Έντυπη Έκδοση

Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού

Στη μέθοδο της υπεργολαβίας καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών, αναθέτοντας σε ελεγκτικές εταιρείες ή απευθείας στους ορκωτούς ελεγκτές τον έλεγχο δημόσιων δαπανών και την πιστοποίηση φορολογικών εσόδων.

Πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε σύμβαση με τις πέντε μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες της χώρας (PwC, Ernst &Young, Grant Thornton, Deloitte, KPMG) και το ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών), με την οποία τους αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων για την πορεία των δαπανών του φετινού προϋπολογισμού. Η διάρκεια της σύμβασης περιορίζεται μόνο για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, μπορεί όμως να επεκταθεί. Οι πέντε εταιρείες συν ο ΣΟΛ θα διενεργούν δειγματοληπτικά ελέγχους σε μεγάλα κονδύλια δαπανών και κατά προτεραιότητα σε τομείς όπου υπάρχουν βάσιμες υποψίες μεγάλων στρεβλώσεων, όπως για παράδειγμα αυτός της δημόσιας υγείας.

Οι νέοι Ράμπο θα έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχου και θα αναφέρονται απευθείας στην κορυφή της διοίκησης (τον υπεύθυνο ανά περίπτωση γενικό γραμματέα του υπουργείου).

Με την ανάθεση των ελέγχων για τις δημόσιες δαπάνες στους ορκωτούς ελεγκτές η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει αφενός περικοπές, αφετέρου να διαπιστώσει πρώτη φορά από μηδενική βάση πώς διαμορφώνονται επί χρόνια υψηλές δαπάνες σε συγκεκριμένους τομείς του Δημοσίου.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη θεσμοθετήσει την ανάθεση στους ορκωτούς της πιστοποίησης φόρου των επιχειρήσεων. Ο ορκωτός που υπογράφει τον ισολογισμό της κάθε εταιρείας θα βεβαιώνει και τον φόρο που της αναλογεί για την κλειόμενη χρήση. Η διάταξη ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και αποσκοπεί στην τόνωση των εσόδων, την απλοποίηση της διαδικασίας και την απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού.

Παρά το γεγονός ότι έχει ήδη ψηφισθεί η ανάθεση, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διευκρινίσει αν η οικονομική χρήση θα θεωρείται προσωρινά περαιωμένη εφόσον ο φόρος πιστοποιείται από τον ορκωτό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα σταματήσει το φαινόμενο των πολλών ανέλεγκτων χρήσεων, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν, και θα μειωθούν σημαντικά τα περιθώρια αδιαφανών συναλλαγών ή εκβιασμών, που ανεπισήμως καταγγέλλονται κατά καιρούς από επιχειρηματίες ή διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων.

Οι επιχειρήσεις έχουν χαιρετίσει τη θεσμοθέτηση της πιστοποίησης φόρου από τους ορκωτούς και παρότι θα επιβαρυνθούν από επιπρόσθετα έξοδα πληρωμής του ορκωτού, εκτιμούν ότι το μέτρο θα αποδώσει αυξημένα έσοδα. Ζητούν, όμως, για να υπάρξει μαζική ανταπόκριση στο μέτρο να καταργηθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος χρήσεων και να διενεργείται μόνο δειγματοληπτικός, ώστε η χρήση το φόρο της οποίας βεβαιώνει ο ορκωτός να θεωρείται προσωρινά περαιωμένη. Αίτημα που σκοντάφτει στην αντίδραση των εφοριακών.

Μεταξύ των θεμάτων που έχουν συζητηθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ελεγκτικών εταιρειών είναι και ο έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων, χωρίς προς το παρόν να έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το αν οι ορκωτοί κληθούν να ελέγξουν από φέτος τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο πλαίσιο της θέσπισης υποχρέωσης για δημοσίευση ισολογισμών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κρατικός προϋπολογισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Απασχόληση
Στη γωνία ο ιδιωτικός τομέας
Αρον άρον το εργασιακό
Ξένες επενδύσεις
Ψάχνουν σωσίβιο από τους Αραβες και τους Κινέζους
ΣΔΟΕ
Στη φυλακή για ένα τιμολόγιο
Ράμπο για off shore
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σφίγγουν τα λουριά της Ε.Ε. οι Γερμανοί
Καπνός έγιναν 7 τρισ. δολάρια από μετοχές
Αναψε φωτιές η «ελεγχόμενη πτώχευση»
Η Ευρώπη σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι
Αγορές
Ασπιρίνη κατά κερδοσκόπων
Στο στόχαστρο και τα hedge funds
Ορκωτοί λογιστές
Σε ιδιώτες ο έλεγχος κρίσιμων δαπανών του προϋπολογισμού
Τράπεζες
Τ.Τ.: Ξεπληρώνει αμαρτίες αλλωνών
Ανάσα στα δάνεια, αλλά με τόκο
Φάρμακα
Παρενέργειες από τη μείωση των τιμών στα φάρμακα
Συνέντευξη: Κατερίνα Αλεξανδράκη
«Το ΔΝΤ ήλθε για να μείνει πολλά χρόνια»
Συνέντευξη: Σάιμον Τίλφορντ
«Οι Γερμανοί είναι οι πλέον κερδισμένοι από το ευρώ»
Τουρισμός
Πιο απαιτητικοί φέτος οι έλληνες ταξιδιώτες
Ελπίζουν στα ψίχουλα που μένουν από Τουρκία
Αιμορραγία ενός δισ. ευρώ
Βαλκανικό «σωσίβιο»
Κινεζικές επενδύσεις
Ο «κόκκινος καπετάνιος» κολυμπάει στα κέρδη
Βήμα βήμα η... εισβολή
«Ζεστό χρήμα» στις υποδομές
Φόροι
Φούμαρα τα μεγάλα έσοδα από το φόρο στα τσιγάρα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Το «έξυπνο χρήμα» επιμένει επενδυτικά
Οι αναλυτές συστήνουν υπομονή
Η αγορά ψάχνει τον πάτο
Τιτάν
Αντέχουν τα τσιμέντα
Κρατικά ομόλογα
Το recycling των ομολόγων και οι σορτάκηδες
Άλλες ειδήσεις
Σύντομες ειδήσεις
Διευκρίνιση