Έντυπη Έκδοση

Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

ΚΩΜΩΔΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ του παραλόγου ή μερικές ακόμη τρίπλες από πολιτικούς που παλεύουν να κρατηθούν στις καρέκλες τους αποφεύγοντας να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο; Χείμαρρος η Ανγκελα Μέρκελ, ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα τον δικό της, καθυστερημένο, αγώνα κατά των κερδοσκόπων, προχωρώντας μονομερώς σε μέτρα εναντίον, αιφνιδιάζοντας εταίρους και αγοραίους.

Κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με αυτά που δήλωνε επτά ημέρες νωρίτερα, προχώρησε σε μονομερή απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short selling) ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) και των μετοχών δέκα γερμανικών τραπεζών.

Δεν πρωτοτύπησε βέβαια, αφού αρκετές χώρες της ευρωζώνης -μεταξύ αυτών και οι Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο και Ισπανία- είχαν απαγορεύσει το naked short selling μετοχών δικών τους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το 2008.

Από την άλλη πλευρά, η μονομερής αυτή απαγόρευση ελάχιστα φέρεται ότι θα αποδώσει από τη στιγμή που η πλειονότητα των συναλλαγών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και CDS λαμβάνει χώρα πολύ μακριά από τη δικαιοδοσία των γερμανικών αρχών ( BaFin), στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος ξαναέριξε στο τραπέζι τις γνωστές αόριστες προτάσεις για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, μήνες δηλαδή μετά το όργιο υποτιμήσεων -αβάντα στους κερδοσκόπους- των Standard & Poor's, Moody's και Fitch εις βάρος της χώρας μας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Και για κερασάκι στην τούρτα έβαλε και λίγο από «φόρο Τόμπιν», με τις χιλιοειπωμένες προτάσεις για έναν παγκόσμιο φόρο σε τράπεζες, hedge funds και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που έχουν ήδη απορριφθεί από τον Καναδά και σνομπάρονται αγρίως από ΗΠΑ και Βρετανία.

Ετσι, παρά την αναταραχή που προκάλεσαν στις αγορές και το ευρώ, κανείς δεν πίστεψε ότι τα μέτρα Μέρκελ θα μπορούσαν να σταματήσουν το άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι, αφού η εφαρμογή τους θα απαιτούσε συντονισμό και συνεργασία όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ατελείωτη κουβέντα στη Γερουσία των 300 περίπου τροπολογιών στον νόμο για τον έλεγχο των τραπεζών έφθασε στο τέλος της την περασμένη Πέμπτη. Οι 100 γερουσιαστές ψήφισαν να... ολοκληρώσουν την κουβέντα τους για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ από τη δεκαετία του '30, αφήνοντας εκτός τροπολογίες που ενδεχομένως να έβλαπταν σοβαρά τα μελλοντικά κέρδη των μεγάλων τραπεζών.

Ο «κανόνας Βόλκερ» ή η τροπολογία των Μέρκλεϊ-Λιβάιν, που υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον περασμένο Ιανουάριο και η οποία μεταξύ άλλων θα απαγόρευε στις μεγάλες τράπεζες να στοιχηματίζουν στις αγορές ίδιον όφελος (proprietary trading), έμεινε μετέωρη. Οχι αδίκως, ο εισηγητής της Καρλ Λεβάιν μίλησε για τη «δύναμη της Wall Street». Προτάσεις των επίσης Δημοκρατικών Κάντγουελ και Φέινγουολντ για σπάσιμο των μεγάλων τραπεζών στα δύο (εμπορικές-επενδυτικές) μπλοκαρίστηκε πριν καν έλθει σε ψηφοφορία, ενώ από την άλλη πλευρά άνοιξαν τα «παραθυράκια» στους κανονισμούς που αφορούν την εποπτεία της ύψους 600 τρισ. δολαρίων αγοράς παραγώγων.

Αποτέλεσμα ήταν τροπολογία της Μπλανς Λίνκολν των Δημοκρατικών για διαχωρισμό των χρυσοφόρων swap trading desks από τις βασικές δραστηριότητες των τραπεζών να απορριφθεί με πλειοψηφία «ροπάλου».

Το γρήγορο κλείσιμο της κουβέντας μετά από μήνες κωλυσιεργιών στη Γερουσία ευνοεί φυσικά τις μεγάλες τράπεζες. Οπως επεσήμαναν αρκετοί αναλυτές, αν η συζήτηση τραβούσε κι άλλο, θα ήταν δύσκολο για τους γερουσιαστές που ελέγχονται από τα τραπεζικά λόμπι να περάσουν ευνοϊκά για τις τράπεζες μέτρα, καθώς θα όδευαν προς τις εκλογές του Νοεμβρίου και την άγρα ψήφων από τους εξαγριωμένους με τους τραπεζίτες πολίτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επενδυτικά κεφάλαια
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Αγορές
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση