Έντυπη Έκδοση

Θέατρο στον πεζόδρομο

Πότε μας ξεναγούν απλώς σ' ένα «Σπίτι» -το σπίτι που μένουν όλοι μαζί για ένα διάστημα- πότε μας κλείνουν ιδιωτικές συναντήσεις όπως συνέβη στην προηγούμενη παράστασή τους «Κατερίνη» στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Τώρα μας φέρνουν το τέλος του κόσμου, έτσι όπως συντελείται στην οδό Πειραιώς... Οι Blitz επανέρχονται ξανά μέσω του Φεστιβάλ με την καινούρια τους παραγωγή «Cinemascope. Ενα ντοκιμαντέρ για το τέλος του κόσμου» που παρουσιάζεται από τις 3 μέχρι και τις 27 Ιουνίου στο Bios, χώρο με τον οποίον συνεργάζονται συνήθως.

Το «Cinemascope» στηρίζεται σε μια νέα σκηνική φόρμα που κινείται ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, συνθέτοντας ένα θέαμα που διαμορφώνουν εκτός από τους ηθοποιούς (Ελένη Καραγιώργη, Σύλλας Τζουμέρκας, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Μαργιαλένα Μαμαρέλη, Θανάσης Δεμίρης, Ελίνα Λούκου, Σιαμάκ Ετεμάντη, Γιάννης Μαλογιάννης, Μαρία Φιλίνη, Βάσω Καμαράτου) και οι ίδιοι ο θεατές, ανάλογα τη θέση τους και ανάλογα με το ακουστικό περιβάλλον που επιλέγουν. Γιατί εδώ η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο.

Οι Blitz αρέσκονται στη δημιουργία πρωτότυπων παραστάσεων. Ως ομάδα ιδρύθηκαν το 2004 από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή. Η δουλειά τους στηρίζεται σε τεχνικές και αυτοσχεδιασμούς που επαναπροσδιορίζουν τη θεατρική πράξη και τα όριά της, συχνά, με τρόπο ακραίο. Κάθε φορά προτείνουν πρωτοποριακές μεθόδους έρευνας σε όλα τα επίπεδα: δραματουργία, υποκριτική, συγγραφή κειμένων, σκηνοθεσία.

Τώρα βάζουν στο παιχνίδι και την τεχνολογία. Οι θεατές, φορώντας ασύρματα ακουστικά, παρακολουθούν μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία του Bios ό,τι εκτυλίσσεται απέξω. Ο δραματικός χρόνος της παράστασης συμπυκνώνει τις δύο τελευταίες ώρες πριν από το τέλος του κόσμου. Χωρίς κανένας να ξέρει γιατί και πώς, όλα τελειώνουν... Οι θεατές παρατηρώντας την αδιάκοπη κίνηση των «περαστικών», σκηνοθετημένη αλλά και αυθόρμητη, τελικά, παρακολουθούν μια ιδιαίτερη χορογραφία, ατομική και κοινωνική ταυτόχρονα, μια χορογραφία του δρόμου που υπάρχει ανεξάρτητα από το θέαμα και ταυτόχρονα μέσα σ' αυτό.

Το «Cinemascope» βασίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα Silent Sound Show που επιτρέπει να συνυπάρχουν ταυτόχρονα δύο διαφορετικά ηχητικά περιβάλλοντα, χωρίς να αλληλοκαλύπτονται, αλλά συγχέοντας τα όρια μεταξύ πραγματικού και φανταστικού. Ο κάθε θεατής, αποκομμένος και περιορισμένος πίσω από τη γυάλινη τζαμαρία, παρακολουθεί το θέαμα που εκτυλίσσεται στον δρόμο, φορώντας τα ακουστικά του που φέρουν δύο κανάλια, έτσι ώστε να μπορεί ο ίδιος να επιλέξει το ηχητικό περιβάλλον που προτιμά και συγχρόνως να «φτιάχνει» την παράσταση όπως του αρέσει...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Οντρέ Τοτού
Η δική μου Σανέλ
Μουσική
Η ποιητική γεωγραφία του Μπομπ Ντίλαν
Ο παρτιζάνος της ντίσκο
Κοντσέρτο για σόλο φωνή
«Οσο στέκομαι, θα αντιστέκομαι»
Απ' τον Ψηλορείτη στο Ηρώδειο
Οταν έγραφα για την Β.Β.
Παραστάσεις & συναυλίες
Το buy or not to buy?
Θέατρο
Φεγγαράκι μου λαμπρό
Φεστιβάλ Αθηνών
Θέατρο στον πεζόδρομο
Συνέντευξη: Τακέσι Κιτάνο
«Θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση»
Σαμπίνα Γκουτσάντι
«Ο Μπερλουσκόνι; Ενας εκμεταλλευτής»
Συνέντευξη: Κιμ Κατράλ
Sex and Samantha
Βιβλίο
Το γκουρμέ της Κατοχής
Φόνοι στην παραλία
Απαγορευμένες αναμνήσεις
Η ταπείνωση του Πυγμαλίωνα