Έντυπη Έκδοση

Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο

ΟΝΟΜΑΤΑ μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου, ευρήματα από περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν συλληφθεί να μην πληρώνουν την εφορία και την ίδια στιγμή να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και λίστες με ιδιώτες (ακόμη και εφοριακούς) που δεν έχουν υποβάλει δήλωση επί σειρά ετών έχει συγκεντρώσει στο γραφείο του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μάλιστα, εντός της εβδομάδας δεν αποκλείεται να αποκαλύψει τη στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι... κατηγορίες

Το πλάνο δημοσίευσης ονομάτων περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κατηγορίες καταλόγων:

* Τα ονόματα όσων έχουν μεγάλες οφειλές στο Δημόσιο. Η λίστα των οφειλετών περιλαμβάνει περίπου 600.000 ονόματα μικροοφειλετών με χρέη έως 20.000 ευρώ και περίπου 10.000 ονόματα με οφειλές άνω των 100.000 ευρώ. Στην κορυφή, φιγουράρουν ονόματα με οφειλές άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

* Τα ονόματα όσων έχουν εντοπιστεί να φοροδιαφεύγουν. Οι σχετικές λίστες ετοιμάζονται από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Ηδη έχουν γίνει έφοδοι σε καλλιτέχνες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, ενώ ήδη έχει διαταχθεί το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Μόνο σε έναν επαγγελματία ο οποίος δήλωνε εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, εντοπίστηκαν καταθέσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχουν βρεθεί δημόσιοι λειτουργοί που δεν έχουν καν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις επί σειρά ετών.

* Η τρίτη λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα επαγγελματιών που δηλώνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα. Τη δημοσίευση των ονομάτων τους προβλέπει εδώ και χρόνια η φορολογική νομοθεσία (νόμος 2238), ενώ η σημερινή κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι θα ενεργοποιήσει τη διάταξη. Η αρχή έγινε με τους γιατρούς, αν και στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο τα αρχικά των ονομάτων και όχι τα πλήρη ονοματεπώνυμα.

Εν τω μεταξύ, από την 1η Ιουνίου ενεργοποιούνται διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Προβλέπουν από την επιβολή ποινών φυλάκισης για μικροπαραβάσεις μέχρι την επιβολή επιτόπου προστίμων από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Ο υπουργός Οικονομικών θα υπογράψει εντός των ημερών και υπουργική απόφαση που θα προβλέπει την καταβολή αποζημίωσης σε όσα φυσικά πρόσωπα βοηθήσουν τις αρχές να εντοπίσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αναλυτικά, από τον Ιούνιο ενεργοποιούνται:

Εως και 10 χρόνια!

1 Οι ποινές φυλάκισης για όσους υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις. Με δύο μήνες φυλάκιση θα τιμωρείται όποιος από την 1η Ιουνίου συλλαμβάνεται να μην εκδίδει τιμολόγιο ή να μην καταχωρίζει τα τιμολόγια στα βιβλία του.

Αν από τη φορολογική παράβαση το Δημόσιο επιβαρυνθεί κατά 150.000 ευρώ και πάνω, η ποινή φυλάκισης θα φτάνει στα 10 χρόνια.

2 Τα «λουκέτα» σε επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή. Με κλείσιμο ενός μήνα στην επιχείρηση, στο γραφείο ή στην επαγγελματική του εγκατάσταση, θα τιμωρείται όποιος επιτηδευματίας συλλαμβάνεται να μην έχει κόψει τουλάχιστον τρία τιμολόγια ή αποδείξεις.

3 Η «αμοιβή» σε όσους ιδιώτες βοηθήσουν στην αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής. Από το ποσό που θα εισπράξει το Δημόσιο μετά την αποκάλυψη της παράβασης, ο ιδιώτης που βοήθησε θα δικαιούται το 10%. Μάλιστα, για τη διαδικασία καταβολής της αμοιβής στους ιδιώτες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να υπογράψει σχετική υπουργική απόφαση εντός των ημερών.

4 Εφοριακός ή τελωνειακός που θα συλλαμβάνεται να δωροδοκείται εκτός από τις ποινικές ευθύνες πρέπει να πληρώσει και πρόστιμο έως 500.000 ευρώ.

5 Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα μπορούν να κάνουν επιτόπου ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις και να κόβουν πρόστιμα αν εντοπίσουν παραβάσεις όπως η μη έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεων λιανικής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: ΣΔΟΕ
Ράμπο για off shore
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση