποιητική γεωγραφία του Μπομπ Ντίλαν
Ο παρτιζάνος της ντίσκο
Κοντσέρτο για σόλο φωνή
«Οσο στέκομαι, θα αντιστέκομαι»
Απ' τον Ψηλορείτη στο Ηρώδειο
Οταν έγραφα για την Β.Β.
Παραστάσεις & συναυλίες
Το buy or not to buy?
Θέατρο
Φεγγαράκι μου λαμπρό
Φεστιβάλ Αθηνών
Θέατρο στον πεζόδρομο
Συνέντευξη: Τακέσι Κιτάνο
«Θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση»
Σαμπίνα Γκουτσάντι
«Ο Μπερλουσκόνι; Ενας εκμεταλλευτής»
Συνέντευξη: Κιμ Κατράλ
Sex and Samantha
Βιβλίο
Το γκουρμέ της Κατοχής
Φόνοι στην παραλία
Απαγορευμένες αναμνήσεις
Η ταπείνωση του Πυγμαλίωνα